Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Bor, mámor, Franciaország és a nagyvilág…

2021. november 23. 13:49 - Silye Sándor

bor1.jpgA Les Grands Chais de France, mint a világ egyik legnagyobb bortermelő- és kereskedő vállalata és tulajdonosa, a Helfrich család igyekszik Európa szerte kisebb, privát bornapokkal betölteni a pandémia okozta megtartóztatást, az így keletkezett űrt.  Hiszen a járvány időszakában nem sok lehetőség volt arra, hogy a borok barátai kóstolókon találkozhassanak, ízlelhessék a szebbnél jobb nedűket, beszélgethessenek azokról, szóval normális, közösségi együttlétnek örvendezhessenek.

A Hotel Intercontinental termei adták az elegáns „díszletet” a kiváló bordeaux-i, dél-franciaországi, olasz, spanyol, német, újvilági, illetve magyar borokkal való ismerkedéshez. Az adott területért felelős szakértők udvarias, figyelmes tolmácsolásában. Mindehhez járult több, mint 600 bor és pezsgő kóstolásának a lehetősége, mégpedig a világ minden tájáról!

bor2.jpgHú, a bőség zavara volt ott, akármerre néztünk, mindenhol palackok sokaságát láttuk, lehetett jó nagyokat nyelni, a csodába, de príma is lenne a kóstolt kortyok teli üvegeinek egyikét, másikát, sőt, sokaságát a saját, otthoni „bortrezorban” tudni. Csodás kortyok után vígan lehetett elismerően nagyokat bólogatni, hogy na igen, ezek a borok ott vannak a világ élvonalában. És nagy örömömre, örömünkre láthattuk, hogy a Les Grands Chais de France „otthonába fogadta” a mi Danubiana pincészetünket, Pannon Borrégió legnagyobb boros cégét, a bonyhádi székhelyű borászatot is.

Miközben sorra kóstoltuk a borokat, Ralf Weilbächerrel az egyik európai régió vezetőjével, és munkatársával, Kovács Júliával, a Franciaországban élő magyar fiók menedzserrel beszélgettünk.

bor4.jpg- Joseph Helfrich a tulajdonosunk, aki Franciaország keleti részében él és dolgozik. A cég, a Les Grands Chais de France még fiatalnak mondható, 1979-ben alapították a család vállalkozását. Az édesapa nagyon hamar meghalt, öten maradtak utána árván, Joseph vette át halála után a cég vezetését. Édesapjuk gyümölcs alapon készült erősebb alkoholokkal foglalkozott, mint a többi között a konyak. Joseph régóta szeretett volna borokkal, borokért dolgozni, részt venni a bor bizniszben. Vannak világszerte ismert márkáink, mint a J. P. Chenet, sok területet megvásárolta család, jelenleg 60 birtokunk van – tudtuk meg.

 - A francia bor – ami a világon a legjobbak közé tartozik - mitől másabb, mint például a spanyol, vagy a német?

- Tény, hogy a borok világában Franciaország már nagyon régóta jó hírnévnek örvend, és az összes nemes szőlőfajta onnan származik, ott voltak először elültetve. Ebben az országban már a román időkre visszanyúlik a szőlő termesztésének a hagyománya, és minden francia régiónak meg vannak azok a borai, melyek már évszázadok óta az adott régióhoz köthetők. Minden régiónak meg van a maga sajátos étel-bor párosítása is, ami az ő vidékükre jellemző, és erre nagyon büszkék. Ez maga a sajátos francia életstílus, amely minden régióban más. A földterületek is specifikusak, egészen más jellemzi Bretagne-t, Elzászt és Bordeaux-t, ami nagyban befolyásolja a szőlő minőségét, ízét és ezáltal a borét is.

bor3.jpg

- A hagyomány Franciaországban (is) meghatározó. De: minden év más, a fejlődés folyamatos. A terület, a szőlő, a bor készítése apáról, fiúra száll, bár a fiú nem biztos, hogy azt és úgy akarja csinálni, mint az apa…

- Minden visszanyúlik a hagyományokhoz, de emellett nagy jelentősége van a folyamatos fejlődésnek, az innovációnak a borok, borászatok esetében is. Kötelező állandóan fejleszteni, az új technológiák jelenléte, használata alapvető, és mindenki igyekszik kutatni az új lehetőségeket. Mi is valamennyi általunk tulajdonolt és vezetett helyen használjuk a legújabb technológiákat, technikákat. A Sauvignon Blanc borunk példa erre, amely ezeknek köszönhetően nagyon sokat fejlődött az évek során.

 - A borászat ma mennyire kémia, már ha az egyáltalán…

- Ha jó munkát végzünk a földeken, a szőlőben, akkor lényegesen kevesebb beavatkozásra van szükség a pincékben. Törekszünk arra, hogy minél természetesebb borokat készítsünk. Boraink 20 százaléka organikus bor, hiszen Dél-Franciaországban olyan a klíma, amely miatt nagyon kevés természetellenes beavatkozást kell végeznünk a szőlőben.

bor5.jpg- Ralf, az Ön által felügyelt területek közül említsük meg, hogy az osztrák és német borok is nagyon jók. De hova helyezi a magyar borokat Európában, vagy akár a világban?

- Nagyon szeretem a magyar borokat, és véleményem szerint teljesen versenyképesek az európai borokkal, így például az ön által említett német és osztrák borokkal. Leginkább az okoz problémát, hogy nehéz kiejteni a szőlő típusát, a borász nevét, és ezek megnehezítik a magyar termékek helyzetét az export piacon. De ezen a PR tud segíteni!

bor6.jpg- Végezetül egy lényeges kérdés: melyik a kedvenc bora a hatalmas választékból, és milyen ételt ajánlj hozzá?

- Szeretem a könnyebb chardonnay fajtát a Burgundi régióból, ehhez könnyebb ételek párosíthatók. A fahordóban érlelt krémes chardonnay-hoz már kicsit nehezebb étel dukál. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr3916761456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása