Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Egy ember, aki hazaérkezett Pázmándra…

2021. augusztus 04. 10:20 - Silye Sándor

 

1balint1.jpgA borászok (balra) Nagy Gábor, Köllő Zsolt, Kisari Linda és a többiek kitettek magukért 

Pázmánd. A település szélén tábla mutatja, itt kell behajtani a Bálint Borárium irányába. Behajtottunk. Végtére is ott volt az évi rendes nagy borkóstoló, a Nyitnikék. A tópart borászai közreműködésével.

A házigazda Bálint György, a vállalkozó szellemű hajdani rock menedzser, aki Hobo, Török Ádám, Ferenczi György, Soma és néha a P. Mobil banda szekerét is tolta, de a nevéhez fűzhető a Gárdonyi Sportstrand „találmánya”. Szezonnyitó gyanánt évek óta összegyűlnek Pázmándon a jó borok kedvelői, és a Nyitnikék rendezvényen áldoznak Bacchus oltárán (is). A pandémia idén közbeszólt, így késve volt a Nyitnikék, de persze a szezon azért már halad előre, sokan töltik itt a szabadidejüket. Szép számmal jöttek a kóstolni szándékozók a fővárosból, Székesfehérvárról és a környékről. A többi között jelenlétével Rákóczi Feri, a rádiós is jelezte, hogy nemcsak a szavakhoz, de a borokhoz is ért. Akik ezen a napon kóstoltattak: a Csóbor, az Aprókertek, a Csordás-Nagy, a Köllő, az L. Simon, a Nagy Gábor, a Szentesi, a Variszkusz pince.

Bálint Györggyel félre vonultunk, és egy csendes sarokban beszélgettünk. Azzal kezdtük: évek óta segíti a környék borászait, pedig ő nem is borász…

- Mindenképpen érdemes támogatni őket, főleg azokat, akik szívvel, lélekkel készítik a boraikat, és ugyanígy foglalkoznak a bort fogyasztókkal is. Ráadásul, ha a munkájukban ott van a szív, a lélek, az odaadás, a szellemiség, abból csak jó jöhet ki, és ez jellemzi az itteni borok nagy többségét. Több kedvencem van, de őket most nem nevezem meg, mert nem baj, ha mindenki magára gondol e sorokat olvasva…

- Pázmánd nehezen megközelíthető település, mégis népszerű. Ez minek köszönhető?

- Annak, hogy olyan gyönyörű természeti adottságokkal rendelkező hely, amely vonzza az embereket. Szerintem, ha nem lenne e környéken semmi, csak kitennénk néhány asztalt, és itt lennének a borászok, akkor is sokan eljönnének ide. De azért megvalósítottunk már néhány dolgot az évek során, hogy komfortosabb legyen a vendéglátás.

- Az elmúlt évtized(ek)ben az emberek étkezési és borkultúrája mekkorát javult?

- Nagyon, nagyon sokat! Mi sem jellemzőbb erre, hogy bár van ét- és borlapunk, de az emberek többsége nem (csak) ez alapján választ. Tudom a dolgom, azt, hogy az adott ember ízlésének, szellemiségének megfelelő bort ajánljak a beszélgetésünk, vagy az ismeretségünk alapján, és az étel-bor párosításban is segítsem őket. De tény, egyre többen tudják, mit, mivel kell együtt fogyasztani.

1balint2.jpgA bort kóstolók is kedvüket lelhették a tópart remek borait ízlelgetve

- A pandémia nagyon sokat ártott a mindennapoknak?

- A kötelező zárva tartás komoly kárt okozott. A mi esetünkben anyagi kárt, míg az emberek többségének a lelkét, az egzisztenciáját rongálta az elmúlt majd két év.

- A P. Mobil együttessel - akikkel dolgozott együtt – ma is mondhatja a zenekar utolsó lemezük címét világgá kiáltva: „Ez az élet Babolcsay néni”…!

- Ez így igaz. Nagyon sok ember gondolkodásán hihetetlen változásokat okozott a pandémia. Van, akiket pozitív irányba, de vannak, akiket negatív irányba sodortak az elmúlt időszak nehéz napjai. Egyre többen odafigyelnek arra, hogy a pénzükért minőséget kapjanak. Ennek köszönhetően akár a gasztronómia, akár a borfogyasztás területén azoknak áll a zászló, akik minőséget adnak, kínálnak. Mert az emberek többsége erre vevő.

- Schuszter Lóri világgá kiáltotta, a rock örökké. Az Ön esetében Pázmánd örök mindörökké…?

- Igen. Mert úgy érzem, ide megérkeztem, hazaértem és itt jól érzem magam!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr4216648586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása