Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Pezsgő és sajt, sajt és lekvár, avagy mit, mivel

2019. október 21. 14:56 - Silye Sándor

sajt_es_pezsgo.jpg

Budafokra, a Pezsgőmanufaktúrába invitálták a borszakírókat (is), a téma a sajt és a pezsgő volt. Nosza, rajta, gyerünk hát fel Budafokra! A manufaktúra udvarában volt ám nyüzsgés, jövés, menés, sajt, pezsgő és borkóstolási lehetőség kényeztetett. Volna. Sajtokat kóstolhattunk jókedvvel, bőséggel, de a többi… Na, a többit hagyjuk. Mert bort és pezsgőt csak akkor lehetett volna ajkunkba fogadni, ha előtte poharat vásárolunk hozzá. Egyetlen darabot. Ami új készlet alapításaként hagyján, de egy darab pohár otthon mire lehet jó? Máshol ezt úgy oldják meg, hogy bérled a poharat, és a végén, ha akarod megtartod, ha nem, visszaadod. De most ez volt. Este hazaérvén hamar behűtöttem egy olasz proseccót, így megvolt a pezsgő és a bor kóstolása is egyben, mégha ez nem is ugyanaz, mintha a helyszínen kóstolhatom ezt is, azt is. De a sajt és zöldség bemutató legalább remek volt. Tóth Tamás várt reánk, és több, mint 20 tálka, benne lekvárok, zöldségek és sajtok, bemutatva mi, mihez is dukál.

sajt_es_pezsgo2.jpg

Tóth Tamás a házigazda (balra), Kovács Gyula és Horváth Gábor séfek a rendezvényen

A lekvárokat a Csicsörke műhelyből hozta magával Kovács Gyula séf, a zöldségkrémeket a séf és a kertész konyhájából Horváth Gábor séf. Tetszett a kéksajt és a fűszeres paradicsommártás összetétele, ami bátor vállalkozásnak tűnt, de izgalmas és ízletes volt a végeredmény. A lényeg a harmónia megtalálása, amihez bátran kell kísérletezni. Sajt és zöldség, vagy gyümölcs esetében, de igaz ez az ételekre, a borokra és a pezsgőkre is. Persze, ez erősen szubjektív műfaj, bár megvannak a maga igazságai. Ilyen alapvetés, hogy a sajt savas, tejszerű ízéhez kiváltképpen illenek a gyümölcs édes ízei, legyen szó friss, szárított vagy lekvárnak eltett gyümölcsről. Akár tehéntejből, kecsketejből vagy juhtejből készült a sajt, friss vagy érleltebb, kéksajt, penészes kérgű vagy préselt sajt, ízét az édes és sós aromák kombinációja gyakran még nagyszerűbbé teszi. Rád vár a feladat, hogy konyhádban nagyszerű összeállításokat készíts.

Ezen a napon kihirdetésre került az ország legjobb sajtjainak a listája. A hetedik alkalommal megrendezett Magyar Sajtmustrán három kategóriában nevezhettek a versenyzők, összesen 121 juh-, tehén- és kecskesajt mintát kóstolhatott a külföldi és hazai szakemberekből álló zsűri.

 Aranyminősítést nyert sajtok: Paraszt Sajt Svájcer – Ficsor Árpád, Parenyica Sajt – Gyugos Bence, Balaton „Kékszalag” – Reményik Kálmán.

sajt_es_pezsgo1.jpg

Életkép az udvarból: a Nyers sajt képviselője mesélt sajtjaikról, egyáltalán nem nyersen...

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr5015244908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása