Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Sáfránék újra hódítottak a Páholy Borklubban

2022. március 14. 10:21 - Silye Sándor

safranok.jpgSzerdán rendezték meg a székesfehérvári Páholy Borklubban a március második hetén esedékes klubfoglalkozást. Ennek a témája a Sáfrán Pincészet borai voltak Csákberényből. A családi borászatot apa és fiú képviselte. A teli pince, sok "klubtag" örömére.

Sáfránék esetében elmondható, hogy apáról fiúra szállt, száll a borászat szeretete, annak gyakorlása. Sáfrán András az apa és a fiú, Sáfrán Andris közösen készítik egyre kiválóbbnak bizonyuló termékeiket. Tudják, hangsúlyozzák, az Orondi dűlő kiváló terület. Andrisnak meggyőződése, hogy a megfelelő technológia is alapfeltétele a kiváló nedűk készítésének. Elsősorban a fehér bor érzi jól magát itt, de Kékfrankosból és Merlot-ból egyaránt rozé is készül a pincéjükben. Sőt, elég régóta foglalkoznak vörös borral is, elsősorban a vendégek kedvére, mivel sokszor sokan megkérdezték: na jó, de mi van a vörös borral? Kezdetben voltak, akik kételkedve felhúzták a szemöldöküket a vörösboruk kóstolásakor. De mára már eljutottak addig, hogy aki korábban nemtetszésének adott hangot, az most elismerően hümmögött a Merlot kóstolásakor.

safranok_jpg2.jpgSzerdán hét tételt mutattak be. Elsőként a Merlot rozét, ami gyümölcsös és finom volt. A Zöldveltelini az első szüret tárgyiasult terméke, nyarat idéző ízvilága meggyőző volt. A Zenit érkezett harmadiknak, de sorolhatták volna hátrább is, hiszen ez a bor ott van a zeniten! A Generosa meg igazi Sáfrán-specialitás, hiszen ők honosították meg az első között ezt a fajtát a vidéken. A most kóstolt borra talán az a legjobb kifejezés, hogy elegáns volt, és ebben valójában minden benne van. Az Olaszrizling mind az apa és mind Andris fiú kedvence, jelen sorok írója nem mondható olaszrizling fannak, de korrekt, jó bornak gondoltam. A Sauvignon Blanc vetélkedhet bármely hazai hasonló termékkel, vannak, persze, hogy vannak nüánsznyival jobbak, de ennél rosszabbat soha! A Merlot vörös zárta a sort, erre megint csak elégedetten lehetett hümmögni. A fajtát ki lehetett érezni a kortyból, erre ismét elmondhatjuk, soha ennél rosszabbat.

safranok_jpg3.jpgSáfránék 5 hektáron gazdálkodnak, és ezt a területet már nem akarják növelni. Mint jr. elmondta, eme 5 hektáron akarják a lehető legjobb technológia alkalmazásával a legjobb tudásuknak megfelelően a legjobb boraikat készíteni.
Tegyék hát azt!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr5417779948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása