Egy különleges receptet kínálunk a Csóbor pince Gyöngyöző rozéjához:
Rózsaszín lazacderék francia vajas karottával, brokkolival Csóbor gyöngyöző rozébormártással
Nyitányként pácold a lazacot a gyöngyöző borban. Mielőtt ráöntöd a bort, előtte dörzsöld be sóval, cukorral, őrölt borssal és apróra vágott kaporral. Így talán eléggé dörzsölt lesz a hal... A brokkolit és a bébirépát francia vajas fűszeres lében párold meg, majd szárítsad le. Ha túl száraznak látod, gyorsan hörpints néhány kortyot a gondosan odakészített Csóbor rozé gyöngyöző borból, ettől biztosan nedves lesz – a szemed.
A lazacot vajban süssed rózsaszínűre, papírral szárítsad le.
A gyöngyöző borból (már, ha maradt) készíts áttetsző rozémártást, tálald citrommal. (A lazacot és ne a bort!). Ha közben mégis elfogyott a bor, pótold! (Már, ha kapsz...) A mártás elkészítéséhez itt a segítség: kell hozzá rozé bor, vaj, finomliszt, joghurt, petrezselyemzöld, oregano, kakukkfű, fokhagyma, só, bors, porcukor, tyúkhúsleves – lehet kockából is -, víz. Más nem. A vajat olvaszd, tedd bele a tört fokhagymát, az apróra vágott zöldfűszereket, a reszelt citromhéjat, majd forgasd meg. Tedd bele a lisztet, keverd el, hagyd kicsit felhabosodni, öntsd fel annyi húslevessel, amennyinek szükségét látod, tedd bele a joghurtot és csomómentesre keverd el. Engedd fel még kevés húslevessel és borral, folyamatos keverés mellett. Fedd le és hagyd rotyogni, amíg a sűrűsége megfelelő lesz. Közben többször keverd, ízlés szerint sózd, borsozd, cukrozd. A cél a lágy, savanykás, enyhén borízű, fűszeres mártás. A leírtnál egyszerűbb a készítés, türelem, amíg van a gyöngyöző borból, addig semmi baj...
A fénykép a bizonyság rá, hogy ez valóban jó, látványos, vendégcsalogató étel, és tényleg elkészült.
Nna! A példa adott!