A Szent Benedictus Borlovagrend Velence csapatával – a többi között – Kiskőrösön, a Szentpéteri pincében jártunk. A kiváló vendéglátás után a tulajdonos Szentpéteri Attilával történt beszélgetés jelentette a rétesek után a „szódesszertet”.
- Harmadik borász generáció a tiétek. Három a Szentpéteri igazság? És mi a ti borász igazságotok?
- A mi igazságunk a minőség, mi ebben hiszünk generációk óta, és eszerint végezzük tevékenységünket. Hiszünk a hagyományok tiszteletében, de emellett fontosnak tartjuk az innovációt, a divat követését és fejlődését.
- Sokáig sokan legyintettek azt halván, hogy alföldi borászat, ugyan már! De Ti, Gálné Dignisz Éva, Frittmanék - és mások - minőségi cáfolatot adtatok a kérkedőknek. Kérlek, cáfoljátok meg Ti is őket!
- A Kunsági borvidékhez híven készítünk friss, reduktív, üde fehér és rozé borokat, de megtalálható a szortimentben az érlelt vörös, a késői szüretelésű bor és a tradicionális pezsgő. Ezeket igyekszünk minél magasabb minőségben elkészíteni, törekszünk a tisztaságra, a harmóniára. Évről évre indulunk országos és nemzetközi borversenyeken, amelyek visszajelzése megerősíti hitünket, hogy jó úton járunk és a borvidékünk egy igazán perspektivikus borvidék.
- Milyen az Alföld, azon belül Kiskőrös terroirja? Mitől másabb, vagy jobb, mint mondjuk Villányé, Soproné vagy Egeré?
- A könnyű szerkezetű talajok mellett a magas napsütéses órák száma lehetővé teszi a divatos gyümölcsös borok elkészítését, amely kedvez a jelenlegi fogyasztói trendeknek és megfelel a világdivatnak.
-Milyen típusú boroknak kedvez a homokos, löszös talaj? Tévednek, akik azt gondolják, hogy itt aligha "lösz" jó bor?
- Persze, hogy tévednek! Mert a könnyű, reduktív borok mellett – úgy véljük –, minden stílusban tudunk maradandót alkotni.
- Hányfajta szőlőből hányfajta bort készítettek?
- Tizennyolc fajtával foglalkozunk, 50% hagyományos helyi fajták, 50% világfajta. Van olyan fajta például, mint a zászlós borunk, a Néró, amiből akár egy évben 6 féle bort is készítünk.
- Fiad, Attila jr. a pezsgő híve. Mióta készítettek pezsgőt, és ha jól tudom, kiváló eredményeket értetek el a nemes itallal, ugye?
- Ati 2010-ben írta a szakdolgozatát tradicionális pezsgőkészítésről az egyetemen, ettől az évtől kezdve már minden évben készült kisebb mennyiségű pezsgő, de az első igazi forgalmi tétel a 2020-as Chardonnay pezsgőnk volt. Ezzel magasra tettük a lécet, hiszen az Országos Borverseny legjobb pezsgőjének választották. Ezt követte a 2021es Tradicionális Cuvée pezsgőnk, ami a 2024-es VinAgora Nemzetközi Borverseny Champion díjas pezsgője lett a legmagasabb pontszámmal. Ez házasítás, Chardonnay-Generosa-Rajnai rizling hármas által. A jövőben bővül a választékunk különlegességekkel, köztük több fajtával és rozé pezsgővel is.
- A borokat tekintve is van mire büszkének lennetek. Beszélj erről, és nyugodtan dicsekedj a sikereitekről!
- Évről évre rendszeresen magas szinten szerepelnek pincészetünk borai a nemzetközi és országos borversenyeken, de talán, amire a legbüszkébbek vagyunk, hogy minden kategóriában tudtunk már kiemelkedő eredményeket elérni. Ezek közül is, ami a legközelebb áll a szívünkhöz a Néró rozé, ami rengetek nemzetközi elismerést és sok rangos hazai díjat tudhat magáénak.
- Mi a ti borász ars poeticátok?
- A generációkon átívelő fenntarthatóság. Az egyedi, minőségi stílus. Szeretnénk megmutatni a Kunsági borvidék igazi arcát, hogy igenis tudják meg minél többen, hogy ezen a borvidéken is kiváló borokat készülnek!