Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Mit, mivel, avagy egyes ital típusokhoz milyen étel való?

2017. február 14. 14:48 - Silye Sándor

Legutóbb szőlő, illetve borfajtához ajánlottunk ételt, most megfordítjuk: ételfajtákhoz ajánlunk italt, illetve előtte még...

Étvágygerjesztőnek, tehát Aperitifnek mit igyunk? Minden esetben szárazat!

Egy kis pálinka kitérő: Ma már a gasztronómiában pálinka félét nem ajánlunk aperitifnek és nem is hűtjük azt be. Pálinkát újabban kizárólag az étkezés befejező fogása után kínálunk szobahőmérsékleten, általában a kávé mellé. Halkan jegyzem meg, bár egyetértek ezzel, de engem ennek a tesztje kicsit „fejbe vágott”...

Nézzük, mik lehetnek a megfelelő aperitifek: lehet száraz vermut, ürmös bor, száraz madeira, száraz sherry, száraz szamorodni vagy furmint. De jók a kesernyésebb italok és száraz koktélok, friss gyümölcslevek, száraz pezsgő vagy száraz alapú pezsgő cocktail-ok, és Champagne. (kicsit konkrétabban: Gin – tonic, Campari – szóda, Campari – juice, vodka – martini, vodka-tonic, martini cocktail, száraz martini, martini rosso, száraz  vermut – narancslével, Hungária extra dry pezsgő, Antech Crémant francia pezsgő, vagy akár egy szép pohár Taittinger Brut Champagne…stb.) A választék nagy, ki, ki fogyassza azt, ami neki tetszik. Legközelebb meg próbáljon ki másik fajtát.

Nézzük, a levesekhez mi dukál:  a leves elfogyasztása után mindenképpen iható bor, ami legyen egy könnyed száraz, fehér bor.
Borleves: amilyen borból készült
Zöldségleves: finom, könnyű, illatos, zamatos fehér bor
Húsleves: száraz, határozott savú fehér, vagy csersavas vörös
Halászlé: száraz, testes borok: somlói, tokaji furmint, vagy vörös (kadarka, szekszárdi, villányi vörös)
Gulyás: csersavas, fűszeres vörös borok
Bableves: füstölt hússal – csersavas, testes vörösbor
Gyümölcsleves: félédes, édes fehér borok (esetleg gyümölcsborok)

etyeki_kuria_004_1.jpg

Hideg előételekhez: az étel nehézségétől, fűszerezésétől és a konyha technológiától függően: könnyebb fehérborok, fűszeresebb – kicsit nehezebb száraz fehér borok. (pl.: sauvignon blanc, chardonnay, irsai olivér, zöldveltelíni, száraz szürkebarát, száraz tramini, olaszrizling, száraz furmint, száraz szamorodni, cserszegi fűszeres, stb.)

Eme sorok nem szentírások, ajánlásnak megfelelnek. Tessék próbálkozni, és kiválasztani azt, mihez, mi ízlik a legjobban. Ebben az esteben is igaz az alapvetés: mindenkinek az a jó, ami neki ízlik.

Rajta hát!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr7512258266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása