Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Szerénység, minőség = Györgykovács Imre

2018. március 23. 13:52 - Silye Sándor

A Magyar Borszakírók Köre immár második alkalommal rendezte meg Debrecenben a Top 12 Magyar Bornagydíj rendezvényét. A 12 legjobb fehér bor mezőnyében most a legjobbnak járó Nagydíj nyerteséről, a somlói Györgykovács Imréről olvashatnak. A díjáról elmondhatjuk, vakon nyert valóság az övé, hiszen a vakkóstolók során lett első az egyenlők között. Igaz, ennél objektívebb mérce jelenleg nem létezik.

gyorgykovacsimre_es_a_dij.jpg

Az igazság pillanata: a legjobb fehér borért járó díjat vette át Szabó Edittől Györgykovács Imre

- A siker Somlónak, a szőlőnek köszönhető, és kisebb részben annak, ahogy mi hozzáállunk a szőlőben végzett munkákhoz, mert minden ott dől el. A pincében maximálisan odafigyelünk a munka folyamataira. Hagyományos szőlőprésünk van, kétszer préselek, a hordókat kézzel mosom ki, úgy vagyok vele, hogy a hordó segítsen, és ne uralkodjon a boron. A filozófiánk az, hogy a feltételeket biztosítani kell, és nem szabad beavatkozni a természet dolgába. Fahordóban erjednek a borok, nem használunk semmi segédeszközt, fajélesztőt sem, és mégis, vagy éppen ettől lesznek ilyenek a termékeink.

- Somló híres volt a markánsan száraz borairól. De az utóbbi időben sokat szelídültek a savak, ízletesebb lett a juhfark és a többi. Ez a technológiának, vagy a szakemberek növekvő tudásának köszönhető?

- Juhfarkkal nem foglalkozunk. Édesapám is borász volt, ő mondta, ezt hagyjuk, mert tízévente, három, négy alkalommal van csak jó termés, a többivel meg mit csinálsz? A Badacsony, Balatonfüred pincegazdaságnál volt pincemester, amikor udvaroltam a feleségemnek, az ő borait kóstolhattam. Ami a Somlón végzett munkánk eredményét illeti, úgy érhettük el a javulást, hogy nagyon figyelünk minden mozzanatra, és éretten, egészségesen szüretelünk. A szőlő kóstolása során döntöm el, mikor lesz a szüret. Ha érett, zamatos a gyümölcs, a mustfok növekszik, a sav csökken, akkor indulunk szedni. Rossz évjáratban, rossz savak esetén biztosítom az almasav bontásának a lehetőségét, és tudom, sok apró dolgon múlhatnak a nagy dolgok!

- Minek tudod be a tényt Somló robbanásszerű fejlődésének?

- Örülök annak, hogy egyre több nagy pincészet van nálunk. Mert ők tehetnek a környék jó híréért. Az olyan kis pincészet (1 hektár a birtok nagysága!), mint az enyém - hiába vannak jó helyen a boraim -, nem tud annyit segíteni az ismertség, elismertség érdekében, mint a nagyok. Nemrég azt írták rólam, hogy 20 év alatt nem történt nálam semmi, csak a borok olyan szépek, mint két évtizede. Örülök ennek, bár a feleségem szokta mondani, hogy nem szabad dicsekedni.

- A borok kóstolása során ki a döntnök: a feleséged, vagy te…?

- Ketten együtt kóstolunk már a mustnál is. Az erjedés után, amikor lemehetünk a pincébe, a szívem igen gyorsan ver, vajon jó irányba ment az erjedés, vagy sem, ez számomra olyan pillanat, mint az újjá születés. Mindig azt kérem életem társától, hogy a kóstolásnál mondja el, hogy mit érez, és a szavaival pofozzon helyre, nehogy elszálljak, hogy hű, de jók a boraim. Tényleg a társam ő a szőlő munkáktól kezdve a fogyasztásig. És ez így jó, mert ettől jó minden.

Imre szerénységénél csak a borai nagyobbak. Hogy jó az útjuk, azt boraik állandó minősége jelzi.

gyorgykovacsimre_es_neje.jpg

Imre és felesége az örömteli pillanatban Debrecenben, együtt dolgoztak meg a sikerért

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr1213771188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása