Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Sopron, a bor, a Hűség városa 

2022. október 07. 07:51 - Silye Sándor

sopron_varos.jpgKedd délelőtt, Sopron Vasútállomás. A fővárosból érkező vonat megállt, az utasok kiszálltak, de ni csak, jó néhányan összemosolyogtak, miután felfedezték egymást, ugyanis az aznapi Kékfrankos Hangjai címet viselő, kiválónak ígérkező boros rendezvényre jöttek. Borszakírók, borszakértők, kereskedők, bort forgalmazók stb. stb. A Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ előterében a regisztráció helyén már kisebb tömeg verődött össze. Miután túlestünk a kötelező feladaton, az emeleten láthatták az érkezők, a nagy előteret már berendezték, az egyik felét a borászoknak, a másikat az éttermeknek. Akik ételt, italt adtak, azok tehát felkészültek, a konferenciateremben a színpadon a leendő zenekari program kellékei sorakoztak, hangszerek, erősítők, s a többi. Az előtérben lehetett hangolni kávéval, akár jóféle borokkal, de ahhoz persze még korai volt. Mindenféle sós finomságok kínálták magukat, majd Simon Andrea, a helyi Petőfi Színház művésznője elindította a programot. Dr. Farkas Ciprián Sopron polgármestere köszöntőjében beszélt a Hűség városa és a bor kapcsolatának fontosságáról, dr. Schneider István, a Soproni Borközség Hegyvidéke alelnöke elmondta, a soproni bor az újjáéledés korát éli. Mert sokan gondolták azt e helyen, hogy ébresztőt kell fújni és vissza kell állítani Sopron, a bor régi dicsőségét. Ezt volt hivatott segíteni e nap is.

sopron_varos_jpg1.jpgEzt követően estig lehetett kóstolni a szebbnél jobb borokat. Simogatta Fejér megyei lelkünket, hogy az Etyeki Kúria standját is felfedezhettük, bemutathatták a Soproni Kékfrankosukat. Az ebédről és a vacsoráról helyi kiváló éttermek gondoskodtak, ezek listáját lejjebb olvashatják.

sopron1.jpg

A kóstolókat, a szakmai megbeszéléseket két városnéző túra szakította meg, mindkettőnek részese volt a kellő humorral megáldott idegenvezető, Taschner Tamás, illetve a második túrán Vránich István vezette a jelenlévők másik felét. Sőt, volt egy harmadik, csoport is, a külföldi résztvevőknek. Az ebédnél a Váradi-Haász Duó, a vacsoránál a Four Cornes zenekar muzsikája oltotta a „kultúr-”szomjunkat. A déli sok különleges fogás után tudták még tovább fokozni a helyzetet a vacsora kiválóságával. Ezután kerekasztal beszélgetés kezdődött borszakíró kollégánk, Viniczai Sándor vezetésével. A „Bor beszél belőlünk” órának a témája a magyar bor, a soproni borvidék lehetőségei voltak. Dr. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus, dr. Csizmadia András a BorSchola alapítója, tanára, Molnár Tibor a Soproni Borút Egyesület elnöke, Taschner Kurt István, a Magyar Bor Akadémia főtitkára, borász járták körbe annak lehetőségeit, lehetetlenségeit, hogy miképp lehetne a bort, a sopronit népszerűsíteni szerte a honban, annak kultúráját még magasabbra emelni, a fiatalokkal megismertetni e nemes nedű örömeit, egészségre is jótékony hatását. Elgondolkoztató javaslatokat, ötleteket hallhattunk, és voltak olyan érvek, melyek hatására a 2x2 józansága hullt reánk a bor lehetőségeiről. Meg lehetetlenségeiről. 

sopron3.jpg

Izgalmas, okos 60 perc volt ez. Ezután nem volt más hátra, mint kisorsolni a borvetélkedő nyerteseit, bent a Blue Cafe Band zenéje, kint a borospoharak csendülése adta a nap jókedvű zárását. 

Összegzésül: kiváló helyi, környékbeli éttermek finomságai, helyi, környékbeli borászok remek borai kényeztettek. És megállapíthattuk: ez a soproni bor már nem az, mint amit korábban és jóval korábban megismerhettünk, ezekre ráillik a minőségi jelző. És valóban a feltörekvő fejlődés útját járják, a végtelen lehetősége van előttük. 

Nekünk, a fogyasztóknak a legnagyobb örömére. 

sopron4.jpgÉS AKKOR ITT AZ ÍGÉRT LISTA, 

BORÁSZ RÉSZTVEVŐK: Bónis-Reitter Borászat, Bruckner Borászat, Etyeki Kúria soproni boraival, Fényes Pince, Gangl Borászat, Hermann Pince, Horváth Bor, Iváncsics Pince, Jandl Pince, Lővér Pince, Luka Pincészet, Pfneiszl Birtok, Steigler Pince, Stubenvoll Pince, Taschner Bor- és Pezsgőház, Töltl Pincészet, Vincellér Borbirtok, Winelife Borászat, Zachar Bor, valamint: kézműves sörök a KROIS BREWERY-től Ha valaki lúgosítani akart...) 

GASZTRONÓMIAI RÉSZTVEVŐK: Bojtorina Étterem, Deák Étterem, Erhardt Étterem, Erhardt Pékség, Jégverem Étterem, Tornácos Étterem, ZAKAnT Étterem, NP Harrer és a Chicotrade. 

Voltak e kiváló finomságok sokaságában első az egyenlők között? Még jó, hogy voltak, de ezt hagyjuk meg mindenki szubjektív örömének, emlékének! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr1417948706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása