Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Dominium: rövid múlt, biztató jelen, és a szép jövő ígérete!

2021. július 24. 16:15 - Silye Sándor

1dominium3.jpgDani mutatja az irányt. Ismerve borait, munkáját, az irány jó!

Farkasmály. Vannak itt régi – köztük néhány még ma is működő – pincék a soron, egy szálloda, egy panzió, néhány kert, szőlők sokasága és ennyi. Mégis érdekes, izgalmas. Mert itt található az igényesen épített, berendezett Dominium panzió, pincével, kiváló borokkal. A Gyöngyösről Mátrafüred felé „siető” kisvasút is megáll itt. Gyöngyös, Füred, Kékestető, Galyatető, Parád mind a közelben, érdemes hát néhány napot itt tölteni.  

A Dominium pincészet az Orbán család birtokában van. Családi gazdaságukban a már megszerzett tapasztalat és alaposság az ifjúság lendületével ötvöződik. Minden kulcskérdésben a családtagok kezében van a döntés és a felelősség.

Tamás és Dániel igazgatja a Pincészet életét, Tamás a szőlészetért, Dániel a borászatért felelős, Mónika, a család hölgytagja kezében pedig a papírmunka, az adminisztráció összpontosul. Munkájukban a természet feltétlen tisztelete és szeretete vezérli őket. Hisznek a mátrai borokban, és azok világszínvonalú minőségében, ezért célkitűzésüknek tekintik, hogy e hitet a lehető legtöbb csatornán, minél több embert bevonva tudják terjeszteni. Mind a szőlőművelésben, mind a borkészítés folyamatában elsődleges szempont náluk a természetesség. Nem hisznek a hangzatos „csodaszerekben”, de abban igen, hogy a szőlő meghálálja a törődést. A művelésében nem használnak gyomirtót, olyan természetes anyagokból készült komplexeket juttatnak a szőlőbe, amely a növények immunrendszerét hivatott erősíteni. A borkészítés folyamán szintén a természetességben látják a jövőt. Fehér boraik közül a Sárgamuskotály, a Rajnai rizling, a Chardonnay és a Furmint emelendő ki. Erjesztésre acéltartályt alkalmaznak, bizonyos fajták finom seprőn érlelődnek, bizonyos fajták battonage technikával készülnek.

1dominium1.jpg

Vörös boraik között találhatunk Syrah, Tempranillo, Feketeleányka, Turán, Merlot és Cabernet Franc fajtákat.

Danival, a borásszal beszélgettünk kiváló nedűikről, filozófiájukról, boraikról.

- Természetesen bor. De mitől természetes és mitől nem természetes a bor? A tietek bevallottan az…

- A természetes kategóriának elég sok stílusa van. Mi a termesztéstechnológiát tekintve organikus, vagy ökológiai gazdálkodást folytatunk. Nincs gyomirtószer, rovarölőszer, felszívódó gombaölőszer, míg a borászati technológiában a spontán erjesztés az elsődleges.

- Hogy tudtok védekezni a szőlőbetegségek ellen?

- Mindig kísérletezünk egy-egy új biostimulátor készítménnyel, melyek jól működnek a szőlőben. Szerencsére a biopreparátiumoknak elég széles skálája van már a piacon. Minimális réz, kén kivonatot használunk.

- A természetes borkészítés nem azonos a technológia ellenességgel, ugye?

- Ez így igaz. Próbáljuk amennyire lehet autentikus felfogásban készíteni a borokat, de az észszerűség határain belül. Ehhez hozzá tartozik a technológia megléte is, mint például korszerű prés, hűthető tartályok stb. A kettő nem zárja ki szerencsére egymást, sőt.

- A barrique, a battonage technika mennyire fontos, vagy lényegtelen a természetes borok esetében?

- A battonage technika (finom seprőn érlelés, felkeverés) művelése minden borász saját döntése. Valaki gyakrabban alkalmazza több fajtánál, valaki egyáltalán nem. Ez is egyfajta kísérletezés. Magam is kedvelem a finom seprős érlelést a fehér borok esetében, főleg Chardonnay esetében.

- Mi az, amit te, Orbán Dániel hozzáteszel a borhoz, amiről tudjuk, hogy ez a tied?

- Megvan a pincészetünknek a maga stílusa, mint ahogy másoknak is, de ez akkor derül ki, amikor a borainkat kóstolók, fogyasztók visszajelzik, hogy bizony felismertük a Dominium borokat!

- Mit kell ahhoz tenned a borászati technológiában, hogy tudd, életed végéig ebből élsz meg, illetve mi az, amitől félsz?

- Célunk, hogy minél szélesebb körben be tudjuk mutatni magunkat, a filozófiánkat, szemléletünket. Minden évben törekszünk a javulásra, mindig fejlődni szeretnénk. Egy, két év múlva certifikált ökológiai gazdálkodók leszünk reményeink szerint, mely új kapukat nyithat meg véleményem szerint, mind belföld, mind akár külföld irányába. Magabiztos vagyok a jövőt illetően, jó az irány, jók a visszajelzések. Optimalizálni kell természetesen pár folyamatot, növelni a hatékonyságot és a volument, de nem mehet minden egyszerre.

Tényleg ízletes, sajátos stílusú nedűket kóstolhattunk Daniéknál. Egy, kettő volt, aminél hümmögtem, hogy nem erre gondoltam, de a többinél elégedetten csettinthettünk. A Domíniumnak rövid a múltja biztató a jelene, míg a szép jövő ígérete ott van a boraikban!

1dominium.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr3716637190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása