Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

(Nem)csak bor: szobrászat – értékmegőrzés - mecenatúra a KAP-ban

2021. július 05. 09:32 - Silye Sándor

1kap1.jpg

Jó hír a művészet és a művészi borok kedvelőinek: megnyílt a Káli Art Park (KAP), és immár látogatható minden nap 9 és 19 óra között. Belépés díjtalan, de feltétele a Park szabályainak elfogadása, melyet egy QR kód segítségével bárki könnyedén megtehet.

A Park története 2020-ban kezdődött, amikor a Káli Art Inn tulajdonosa elhatározta a szabadtéri szoborpark kialakítását a szálloda területén. A Park megnyitása egy 10 éves projekt első lépése. A tervek szerint minden elkövetkező évben kiírják a pályázatot. A zsűri által a legjobbnak választott alkotás kapja a Káli Art Díjat és az alkotás ettől kezdve a KAP gyűjtemény része lesz és a helyszínen megtekinthető. Az alkotásokat bemutató park a Káli Art Inn virágoskertjében kapott helyet.

A KAP létrehozásával a köveskáli kulturális programlehetőségek köre tovább bővül. Azon látogató közönség számára kínálnak érdekes programot, akik a településre a gasztronómia, a finom borok miatt, vagy a pihenés céljából érkeznek és hosszabb időt töltenének el itt. A pandémia sajnos a képzőművészetet is hátrányosan érintette (miként az élet valamennyi területét). A múzeumok és a kiállítótermek zárva tartottak, az alkotók kevés megrendeléshez jutottak. A KAP fontos feladatának tekinti a kortárs művészet bemutatását, mert a művészi érzékenység leképezi napjainkat, érzéseinket, és így válik láthatóvá egy-egy műalkotás révén mindaz, amit az alkotó gondol az őt körülvevő világról.

1kap2.jpg

A Park létrehozásának másik célja a képzőművészet ezen ágazatának támogatása, magánmecenatúra keretében. Az első évi pályázati kiírására több mint kéttucat pályamunka érkezett, melyek közül a hattagú zsűri 13 művet választott ki a pályázó szobrászok alkotásai közül, amelyek egy éven át lesznek megtekinthetők a KAP-ban.

- Nagyon örültem a pályázatnak, mert olyan műfajt hoz helyzetbe, a szobrászatot, amire mostanában inkább csak a rossz köztéri példák miatt irányult figyelem. Ez olyan régió, ami már eleve megköveteli a jó műveket, és olyan helyszín, aminek a múltjából és a hagyományaiból organikusan tud következni egy ilyen önerős, mégis nagyvonalú projekt, aminek a vége a kortárs magyar szobrászat sokszínűségét is bemutatni képes szoborkert lesz - emlékezett vissza Topor Tünde a pályázati időszak kezdetére.

A Káli Art Fődíját 2021-ben Cseh Lili Egem című alkotása nyerte el a zsűri egybehangzó szavazata alapján.

A művészet fontos, életünk mindennapját meghatározó valóság. A művészet lélekemelése után hódolni lehet itt a gasztronómia és a finom borok művészetének is.

1kal1.jpg

A környéken az alábbi kiemelkedő borkészítő mesterek „műhelyei” találhatók:

Köveskál: Pálffy Pince, Káli Kövek.

Zánka: Lídia pince.

Szentgyörgyhegy: 2HA, Gilvesy, Papp wines.

Badacsonyörs: Csendes dűlő.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr7316613126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása