Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

A kedvenc Tabu, a Kadarka utca 100 és a Baranya-völgy csodái

2021. április 27. 11:04 - Silye Sándor

1_schieber1_3.jpg
„A hely kötelez” Szekszárdon, a Kadarka utca 100-ban nyilvánvalóan borászatnak kell
működnie. Az egykori pincesoron ma már csak a Schieber Pincészet épületegyüttese utal arra,
hogy száz évvel ezelőtt mivel foglalkoztak az utca lakói. Itt a helyi védettséget élvező, az
1800 években, klasszicista stílusban épült présház, lakóház fogadja a látogatókat, amelynek
mélyén régi, háromágú pince tekereg. A Schieber Pincészetben mindenki a Baranya-völgy
szerelmese: itt található az ültetvények jelentős része, azaz: cabernet sauvignon, cabernet
franc, kékfrankos, kadarka, syrah és dornfelder. 42 hektár szőlő van Baranya-völgyben, ezzel
a pincészeté itt a legnagyobb terület. A tőkék többsége 15-25 éves, de hamarosan termőre
fordulnak új telepítéseik is a Tabu-hegyen, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, kékfrankos, kadarka, syrah, pinot noir, sauvignon blanc, chardonnay ültetvények, és a Görögszó
dűlőben 12 hektár területtel bővült a borászat, melyből 6 hektár kékfrankos, 6 hektár merlot.

Beszélgetőtársam Schieber-Horváth Anita, a pincészet tulajdonosa. Akitől megtudtam, 2010-
ben kezdték meg a munkát Szekszárd három legrégebbi pincéje egyikében - amelyből ma már
csak az övék működik -, a férjével, Schieber Markussal. Különleges helyen dolgozhatnak,
hiszen a pince ódon fala mögött megannyi szekszárdi borász nevelkedett, dolgozott.

1_schieber_2.jpg

- A férjem nem miattam jött Magyarországra. Egyetemista volt Stuttgartban, ahol egy magyar
professzor, Haris professzor úr tanított, aki erről a vidékről származik és sokat mesélt neki az
országunkról. Ennek köszönhetően 1997-ben jött el először hozzánk, beleszeretett az
országba, a tájba, és a magyar lányok szépsége is megfogta. Mi később, 2002-ben
találkoztunk. Szerelem volt első látásra... Két napja dolgoztam az ügyvédi irodában január
elején, ekkor jött be hozzánk Markus, ügyvédi segítségért. Egyedül voltam az irodában,
nekem kellett segítséget nyújtanom, ismeretségünk sorsszerű volt, és egy életre szól.

- Markusnak köszönhetően került kapcsolatba a borral, ugye?

- Igen, 2010-ben, amikor eldöntöttük, hogy belevágunk a munkába a pincészetünkben.
Markus agrármérnök, én meg jogász voltam, tehát teljesen más világból érkeztünk a
borászatba. A pincészet akkori tulajdonosai megkerestek bennünket, hogy segítségre lenne
szükségük, akkor határoztuk el, hogy belefogunk e vállalkozásba. Szakmailag fel kellett
készülnöm, meg kellett ismernem ezt a világot, hogy tudjam vezetni a borászatot. Nagy
segítséget jelentett a rutinos, nagy tudású kollégákkal közösen végzett munka, az, hogy évtizedek
óta együtt dolgozó társasággal tudtunk indulni. Voltak persze változások, jöttek új emberek is,
illetve mi is képeztük magunkat, hogy tudjuk irányítani a munkát.

- Az, hogy ilyen hamar a csúcsra jutottak természetes, vagy meglepő volt Önöknek?

- Nagyon jó érzés ez, hiszen, ha egy borászat elindul, és egy család a nevét adja ehhez,
természetesen az a cél, hogy a prémium kategóriát célozza meg. Legmerészebb álmaimban
sem gondoltam, hogy ilyen hamar célba érünk. Véleményem szerint ezt annak köszönhetjük,
hogy rendkívül jó csapattal tudunk együtt dolgozni, mert az a munka, amit végzünk,
csapatmunka. Szerencsések vagyunk a tekintetben is, hogy Szekszárd legkiválóbb területeit
mondhatjuk a magunkénak Baranya-völgy és a Görögszó dűlőkben. Adott a kiváló terület, és a
fiatal csapat, nyitottak vagyunk az új dolgokra, és keressük azokat az új technológiákat,
amelyekkel ki tudunk tűnni.

 - Mik voltak ezek? Sokat jelentett az is, hogy a minőségre törekedtek, ugye?

- Teljes mértékben. Olyan borokra törekszünk, amelyekben emlékezet, élmény van, amelyek a
borfogyasztók számára különlegességet jelentenek. Ami a technológiákat illeti: ragaszkodunk
a hagyományos szekszárdi tradíciókhoz, melyet ötvözünk a modern borászati eszközökkel,
rendkívül fontos számunkra a hordós érlelés. Többféle hordót használunk, a magyar fajtákat
magyar hordóban érleljük, de használunk francia, amerikai tölgyből készült hordókat is.
Fontos számunkra, hogy egyensúly és harmónia jellemezze a borainkat. Többféle, régi és új
technológiákat alkalmazunk, a fehér és rozé borok esetében reduktív borokat készítünk, míg a
vörösöknél megmaradtunk a hagyományos hordónál. Amforás borokat még nem készítettünk,
de ki tudja, mit hoz a jövő…

- Háziasszonyként válassza ki a kedvenc Schieber borát, és készítsen ahhoz egy ételt…

- Kedvencem a Tabu Kékfrankos válogatás 2016-ból. Ikonikus borunk ez, amivel minden
létező versenyt megnyertünk. Azért különleges bor, mert a magyar gasztronómia majd
valamennyi ételéhez párosítható. Magyar ételekhez hangolt, tökéletesen illik a vadételekhez, a
pörköltekhez, a gulyásokhoz, mindenhez, amiben paprika található, de el tudom képzelni egy
különleges, csokoládés desszerthez is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr7716514254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása