Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Átadták a Vince Díjat a hazai boros szakma legkiválóbb szereplőinek

2021. november 15. 08:27 - Silye Sándor

bor_vinc.jpgBudapest, Hotel Marriott, a Vince díj átadó gála ünnepségének a helyszíne. Az impozáns szálloda emeleti termében gyülekeztek a borászok, akik reménykedtek abban, hogy a 99 díj egyike, vagy másika, netán több is a birtokukba jut, ezzel is jelezve munkájuk minőségét. No és persze az Életmű díj is érdeklődést kelthetett, miként az is melyik lesz a legjobb pincészet, borüzlet, borétterem.

A Vince Díj értékét csak növelte ama tény, hogy a bort kedvelők kétharmados többségben voltak a szakmával szemben, hiszen a közénségdíj és a VinCe Klub díját mind bort fogyasztók, bort kedvelők szavazták meg. Márpedig nagyon fontos visszajelzés a borászok számára, hogy mit kedvel az „ezerfejű Cézár”, azaz a nép.

Szeptember 23. és október vége között lehetett voksolni e hon legkiválóbb boraira, párlataira és borbárjaira, összesen 33 kategóriában.  voksoljanak kedvenceikre. Az eredményt 7000 szavazat alapján ünnepélyes keretek között hirdették ki, tehát azt, kik voltak a 2021-es év legjobbjai. 

bor_vinc5.jpgSétálva a nagy térben, a később kóstolhatóborok több teremben kategóriánkként voltak megtalálhatók. De itt volt a szakma színe, java. Itt Bock József, kicsit távolabb ifj. Szepsy István, aztán sorban örvendhettünk Vesztergombi Csabának, Takler Andrásnak, Heiman Zoltánnak és sokan másoknak, de nincs annyi hely, hogy mindenkit fel lehessen sorolni.

Fejér megyei emberként külön örömmel fedeztem fel az Etyeki Kúria „szentháromságát”, a borászatot képviselők triumvirátusát. Együtt örültünk nagy sikerüknek, a hat elnyerhető díjból ötöt hazahoztak! (A velük folytatott beszélgetést később olvashatják!)

bor_vinc2.jpgA hazai közönség a legkiválóbb borásznak járó életműdíjat idén Bock Józsefnek ítélte. A Bock család 1850 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászattal a Villányi borvidéken és vált a régió meghatározó nevévé. A legjobb borászat díját a 18 éve alapított Pannonhalmi Főapátság pincészete kapta, aki négy kategóriában is szerepelt a listán, amelyből kettőt meg is nyert.

bor_vinc3.jpgA 2021-es VINCE DÍJ közönségszavazás nyertesei az alábbiak: Fehérbor / Sauvignon blanc - Etyeki Kúria Sauvignon blanc 2019; Fehérbor / Szürkebarát - Bussay Pince Kövecs Pinot Gris 2018; Fehérbor / Hárslevelű - Gróf Degenfeld Szőlőbirtok Terézia Hárslevelű 2018; Fehérbor / Olaszrizling - Figula Pincészet Sóskút Olaszrizling 2018; Fehérbor / Rajnai rizling - Cseri Pincészet VII. Septimus Pannonhalmi Rajnai rizling 2017; Fehérbor / Chardonnay - Kovács Nimród Borászat Chardonnay Battonage 2016; Fehérbor / Furmint - Szepsy István Úrágya Furmint 2017; Fehérbor / Irsai Olivér - Frittmann Borászat Irsai Olivér 2020; Fehérbor / Sárgamuskotály - Tokaj Nobilis Sárgamuskotály 2020;  Fehérbor / Cuvée - Pannonhalmi Apátsági Pincészet  Hemina 2020;  Fehérbor / Egyéb fehérbor - Tornai Pincészet Top Selection Aranyhegy Juhfark 2019;

Rozé - Lajver Borbirtok Premium Rosé 2020.

Vörösbor / Kadarka - Balla Géza Sziklabor Kadarka 2017; Vörösbor / Kékfrankos - Takler Borbirtok Szentahegyi Kékfrankos 2016; Vörösbor / Cabernet sauvignon - Vesztergombi Pince Szekszárdi Bodzás Cabernet sauvignon 2017;  Vörösbor / Cabernet franc - Vylyan Szőlőbirtok Mandolás Cabernet Franc válogatás 2016;  Vörösbor / Merlot - Gere Attila Solus Merlot 2018; Vörösbor / Pinot noir - Pannonhalmi Apátsági Pincészet Pinot Noir 2020; Vörösbor / Bikavér - St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet Merengő 2017; Vörösbor / Syrah - Takler Borbirtok Syrah Prémium 2017;  Vörösbor / Cuvée - Gere Attila Kopar 2017; Vörösbor / Egyéb vörösbor - Heimann Pincészet Barbár 2017;

Buborékos / Tradicionális eljárással készült pezsgő - Kreinbacher Birtok Brut Classic; Buborékos / Egyéb buborékos - Etyeki Kúria Pláne Frizzante Rosé;

Természetes édes borok (késői szüretelésű borok, szamorodnik) - Balassa Pincészet Betsek Édes Szamorodni "Kvarc" 2017; Aszú - Szepsy István Aszú 2013. 

Párlat / Pálinka - Egy CSEPP Pálinka Feketecseresznye-Málna pálinka; Párlat / Gin - Seven Hills Tokaj

Borász életműdíj - Bock József.

A legjobb borcímke - Bolyki Egri Csillag 2020. 

A legjobb borbár / borétterem - St. Andrea Wine & Sky Bar.

A legjobb bor-/szeszesital-kereskedés – Bortársaság. 

bor_vinc1.jpgIkonikus borvidékek és fajták

A közönségszavazás eredményei is jól mutatják, hogy a borfogyasztók fejében az ikonikus borvidékek összeforrtak bizonyos szőlőfajtákkal. Jó példa, hogy furmintból és hárslevelűből tokaji borok kerülnek leggyakrabban a fogyasztók poharába, míg a testesebb vörösborokat Villányból és Szekszárdról választják legszívesebben. Bikavér csak Egerben és Szekszárdon készülhet, és bár a házasításra vonatkozó szabályozás eltér a két borrégióban és teljesen más stílusok alakulhatnak így ki, a markáns, fűszeres karakter és a gyümölcsös jegyek jellemzik. Az egri borvidéken található St. Andrea Szőlőbirtok és Borászat nem csak a közönségkedvenc bikavérnek járó elismerést hozhatta el 2017-es Merengő névre keresztelt tételével, de a legjobb borbár- és borétterem díjával is büszkélkedhet a St. Andrea Wine&Sky Bar révén. Tehát esetükben a bor és vendéglátás kéz a kézben jár.

Fehérborok

A közönségszavazásból kirajzolódó érdekes tendencia, hogy a fehérborok versenyében a nyertesek inkább a szőlőfajtákhoz köthetőek és nem borrégiókhoz. Az Alföldön toronymagasan a Frittmann testvérek 2020-as Irsai Olivérjét, Etyeken pedig az Etyeki Kúria Savignon Blanc 2019-et szeretik a legjobban - ez a két tétel mind a közönség, mind a szakmai zsűri, mind pedig a Vince Klub tagjai által megítélt díjjal büszkélkedhet. A Sauvignon Blanc esetében különösen nagy volt a verseny, hiszen ez a szőlőfajta valamennyi magyar borvidéken megtalálható. 

Rozé

Magyarországon az első szó, ami a rozé kapcsán eszünkbe jut: Szekszárd. A borfogyasztók döntése szerint idén a Lajvér Borbirtok Prémium Rosé 2020 bizonyult a mezőny legjobbjának. Ez a halvány lazac színű bor a syrah és kékfrankos válogatásából készült rozsdamentes tartályban, reduktív térben történő alkoholos erjesztéssel. A 6 hónapos fajtánkénti érlelést követően kortyolhatjuk az ország kedvenc rozéját poharunkból.

bor_vinc4.jpgVörösborok

A vörösborok mezőnyében továbbra is Villány és Szekszárd foglalja el a legelőkelőbb helyeket. A Vylyan pincészet Mandolás Cabernet Franc Válogatás 2016 lett kategóriájának győztese, melybe kortyolva komplex ízhatást érezhetünk csöppnyi étcsokoládés kesernyével, fahéjas, cédrusos fűszerességgel. Gere Attila Solus Merlot 2016 tétele sós, ásványos, gyümölcsös jegyeivel és egyszerre édes fűszeres ízével nyerte el a fogyasztók elismerését. A cabernet Sauvignonok versenyében a 27 hektáros birtokkal rendelkező Vesztergombi Pince nyert Szekszárdi Bodzás Cabernet Sauvignon 2017 borával, a kékfrankosoknál pedig a Takler Borbirtok Szentahegyi Kékfrankos 2016 került a legjobbak közé. 

Pezsgők és buborékok

Alig 7 éve, 2014-ben készült el az első palack Kreinbacher pezsgő, mára hazánk egyik abszolút kedvence lett. A Brut Classic a szakmai ítészek és közönség szerint is mindent vitt. Egyéb buborékos kategóriában az Etyeki Kúria Pláne Frizzante rozé tételét díjazták. Az Etyek-Budai borvidék sajátos ökológiai viszonyai szépen megmutatkoznak ebben a tételben, a magas mésztartalmú talaj és a szeles fennsík ugyanis ideális a nagy savtartalmú szőlő termesztéséhez, ami a pezsgőgyártás alapanyaga.

Tokaj aranya

A természetes édes borok kategóriában abszolút Tokaj a listavezető. A szakmai zsűri és a közönség is egyöntetűen egyetértett abban, hogy ​​a Szepsy Pincészet 2013-as 6 Puttonyos Aszúja a kategória legjobbja. Joggal büszke a régióra és az innen származó borokra minden magyar, hiszen a tokaji aszú a világ egyik legkülönlegesebb, a legnagyobb nevű borszakértők által is sokra értékelt édes bora, idővel talán nem csak a karácsonyi ünnep családi asztalának, hanem a hétköznapoknak kincse is lesz. 

Ez volt a Vince Magazin és a VinCe Klub idei díjkiosztó gálája, megmutatva, hogy ebben az évben mely borok érdemelték a legtöbb elismerést, a szakmától, a közönségtől és a klub tagjaitól.

Folyt. köv.!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr4916755648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása