Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Valóságmese az Agárdi Borlovagrendről

2021. június 03. 12:14 - Silye Sándor

Kezdjük úgy, mintha egy furcsa, kurta, furta mesét indítanánk.

Tehát: hol volt, hol nem, de inkább nem volt. Eddig. De most van, és hol? Agárdon. A történet tárgya az Agárdi Borlovagrend, ami a magyar borlovagrendek legfiatalabbja, tarsolyában több, mint három, egészen pontosan tizenkét borospohárral elindult útjára, szerencsét próbálni. Hogy mi indokolta ezt?

csobor1_2_2.jpg

Csóbor Jenő, a lovagrend vezetője, a kiváló borász elmondta, eddig is bizonyos időnként összeültek tizenketten, hol többen, hol kevesebben, kóstoltak helyi borokat, és beszélgetésük közepette értékelték azokat. Másik alkalommal a magukkal hozott más (bor)vidékek vásárolt nedűit mérték a helyi termékekhez. E békés beszélgetések során merült fel, immár három éve, hogy mi lenne, ha saját borlovagrendet alakítanának? Nosza, neki is láttak a szervezésnek, Agárdról és a környező településekről jöttek a leendő és valós tagok. A pandémia hátráltatta őket, de egy éve megalakultak, a bíróságon bejegyezték, mi több, felvették a magyar borlovagrendek közé őket. Megvan az elképzelésük a ruhájukról, zászlójukról, logójukról, de a járvány eddig lassította a megvalósulást.

Tagjaik között vannak borból élő és kisebb kézműves borászok, illetve borkedvelők egyaránt. Baráti közösségük szívesen részt vesz majd a magyar borlovagrendek munkájában, nagyon várják azt az időt, amikor az élet legyőzi a pandémiát, és újra találkozhatnak. Felvették a kapcsolatot a megye összes borlovagrendjével, és dolgoznak annak érdekében, hogy kitágíthassák borkóstolásuk lehetőségének a határait. Szívesen mennek vendégségbe, de tudják, ahhoz, hogy meghívják magukhoz az ország többi rendjét, még sok feltételt kell majd megteremteniük. A Velencei-tó kiemelt terület, népszerű, ezért fontos, hogy borendjük is megmutassa magát, ennek igyekeznek megteremteni az alapjait, amihez sokak segítségére számítanak. A megye borlovagrendjeivel folyamatos a kapcsolatuk, figyelnek azok segítő tanácsaira.

Összetartja őket a bor szeretete, annak kultúrájának terjesztése, hiszen a borlovagrendek eredete kapcsolatban lehet a lovagi és a bor kultúrájával. És persze a hagyományok őrzésével, hiszen az első borlovagrendek, illetve borászati intézmények már a középkorban megjelentek. Ám a múlt mellett fontos a jelen és a jövő, így rövidesen megtartják első rendezvényüket Agárdon, a Borparton, ahova kitelepülnek, kóstoltatják a szabadstrand területén boraikat, és meghívják e napra Fejér Borlovagrendjeit.

Mit lehet ehhez hozzátenni? Tegyék dolgukat eredményesen, és – egészségü(n)kre!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr8216580820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása