Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

A csepp, amelynek minden cseppje Béres...

2022. október 17. 12:27 - Silye Sándor

A show, a Bor show megy tovább, de nem zölden, hanem fehér(bor)ban. Nem is akárhol, és nem is akárki lesz a vendég! A helyszín a fehérvári Borbár (Kossuth L. u. 3) a vendég a Béres Szőlőbirtok és Pincészet - Tokaj Erdőbénye. Az időpont:10.19. Szerda, 19 óra.
Talán meglepetéssel szolgál, hogy a Béres név, mely a Béres Cseppel vonult be a köztudatba, most egy más arcát mutatja meg. Vagy talán nem is annyira meglepő ez...?
Azt valljuk, hogy a tokaji bor és a Béres Csepp egy ponton mindenképpen összeköthető: mindkettő valódi hungarikum. Hungarikumot szolgálni, értékeit, hírnevét, rangját építeni megtisztelő, nemes és egyúttal felelősségteljes feladat. Erre vállalkoztunk, amikor a világ ezen páratlan részén, Tokaj-Hegyalján, a festői Erdőbényén 2002-ben birtokot vásároltunk és pincészet kialakításába kezdtünk. Célunk a kezdetektől az volt, hogy a Birtokhoz tartozó történelmi dűlőkből származó szőlőből modern szemlélettel és eszközökkel Tokaj Hegyalja rangjához méltó, nagy borokat alkossunk. Ma már büszkén mondhatjuk, hogy ezt a célt elértük: a kiváló talajadottságoknak, a mikroklímának, hozamkorlátozásnak és a hozzáértő, kíméletes feldolgozásnak köszönhetően már az első, 2003-as évjáratból igen szép, ígéretes borokkal mutatkozhattunk be, melyeket azóta is további sikerek követnek hazánkban és külföldön egyaránt. A „Minden cseppje Béres” jelmondatunk azt szeretné közvetíteni, hogy a borászatunkat is jellemzik a megszokott béreses értékek: a minőség, a megbízhatóság, a kitartás” - olvasható a Béres pince hitvallása.

beresok.jpgA tokaji borok gyógyító hatásáról a világban számos feljegyzés, kutatás, hiedelem létezik. Általános egészségjavító hatást tulajdonítanak a tokaji boroknak, emésztő, idegrendszeri panaszok gyógyításában, vérszegénység megelőzésében fontos szerepük van. Javítja a fizikai ellenálló-képességet, csontképződés szempontjából kedvező a foszfortartalma miatt. Elődjeink sem tévedtek a bor egészségre gyakorolt jótékony hatását illetően (egyes borokat évszázadokon át gyógyszernek tartottak, a Magyar Gyógyszerkönyv még a XX. század második harmadában is külön passzust szentelt a tokaji szamorodninak és a tokaji aszúbornak). A tudományos vizsgálatok igazolták, hogy a mértékletes borfogyasztás kedvező hatású lehet a 45 éven felüli férfiak és az 55 éven felüli nők számára a koszorúér-betegség kockázatának csökkentését illetően.
Kulcsszó a mértékletesség: nőknek naponta 1 dl, férfiaknak naponta 2 dl fogyasztása ajánlható étkezésekhez kötve. Jó hír a fehér borok kedvelőinek, hogy a magyar fehérborok is tartalmaznak egészségvédő hatású rezveratrolt. Ebben is élen jár „a királyok bora, a borok királya”, a tokaji aszú, mint ahogy abban is, hogy antioxidáns státusza 2-3-szorosa a többi fehérborénak.

Az aznapra rendelt borsor:
Tokaji Brut Nature Pezsgő 2018, Furmint 2019, Dióskút Hárslevelű 2018, Naparany 2016,
Lőcse Furmint 2017, Sárgamuskotály Kései Szüret 2013, Tokaji 5 puttonyos Aszú 2011
+ falatkák.

Részvételi díj: 8.900 Ft/fő

Asztalfoglalás szükséges és korlátozott. Jelentkezés elfogadását visszaigazolják. Visszaigazolás után a részvételi díjat utalással vagy készpénzzel lehet rendezni a
Borszaküzletben vagy Borbárban.
Foglalás e-mailben info@veressbor.hu, telefonon 06-20-3677747 vagy 06-22-311-441.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr8917956124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása