Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Szerinted melyik a legnagyobb borország?

2022. február 07. 10:06 - Silye Sándor

vinitaly_com.jpgA Bounce decemberben közzétett tanulmányából kiderül, hogy 26 országot vizsgálva hazánk a borfogyasztás és termelés, a szőlőültetvények és bortúrák száma, valamint egy palack bor átlagos ára alapján a 10. helyre került.

A világ híres borvidékeit tízes listán rangsorolták a borkedvelő utazók számára fontos tényezők alapján. Ezek alapján első lett Olaszország, amely a világ legrégebbi bortermelő régióinak ad otthont, ezek közül a leghíresebb Veneto. Az országban 400 őshonos szőlőfajtából lehet válogatni. Olaszország a rangsor legnagyobb bortermelője is, 100 ezer főre 82 millió hektoliter jut. 

Második lett Portugália, amelynek két bortermelő régiója van, ezeket az UNESCO világörökség részeként jelöltek meg, és itt található a legtöbb bortúra. Portugália egyben a legnagyobb borfogyasztó a listán, a lakosok 100 ezer főre vetítve 47 millió hektolitert fogyasztanak.

Spanyolországban 12 fő borrégió található, ahol boraik nagy részét termelik, köztük a Cava, a Rioja és a Cádiz tartományban egyedülálló az avinált bor. A listán Spanyolországban található a legtöbb szőlőterület, a megtermelt bor mennyiségében azonban a második helyen áll, egyes borvidékeinek száraz adottságai miatt.

Franciaország rangsorban a negyedik, borkészítésük legnépszerűbb területei Burgundia, Bordeaux és Champagne.

vinitaly_com1.jpgAz új-zélandi borok népszerűsége robbanás szerűen megnőtt az elmúlt 20 évben, aminek következtében piacuk gyorsan bővült. Ez az ország rangsorban az ötödik a listán. Elsősorban a sauvignon blanc és pinot noir termeléséről ismert, mindkettő Marlborough-ból, Új-Zéland legnagyobb bortermelő régiójából származik. Új-Zélandon rengeteg bortúrát kínálnak, ami a harmadik legmagasabb a listán, és 40 ezer hektáron foglalkoznak borászattal.

vinitaly_com2franch.jpgMagyarországon, a Bounce adatai alapján 18,5 millió hektoliter bort iszunk és 28 millió hektolitert termelünk 100 ezer főre vetítve 67 ezer hektárnyi területen. 100 ezer főre 667 bortúra jut Magyarországon és egy üveg bor ára átlagosan 4,32 dollár (1400 forint). Ezzel Magyarország 10. lett a listán, amely igazán előkelő helynek számít.

forrás: HNT

fotó: vinitaly.com

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr2317267568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása