Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Jorgosz és Bella (pince), avagy Sukoró csodái

2023. február 13. 12:35 - Silye Sándor

jorgosz_1.jpgA székesfehérvári Borklub legutóbbi foglakozásán a Sukorón található Bella Pincészet volt. A klub jelenlévő tagjai hét tételt kóstolhattak.

A nyitó tétellel mindjárt magasan indított Jorgosz, hiszen az a 2023 legjobb fehér borának értékelt Olaszrizlingjük volt. Kellemes, jól iható, jó savgerinccel bíró bor volt. Utána a sokak által kedvelt Irsai Olivér következett. Csodás illattal, de számomra kevesebbet adott a korty, mint amit az illata sejtetett. Jó, korrekt bor volt ez a fiatalság „vadságával”, de tudjuk: „Mindenkinek az a jó bor, ami neki ízlik.” A Kékfrankos rozé az Irsainál visszafogottabb illattal bírt, de az ízvilága meggyőzött (sőt!), gazdagon hemzsegtek benne a gyümölcsök.
És következett négy kék szőlőből készült vörös bor. A Kékfrankos azért fontos, mert magyar, tehát a mienk. Ez a ráadásul kiváló Kékfrankos simogatta az ízlelő bimbókat, soha rosszabbat! A fekete Merlot, na az igen! Az este egyik legjobb tétele volt. Pedig ez sem – mint Jorgosz többi vörös bora – látott hordót, de mégis benne volt mindaz az íz, amiért a vörösbort kedvelni lehet. Utána a Kékfrankos, Merlot, Cabernet Sauvignon házasítás következett, jó arányok, kiváló termék, bár az előző és az ezt követő tételnél egy kevéssel visszafogottabbnak tűnt. De erre is igaz, hogy soha rosszabbat! A vörös borok nehéztüzérségének számító Cabernet Sauvignon zárta a sort, ez tetszett a legjobban. Pedig ez sem látott hordót, hej, pedig, ha...!

A rendezvény előtt Szideropulosz Jorgosszal a pincészet egyik alapítójával beszélgettem.

jorgosz_cimlap.jpgAzzal kezdtem, hogy görög névvel Magyarországon született, és most Sukorón borász. Milyen út vezette ideáig?
- Székesfehérváron születtem, nagyszüleim 1949-ben jöttek ide Görögországból, és már édesapám is itt látta meg a napvilágot. Anyai nagyszüleimnek ott, apámnak mg itt volt szőlője, és készítettek borokat. Ahogy cseperedtem, folyamatosan nőttem bele a munkába, kivettem a részem a szőlő művelésében, illetve a pincében a borok készítésében. Ekkor kaptam kedvet a borász tevékenységhez, de később, felnőttfejjel gondoltam arra, hogy a családdal, a feleségemmel közösen belevágunk egy új kihívásba, és ekkor telepítettünk először szőlőt.

- Sukoró, szőlő, terroir, bor. Miért jó itt bort készíteni, miért jó itt a talaj és minden más, ami szükséges ahhoz, hogy jó legyen a végtermék?

- Olyan helyet kerestünk, ami jó talajszerkezettel bír, megfelelő a napsütéses órák száma, jók a csapadékviszonyok, a hőmérséklet, és mindez itt legyen a közelben. A Velencei-hegység Magyarország legősibb gránit talapzatú domborzata, a gránit, a murva, a lösszel keveredve kiválóan alkalmas arra, hogy nagyon jó borokat készíthessünk. Az itteni fekvés nagyon hasonlít a Balaton északi partján a Balaton felvidékre, a Csopak, Balatonfüred, Badacsony területhez, a talajszerkezetben nagyon magas a mésztartalom ott és itt is. Eleinknek volt egy olyan mondása, hogy ami a Balatonnak Badacsony, az a Velencei-tónak Sukoró.

- Egyből berobbantatok itt, vagy fokozatos munka kellett ahhoz, hogy ismerjenek, elismerjenek a Velencei-tó mellett, mint borászt?

- Egyből berobbanni nem lehet, legfeljebb csak akkor, ha sokadik borász generáció tagjai vagyunk, de erről nincs szó. Fokozatosan építgetjük a pincészetünket, borászatunkat. Örömünkre a vendégkör nagyon szereti a borainkat, szeretettel jönnek hozzánk a pincébe, illetve Székesfehérváron a borboltunkba. Ennek köszönhetően lehetőségünk van a fejlesztésre, a kapott pénzeket visszaforgatjuk, és így jó ütemben tudunk fejlődni.

jorgosz1.jpg- Mekkora jelentősége van esetedben a borkészítésben a technológiának?

- Nagyon nagy jelentőséget tulajdonítunk a technológiának, igyekszünk innovatívok lenni mind a szőlészet, mind a borászat területén. Ide tartozik a szőlészetben a most slágernek számító dróntechnológia, a borászat területén a mikrooxidációt biztosító polipropilén tartály. Gyakorlatilag minden olyan dolgot meg- és kipróbálunk, ami a mostani modern technológiához hozzátartozik.

- Végezetül dicsekedj kicsit: lássuk, halljuk győztes boraitoknak a „leltárát”...

- A legelső eredményünk 2018-ban egy nemzetközi Olaszrizling versenyen volt, ahol aranyérmesek lettünk 906 tétel között. Utána 2019-ben a 40. Országos borversenyen a Kékfrankos rozénkkal aranyat, a Cserszegi Fűszeresünkkel ezüstérmet érdemeltünk ki, egy másik országos megmérettetésen az Olaszrizlingünket aranyéremmel díjazták. A mostani, a legfrissebb örömünk az, hogy a 2022-es Országos Újborversenyen az Olaszrizlingünk lett Magyarország legjobb újbora.  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr8818048366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása