Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Az Unicum az tényleg unikum!

2017. május 30. 15:12 - Silye Sándor

zwack_2.jpg

A Magyar Borszakírók Köre néhány tagjával a Zwack Múzeumba voltunk hivatalosak. Kérdezheti(te)k, hogy mi köze a bornak az unikumhoz, a tömény italhoz? Lehet bizony köze! Mert: ha a gasztronómiát vesszük alapul, akkor – a legújabb trend szerint – kellemes aperitif (mondjuk 1 deciliter száraz szamorodni, vagy száraz pezsgő) után az ételhez illő kellemes borok végén az élvezetek lezárásaként jöhet egy finom Unicum. Mondjuk a legújabb fajta, a Riserva. Mert annak kóstolójának apropójából voltunk ott.

zwack_1.jpg 

De előtte még tokaji borokat kóstoltunk. Hogy mi köze az unikumnak a tokaji borokhoz? Sok. Zwack Péter gyerekei közül Sándor folytatja az elhunyt édesapa hagyományát, a likőr gyártását, míg testvére, Izabella Tokajra költözött, és 1995 óta ott irányítja a Dobogó Pincészetet és a 6 hektárnyi gazdaságot. Ez a terület kicsi, de kis helyen is tudnak nagy borokat készíteni. Tapasztaltuk, nyugtáztuk.

zwack_3_2.jpg

 

Ugyanis: a száraz Furmint fűszeres illatával, zamatjával kellemes perceket jelentett a számunkra. A második tételnél, ha nem is csodálkoztunk, de elismerően csettintettünk. Mert: figyelj(en) csak: ez nem volt más, mint vörös bor, még pedig Pinot Noir! Vörösbor Tokajból? Na, ez igazi unikum! És milyen finom!

Aztán jött a korona az eddigiekre, az Unicum Riserva! A hagyományos Unicumot 8 hónapig hordóban érlelik, ezt követően tokaji aszú hordóba teszik. És: 99 százalék unicumhoz 1 százalék tokaji aszút adnak, így érlelik még 3 hónapig. A végeredmény fenséges! Nem tiltakoztunk a visszakóstoló lehetősége miatt!

Zárásként lementünk a pincében található gyártósorra, tanulmányoztuk a készítés folyamatát, közben a jellegzetes unikum és az unikum szilva szüretlen változatát is teszteltük.

zwack_4.jpg

 

Jó volt. Miként az ott töltött idő is.

Tanulság: az Unicum az tényleg unikum!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr5112551867

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Itatja magát 2017.06.06. 14:04:34

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. A Heti sajtó nem magáz, itt pertu van. De ha tényleg itatna valaki, ettől is szívesen eltekintünk, addig meg szorgalmasan itatjuk magunkat. Hétszentség'17/22 2017. 05. 29. Miért leszünk másnap...

Trackback: Itatja magát 2017.06.06. 13:58:57

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. A Heti sajtó nem magáz, itt pertu van. De ha tényleg itatna valaki, ettől is szívesen eltekintünk, addig meg szorgalmasan itatjuk magunkat. Hétszentség'17/22 2017. 05. 29. Miért leszünk másnap...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása