Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Evans Viktória lett a sommelier bajnok!

2020. március 06. 07:28 - Silye Sándor

1som6.jpg

Ennyien kezdték szombaton reményekkel telve a versenyt Tatán...

1som7.jpg

...és ők jutottak a fináléba: Tüü Péter (balra), Evans Viktória, és Angermann László

A Sommelier Szövetség idén is megrendezte a boros szakma kiváló ünnepét, a sommelier bajnokságot, a verseny fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter volt. Február 29-én és március 1-én randevúztak a Sommelier bajnoki címért a vállalkozó szellemű, az eme területen dolgozó kiválóságok, hogy először, másodszor, vagy harmadszor mondhassák magukat Magyarország büszke bajnokának. Aki utóbbit megteszi, az Magyarország örökös sommelier bajnoka lesz, és felsorakozhat azok táborába, akik már elmondhatják magukról ezt.

 1som1.jpg

A Hotel Gottwaldban a Szőllősi Pincészet kiválóságai voltak az örömök forrásai

Az első nap Tatán, ha nem is sűrű, kerek erdő közepén, de annak szélén, a gyönyörű helyen található Hotel Gottwald, a bort is készítő Gottwald család szállodája adott helyt az első megmérettetésnek. Ekkor a nyolc versenyző 35 tesztkérdés megválaszolás közepette törhette a fejét. Utána három bort kellett felismerniük, ami könnyű feladat volt. Na persze, ez csak látszatra volt könnyű…. Ezek a tételek a tállyai Rózsa György 2018-as Együtt tokaji Furmint, a dörgicsei Pántlika Pincészet 2012-es Cabernet Savignon, az ausztrál Lindeman’s Pincészet 2019-es Shiraz borai voltak. A kiváló ebéd után vörösbor dekantálás, a bor szakszerű leírása, majd két fehérbor felismerése, jellemzése, és hozzájuk a megfelelő falatok kiválasztása jelentettek szakmai kihívást. A nézőknek a Neszmélyi Borvidék kiválóságai adták az üdítő nedűket, a finomságok selymes kortyai oldották a verseny izgalmát.

1som12.jpgLátványos feladat volt a pezsgő azonos mennyiségű kitöltése 

Hárman kerültek a Gundel Étterem különtermében megrendezett fináléba. Ugyanazok, akik egy éve, itt volt hát az alkalom bizonyítani, illetve megmutatni, hogy ki, mennyit fejlődött egy év alatt. Kezdjük a végén: a döntő valamennyi feladata jelezte, hogy Evans Viktória, a Caviar&Bull Executive Head Sommelierje döbbenetesen sokat javult ennyi idő alatt! Megérdemelten nyert Angermann László és Tüü Péter előtt. Utóbbinak lehetősége volt arra, hogy Magyarország Örökös Sommelier Bajnoka legyen, de erre várnia kell még egy évet. Viktória gördülékenyen, látványosan, pontosan, precízen tette a dolgát, és nyűgözte le a jelen lévő érdeklődőket, szakembereket, borírókat! Nem véletlen, hogy a közönségdíj is az övé lett!

A verseny amúgy a Par Exellence díjak átadásával kezdődött, majd jöhettek a feladatok: pezsgő felszolgálása, vörösbor dekantálása, felszolgálása, hibás borlap javítása, italok ajánlása adott étlaphoz, hibás teríték javítása, bor-, és égetett szeszesital felismerése, jellemzése, pezsgősüveg tartalmának azonos mennyiségű kitöltése. Érdekes, látványos délután volt, ami az estébe hajlott, de hiába, akkor és ott a nemes borok, azok értésének remek napja volt! A főszponzor, a Törley Pezsgőmanufaktúra 100 ezer forintos fődíja is Viktóriáé lett! Mindenki nyert, a nézők is, az ő jutalmuk a Neszmélyi Borvidék, Eger és Szekszárd kiváló borai voltak.

Folyt.köv.! Találkozunk egy év múlva!
1viktoria_bajnok.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr2915506814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása