Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Szentpéteriék – avagy az Alföld kincsei

2024. május 23. 08:37 - Silye Sándor

szentpeteri.jpgA Szent Benedictus Borlovagrend Velence csapatával – a többi között – Kiskőrösön, a Szentpéteri pincében jártunk. A kiváló vendéglátás után a tulajdonos Szentpéteri Attilával történt beszélgetés jelentette a rétesek után a „szódesszertet”.

- Harmadik borász generáció a tiétek. Három a Szentpéteri igazság? És mi a  ti borász igazságotok?

- A mi igazságunk a minőség, mi ebben hiszünk generációk óta, és eszerint végezzük tevékenységünket. Hiszünk a hagyományok tiszteletében, de emellett fontosnak tartjuk az innovációt, a divat követését és fejlődését.

szentpeteri_jpg1.jpg- Sokáig sokan legyintettek azt halván, hogy alföldi borászat, ugyan már! De Ti, Gálné Dignisz Éva, Frittmanék - és mások - minőségi cáfolatot adtatok a kérkedőknek. Kérlek, cáfoljátok meg Ti is őket!

- A Kunsági borvidékhez híven készítünk friss, reduktív, üde fehér és rozé borokat, de megtalálható a szortimentben az érlelt vörös, a késői szüretelésű bor és a tradicionális pezsgő. Ezeket igyekszünk minél magasabb minőségben elkészíteni, törekszünk a tisztaságra, a harmóniára. Évről évre indulunk országos és nemzetközi borversenyeken, amelyek visszajelzése megerősíti hitünket, hogy jó úton járunk és a borvidékünk egy igazán perspektivikus borvidék. 

szentpeteri_jpg1_jpg2.jpg- Milyen az Alföld, azon belül Kiskőrös terroirja?  Mitől másabb, vagy jobb, mint mondjuk Villányé, Soproné vagy Egeré?

- A könnyű szerkezetű talajok mellett a magas napsütéses órák száma lehetővé teszi a divatos gyümölcsös borok elkészítését, amely kedvez a jelenlegi fogyasztói trendeknek és megfelel a világdivatnak.

-Milyen típusú boroknak kedvez a homokos, löszös talaj? Tévednek, akik azt gondolják, hogy itt aligha "lösz" jó bor?

- Persze, hogy tévednek! Mert a könnyű, reduktív borok mellett – úgy véljük –, minden stílusban tudunk maradandót alkotni. 

szentpeteri_jpg3.jpg- Hányfajta szőlőből hányfajta bort készítettek?

- Tizennyolc fajtával foglalkozunk, 50% hagyományos helyi fajták, 50% világfajta. Van olyan fajta például, mint a zászlós borunk, a Néró, amiből akár egy évben 6 féle bort is készítünk.

- Fiad, Attila jr. a pezsgő híve. Mióta készítettek pezsgőt, és ha jól tudom, kiváló eredményeket értetek el a nemes itallal, ugye?

- Ati 2010-ben írta a szakdolgozatát tradicionális pezsgőkészítésről az egyetemen, ettől az évtől kezdve már minden évben készült kisebb mennyiségű pezsgő, de az első igazi forgalmi tétel a 2020-as Chardonnay pezsgőnk volt. Ezzel magasra tettük a lécet, hiszen az Országos Borverseny legjobb pezsgőjének választották. Ezt követte a 2021es Tradicionális Cuvée pezsgőnk, ami a 2024-es VinAgora Nemzetközi Borverseny Champion díjas pezsgője lett a legmagasabb pontszámmal. Ez házasítás, Chardonnay-Generosa-Rajnai rizling hármas által. A jövőben bővül a választékunk különlegességekkel, köztük több fajtával és rozé pezsgővel is.

szentpeteri_jpg4.jpg- A borokat tekintve is van mire büszkének lennetek. Beszélj erről, és nyugodtan dicsekedj a sikereitekről!

- Évről évre rendszeresen magas szinten szerepelnek pincészetünk borai a nemzetközi és országos borversenyeken, de talán, amire a legbüszkébbek vagyunk, hogy minden kategóriában tudtunk már kiemelkedő eredményeket elérni. Ezek közül is, ami a legközelebb áll a szívünkhöz a Néró rozé, ami rengetek nemzetközi elismerést és sok rangos hazai díjat tudhat magáénak.

- Mi a ti borász ars poeticátok?
- A generációkon átívelő fenntarthatóság. Az egyedi, minőségi stílus. Szeretnénk megmutatni a Kunsági borvidék igazi arcát,
hogy igenis tudják meg minél többen, hogy ezen a borvidéken is kiváló borokat készülnek!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr1118411705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása