Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Sommelierek, szakírók, Mór, és az ezer jó borok

2016. december 04. 13:35 - Silye Sándor

Nemrég Móron, a Geszler pincészetben járt a sommelier szövetség és a borszakírók társaságának a küldöttsége.

geszler_mor.jpg

-  A sommelier szakma arról szól, hogy a szakemberek a kulturált borfogyasztást segítsék a munkájukkal. Az étteremben az a kulcsfeladatuk, hogy a vendégek az ételekhez megfelelő minőségi borokat válasszanak. Sok helyen vannak sommelierek, a tapasztalat szerint a vendégek igénylik, szeretik, ha kényeztetik őket, és új ismereteket, világot nyitnak meg a számukra. Ahol nincsenek ilyenek, ott fontos, hogy legyenek felszolgálók, akik megfelelő ismerettel rendelkeznek. Ez megoldható, mert egyre több tanfolyam van e témakörben. Lényeges, hogy tudadosítsuk, nálunk is vannak olyan minőségi borok, mint a világ bármely részén – kezdte így a beszélgetésünket Kosárka József, a Magyar Sommelier Szövetség elnöke, a Borszakírók Társasága vezetője.

A minőség fontos, a borok és az éttermek tekintetében egyaránt. Kérdés: megfelelő mennyiségű minőségi bor van nálunk? Tény, az éttermeket tekintve vannak igényes helyeink, ahol a minőségi borok helyet kaphatnak. De mi van a kocsmákkal?

img_20161010_141351.jpg

- Évente 14, 16 nagy világversenyen bírálok, így elmondhatom: vannak minőségi magyar boraink, de ha azt nézzük, hogy eljutnak-e oda, ahova a külföldi hasonló termékek, akkor a válaszom: nem! Nem tudunk annyi jó magyar bort eladni külföldön, amennyit a boraink megérdemelnek. Itthon, akár a világfajtákat, akár a magyar szőlőfajtákat nézzük, versenyképes termékeket tudunk előállítani. Nem véletlen, hogy a minőségi borokkal rendelkező pincéink sorra hoznak el a nemzetközi borversenyekről komoly elismeréseket. Ami a kocsmákat, és az átlag éttermeket tekinti, tudomásul kell venni: azok, akik kevesebbet tudnak áldozni arra, hogy bort fogyasszanak, a cél az lehet, hogy ne kétes eredetű, kétes minőségű borokat igyanak. Ez pedig a kocsmáros és az étterem vezetőjének a felelőssége, főleg a beszerzést illetően. De mindenkinek tisztában kell lennie azzal, ami világban mindenhol alapvetés: kevesebb pénzért gyengébb minőségű termék jár. De az is tény, a 600 forintos magyar bor ugyanolyan, mint a 2 eurós chilei termék, semmivel nem vagyunk rosszabbak.

Ez igaz, de lényeges az ár, érték kérdése. Mert meglehet, aki 2000 forintos bort iszik, az legalább annyira jót fogyaszt, mint akinek 10 ezer forintosra telik. Az érték, arány összetett, és döntő kérdés is egyben.

- Igen! De ahhoz, hogy egy adott összegért ár, érték arányban jó bort kapjunk, jól kell ismerni a kínálatot. Aki jól ismeri, az tudja, hogy kinek, melyik borát érdemes kevesebb pénzért megvásárolni. Ez pedig oktatás, szoktatás kérdése, és itt visszatérünk a sommalierekhez. Ahol van bort értő, arról őszintén beszélő szakember, és a vendég oldalán áll, elmondhatja: ebben az ár kategóriában ez, vagy az a legjobb, ezért ezeket ajánlja. Itt kerülnek a képbe a borszakírók, akiknek kötelessége tájékoztatni az olvasókat az értékeinkről, hogy nem feltétlenül csak a felkapott borvidékek termékeit kell fogyasztani, vannak mások is, akik jók. Mert vannak értékeink például a móri borvidéken, ahol az Ezerjó és a többi szőlőfajtából megfelelő munkával, szakértelemmel, technológiával komoly értéket tudnak előállítani. Abban tudnak segíteni a szakírók, hogy oda irányítják a figyelmet, ahova kell. Ebbe még az is belefér, hogy az importborokról is úgy írjanak, hogy melyiket érdemes megvenni, melyek érik meg a pénzüket.

Mivel Móron voltunk, fel kellet tenni a kérdést: a sommelierek és a borszakírók mennyivel kaptak többet itt, mint amit addig tudtak erről a borvidékről?

- Csak a magam nevében tudok erről beszélni. Jó néhány alkalommal jártam itt a barátaimnál, Tálos Tamásnál és Bozóky Istvánnál, akik sajnos elhunytak. Méltó módon képviselték e borvidéket. Ha azt mondom Mór, a borbarátok rögtön mondják, Ezerjó. De tudni kellene, hogy Móron megvan már az a csúcskategória, amire azt mondjuk, hogy ez igen, ebben minden benne van, ami ezerszer jó, és olyan minőséget képvisel, amit nemzetközileg is meg lehet méretni! De az is fontos, hogy aki ide jön, lássa: nem csak az Ezerjó a jó, hanem van a több kiváló fajta is, mint láttuk azt a Geszler pincénél. Mert csak így mehetnek előre!

Szólj hozzá!
Címkék: kitekinto ARCOK

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr312021799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása