Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Csóbor Pincészet: egy szerethető Illúzió

2020. szeptember 09. 07:34 - Silye Sándor

 1_cso_bor1.jpg

A Csóbor Pincészet az Etyek-Budai Borvidék és a Velencei-tó és környéke kiváló borászata. A pincészet évről, évre fejlődik, a családi együttes jó néhány éve a főborásszal, Kisari Lindával gyarapodott, aki a szőlész Csóbor fiú, Balázs feleségeként és két gyermekük édesanyjaként figyeli árgus szemekkel nem csupán gyermekeik, de a pince valamennyi évjárata borainak a fejlődését. Linda saját „gyermeke” a borok között a Démon küvé, amely a jó Csóbor borok közül is kiemelkedik.

Most pedig új borral rukkoltak elő, amely az Illúzió nevet kapta. Két fajta – a Cabernet Sauvignon és Franc - házasításából született. Két, önállóan is világszerte kedvelt borfajta házassága ez. Az Illúzióban megvalósult kiváló termékben a Sauvignon „nehéztüzérségét” selymes kedvességgel öleli körbe a Franc lágysága. Legalábbis a Sauvignonhoz képest tapasztalható lágysága. A tanninok nem harsognak, sőt, de ennek ellenére pajkosan összehúzta az orcámat. Ez a bor, a két összetevő markáns volta ellenére gyümölcsösebb, fűszeresebb, a korty kellemes, könnyen iható. A savak pont olyanok, amilyennek lenniük kell ebben az elképzelésben – nekem mindenesetre! -, a pohárba öntött kóstoló mennyiség helyes ki kalapja jól mutatott a nedű tetején. A viszkozitás kiválóságát jelentette a pohárban megpörgetett bor lassú, méltóságteljes alázuhanása a pohár falán. Ami az ízeket illeti, érződik kevés étcsokoládé, meggy és szilva. Három hónapig volt reduktív tartályban és 15 hónapot fahordóban érlelődött. Utána lett palackozva. Július óta palackban pihen. A hordó „füstös” volt, és a barrique íz jót tett neki. Szerencsére a füst hátul, intelligensen búvik meg, nem tolakodó, nem telepszik rá a borra.

Kiváló bor ez kérem, de persze eme kijelentés szubjektív, lásd a borról vélt alapvetésem nyitó mondatát: „mindenkinek az a jó bor, ami neki ízlik.” Nekem ízlett!

De mit mond Kisari Linda a bor születéséről és a „szülési fájdalmakról”?

– A 2018-as évjárat Sauvignon-ját és Franc-ját kóstolva úgy találtuk, hogy egyik sem az igazi. Ezért azt gondoltuk, hogy kettejük házassága jobb lesz, mint a „facér” valóságuk. Próbálgattuk az arányokat, hárman kóstoltuk a különböző variációk ízeit, míg végül az egyikre egyöntetűen kimondtuk: na, ez az! És az Illúzió tényleg jobb lett, mintha a külön, külön készített fajtákat meghagytuk volna magukban, könnyedsége, gyümölcsössége ízlik nekünk. Elképzelhető, hogy más évjáratokban is készítünk ilyet, de persze, ha a két alapbor kiváló évjáratot mondhat a magáénak, akkor a fajta borok megmaradnak – mondta.

Csóbor. Jó bor.

És ez nem csupán illúzió!

1cso_bor.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr3016195196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása