Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Újbor, sajtok és gasztronómia

2024. március 13. 13:25 - Silye Sándor

ujbor_es_sajt_bor_2.jpgBudapesten, a Magyar Agrártudományi Egyetem K épületének a Díszterme adott otthont a 2023. évi újbor verseny eredményhirdetésének. A borászok standjai mellett a sajtászok is bemutatták kiválóságaikat, valamivel több, mint 400 ember ízlelhette az ínyencségeket, legyen szó borról, vagy akár sajtról. Végtére is ez a kettő összetartozik, a gasztronómia nagy családjának a tagjai.

Ferenc Vilmos a kitalálója eme fesztiválnak, ebben az esztendőben adták át a 20. alkalommal a díjakat. Az alább elhangzó podcastban dr. Kállai Miklós, a borászati tanszék korábbi vezetője, Csóbor Kisari Linda, a Fejér megyei Agárdon dolgozó Csóbor pincészet főborásza és a sajtok mestere, Komlós Vilmos mondja el a magáét bor és sajt témában.

ujbor_es_s.jpgTermészetesen beszélgettünk Ferenc Vilmossal, a fesztivál ötletgazdájával, megvalósítójával is. De sajnos mire vele beszélgettünk, a technika már nem bírta túlszárnyalni, kompenzálni a nagy nyüzsgést, a nagy zajt, így a felvétel használhatatlan volt. Némi küzdés árán – no és a memóriára hagyatkozva - össze lehetett foglalni mondanivalója lényegét, amit ha nem is hallhatnak, de legalább olvashatnak.

Meseszerű Ferenc Vilmos története, kezdjük is úgy, hogy hol volt, hol nem, - de volt, van és lesz. Húsz éve, 2004-ben rendezett először újbor és sajt fesztivált.

- Az első fesztivált szabadtéren rendeztük meg, de mivel ott kivagyunk téve az időjárás szeszélyeinek, így utána mindig fedett helyen volt a díjátadó bemutató. Azóta évről, évre másképp néznek a bort kedvelők az új borra, mint tették azt korábban, és egyre elfogadottabbá válnak a friss nedűk. Emelkedett ennek kultúrája, és szerencsére egyre jobban fogy, és egyre népszerűbb lesz. De ez így van a világ más részein is, sőt! Ausztráliában például már a partoknál várják a francia Beaujolais-t és ott helyben meg is veszik… Amúgy francia barátaink ebből a fajtából évente 50 millió litert (!) adnak el! De már nálunk is egyre többen keresik az illatos, üde, friss fehér újborokat, és ezek népszerűsége egyre jobban megközelíti a nagy testű – amúgy kiváló! - óborokét. Az újborok versenyét – Kállai Miklós professzor úrral közösen elhatározva - rendre november végén rendezzük meg, amikor az újbor már kezdi megmutatni leendő arcát, ízét, formáját. Ki kell emelni a 25-45 éves korosztályt, akik különösen kedvelik az újborokat, és étkezési szokásaik is kedveznek ezek fogyasztásához, hiszen a saláták, sajtok, könnyed ételek jól párosíthatók ezekhez.

A versenyre, a fesztiválra 482 minta érkezett, 162 pincészettől. A borok között 2 nagy aranyat, 74 aranyérmest, 264 ezüst- és 142 bronzérmet osztott ki a zsűri. Ezek közül 24 nedűt díjaztak, a két „nagy aranyost” (Kováts Attila határon túli borász rozé cuvée és a Gál Szőlőbirtok és Pincészet Cserszegi Fűszeres borát). A 74 aranyérmes bor közül a 22 legjobb kapott díjat.

Hogy miért 24 bor részesült külön elismerésben? Mert 2024-ben az évszámnak megfelelően 24 bornak dukált ez, mint volt korábban és lesz a közeljövőben is.

Fejér megye most is kitett magáért, mert a 24-ek között négy Fejér termék is átvehette az oklevelet: a Paulus Molnár Borház Mórról kettőt is – Olaszrizling Slection, Gold Zenit, mindkettő fehér –, valamint az etyeki Szövényi Áron Anonym Pince – Frazír Sauvignon Blanc -. és az Agárdi Csóbor Pincészet – Agárdi Irsai Olivér – terméke emelkedett ki a többiek közül.

Az alábbiakban hallható a podcast. Kérem, kérlek hallgassa, hallgasd meg de előtte ne feledje, ne feledd elindítani a felvételt!

Poscast meghallgat

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr1618352893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása