Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Geszleréké Magyarország legjobb családi pincészete különdíj! 

2022. augusztus 04. 11:28 - Silye Sándor

geszlerok.jpgGeszlerék, két testvér, plusz a családok. A rendszerváltás után vágtak bele a borászatba, nagy levegőt vettek, és nekiláttak. Mára már Mór legjobbjai közé tartoznak, minden napjukat átlengi a máMór. Ja, így könnyű, mondhatnánk. Nana... Azért nem annyira, de nem panaszkodnak, teszik a dolgukat. Közel 40 hektáron gazdálkodnak, negyedik generáció óta. Sokféle szőlő jelenti napi munkájukat, mint például a Móri borvidék egyik büszkesége, az Ezerjó, továbbá a Zenit, a Királyleányka, a Zöld Veltelini, a Chardonnay, az Irsai Olivér, a Kékfrankos és az Olaszrizling. Boraikat sváb szorgalommal, nagy gondossággal és szeretettel készítik, móri, megyei, országos, nemzetközi sikerekkel. A borról, a borászszakma örömeiről, kétségeiről beszélgettünk velük.  

geszlerek1.jpg- A 2021-es év nagyon kedvező adottságú évjáratot volt. Nagyon egészséges szőlőket tudtunk behozni, és a családi vállalkozás munkamegosztásának megfelelően egyikünk a szőlőben dolgozik, másikunk a pincében, de természetesen rendre segítünk egymásnak. Az elmúlt évi szüretet követen nagyon jó borokat sikerült elkészíteni, ezt igazolják a visszajelzések. Már ősszel az országos újbor és sajtfesztiválon a Zöld Veltelínivel – ami itthon érthetetlen okokból nincs az őt megillető helyen – a legjobb magyar újbor címet kaptuk meg. Jöttek sorban a borversenyek, Móron a borkultúrát a török hódoltság után a betelepített svábok hozták létre, amire mi is büszkék vagyunk. Sváb örökségünk miatt meghívtak bennünket a német nemzetiségi borversenyre, ott a Rozé házasításunk a legjobb rozé bor címet nyerte el. Jó érzéseinket tetézte, hogy az egyik legnagyobb hazai borversenyen, a Vinagorán - ahova öt borral neveztünk - három aranyérmet kaptunk, a fahordós Chardonnay borunk kategóriagyőztes lett. Eme eredmények miatt miénk lett a Magyarország legeredményesebb családi pincészete különdíj!    

- És ne feledjük, Wekerle Sándor és a Geszler Pincészet is találkozott...  

- Ismert, hogy Wekerle Sándor Móron született, és 2021-ben volt halálának a 100. évfordulója. Az Emlékbizottság a jubileumra egy jubileumi bort választott ki a móri borászokat és borokat megversenyeztette, a mi házasításunké lett ez a kitüntetés. Számunkra nagy öröm és megtiszteltetés, hogy a Wekerle kép és név alatt ott van a Geszler családi pincészet neve a palackon, ministrálva Wekerle emlékének mgőrzéséhez. Ez olyan sikerélmény a számunkra, ami ritkán adatik meg. A Bakony kincse nevet viselő borunk az Ezerjó, a Chardonnay, Királyleányka és a Zenit "házassága".  

geszlerek2.jpg- Ezek a díjak jelentkezek az eladásban is?  

-Szerencsére találtunk egy ifjú hölgyet, aki segít az értékesítésben, neki köszönhetően megtudtuk emelni a palackszámunkat, ott vannak a boraink négy nagykereskedelmi cégnél, de Budapesten, Szegeden, Debrecenben is kaphatók termékeink a Vinotékákban. Küzdünk, de a mostani sikerélmények könnyebbé tették az életünket.   

- Sok fajta bort készítettek. Pár éve kérdeztem, kevesebb nem lenne több?   

- Most "csak" 10 fajtát készítünk, és azt gondoljuk ennyi elég is. Van olyan borunk, mint a Chardonnay, amelyből háromfajta készül: reduktív, fahordós és az édes Szerető. A 10 borfajta szükséges, mert a borbemutatókon muszáj megfelelő választékkal előrukkolnunk.  

- Magyarország kicsi a szőlőterületet tekintve, de sok borász dolgozik ezeken. Nehéz az élre kerülni?  

- A rendszerváltás után a móri borvidék megtorpant a fejlődésben. Előtte az Állami Gazdaság az egész országban terítette a borait, nehéz volt újra indulni. Sok minden változott, köztük a technológia is, sok energiát kellett befektetni a felzárkózás érdekében. Úgy érezzük jó úton vagyunk, bízunk a jövőben, készülünk a generáció váltásra, ami nem lesz egyszerű. Szeretnénk a borkészítésbe bevonni a gyerekeket, és fokozatosan a háttérbe vonulni. Sok helyen jártunk és azt tapasztaltuk, hogy a fiatalok ügyesek, képesek tovább vinni a családi örökséget, szellemet. 

geszlerek3.jpg- Mór szőlőterülete kicsi, de kis helyen is lehet nagy minőséget produkálni. Az országos ismertséget tekintve, hogy állnak?  

- Úgy érezzük, nagyon jól! A móri borvidéket választó fiatal borászok és a lokálpatrióták közös munkája az eredményekben is megmutatkozik. 

- A rendszerváltás a Geszler család életében is nagy változást hozott, hiszen otthagyták az addigi foglalkozásukat a borászat kedvéért. Nem bántátok meg, ugye?  

- Nem, hiszen a várostól a családi pincészetünk megkapta a Pro Urbe díjat! Kell ennél több? 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr317900067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása