Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

A harmadik mustra, és annak igazsága

2018. március 04. 14:20 - Silye Sándor

Megvolt a III. Fehérvári Nagy Bormustra. Nagy rendezvény volt, sok borásszal, temérdek szép borral, sok érdeklődővel. Az előző buli sem volt rossz, de ez felülmúlta azt! A rendezvényt szervező háziasszonnyal, Fáncsi Viktóriával értékeltük az estét. Ez volt a harmadik mustrálgató, három a magyar (bor?) igazság. De milyen igazsággal, milyen tanulsággal szolgált Viktóriának a harmadik mustra?

mustra1.JPG

 - Azzal, hogy egyre inkább létjogosultsága van ennek a rendezvénynek. Hogy mi tetszett, és mi nem sikerült úgy, ahogy reméltem? Szerencsére kevés rossz pillanatban volt részünk, úgy tűnik, az évek meghozzák azt a rutint, ami szükséges a sikerhez.  Várakozásomon felüli volt a résztvevők magas száma, és a borászok hozzáállása. Szerencsére már nem nekem kell keresgélni őket, hanem maguktól jelentkeznek, és ez nagyon jó dolog!

Kíváncsi voltam arra, hogy Viki tapasztalata szerint melyik borászatoknak volt a legnagyobb sikere?

- Mindegyiknek! Jó volt, hogy a székesfehérváriak nagyon szerették a megye borászait, sikeresek voltak a móri és az etyek-budai borvidék jelen lévő résztvevői, és az agárdiak borait is nagy érdeklődéssel fogadták, mustrálták. Ez öröm volt a számomra, hiszen az egyik célunk az volt, hogy a szűkebb pátriánk borait megismertessük a székesfehérváriakkal. Hogy tudják: nem kell messzire menniük ahhoz, hogy jó borokra leljenek. Az első mustrán problémát okozott, hogy csak fehér borok voltak, most több volt a vörös, és ez nagyon tetszett a közönségnek.

mustra2.jpg

 Viki és férje mérgezett egérként jött, ment, intézte, amit kellett. Vajon voltak nyugodt perceik, tudtak borokat kóstolni? És ha igen, melyek ízlettek nekik azok közül?

- Eleinte mindenre oda kellett figyelni, segíteni kellett a borászoknak, a vendégeknek, de 8 óra után már nagyobb volt a nyugalom, mi is elvegyülhettünk a kóstolók között. Minden bor ízlett, az új kedvencem a Dominium pince a Mátrából, a syrah-juk lett a favorit, de összekóstoltam a zalai Cézár pince syrah borát az övékével, érdekes tapasztalat volt. Tetszett a Ferdinánd pince Tokajból, különlegesség volt a héjon erjesztett Királyleányka Heitéktől, de mindenkit név szerint felsorolhatnék, mert minden tetszett, és ízlett.

mustra3.jpg

 Kértem Viktóriát, a győztest (neve a jele?), merjen nagyot álmodni.  Mi lesz a nagy álom 2018 év végére?

- Ami biztos, ebben az évben a negyedik nagy mustra előtt szeretnék néhány szabadtéri rendezvényt is szervezni. Ami a decembert, a negyedik mustrát illeti, az a nagy álmom, hogy keresek és találok egy nagyobb helyet, ahol mindenki kényelmesen elfér. Ha nem sikerül, akkor megpróbáljuk a Szent István Művelődési Házban úgy megszervezni az estét, hogy több borász, és több vendég férjen be. Mindenképp akarok az esti kezdés előtt egy szakmai órát rendezni, amikor megszólítjuk, megszólaltatjuk a helyi szakmát, a vendéglátósokat, a Fehérváron és környékén borral foglalkozó embereket. Szélesíteni akarjuk a palettát, főleg szakmai elemekkel!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr4913714436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása