Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Pázmánd Nagy Gábor Champagne-ja, kiváló borokkal

2017. június 16. 10:12 - Silye Sándor

Nagy Gábor Pázmándon borász. Tíz éve tette meg a kezdő lépéseket, ahhoz képest már a csúcs közelében jár. Igaz, a csúcs mindenki esetében mást jelent, de Gábor nem panaszkodhat, hiszen jó nevet vívott ki magának Fejérben.

- Folyamatosan építem a birtokot, és fejlődök, mégpedig a magam tempójában. Vannak sikerélményeim, és persze megélek bukásokat, de ez a világ már csak ilyen - mondta.

gabo_2_1.jpg

Gábor szeretettel mesél a munkaterületéről, Pázmándról. Úgy véli, érdemtelenül nem ismert e környék eléggé, hiszen különleges borok készülnek ott. Nem véletlen, hogy Törley József a pezsgőgyártás szempontjából kiválónak tartotta e környéket, mert adottságai jók, hasonlóak Champagne-hoz. Pázmánd az Etyek-Budai borvidék része, vulkanikus talaját löszös, sárgaföldes termőréteg fedi, magas mésztartalommal. Mindez az élénk savakban jelentkezik, és segíti a gyümölcsösséget, a frissességet is megjeleníteni a borokban. Elsősorban nagyon jól fogyasztható könnyed, de mégis tartalmas fehér nedűk és rozék kerülhetnek a poharakba innen. És még:

- Etyekkel szemben az is előnyünk, hogy nagyon szép vörösborokat tudunk készíteni a tóparti dűlőkben. Tény: e környéken, sok helyen a fehér borok az uralkodók, de a velencei térségben vannak olyan déli dűlők, ahol a cabernet sauvignon is be tud érni nagy bor minőségben. Nagy reményeket fűzünk még Pázmándon és annak környékén a kékfrankoshoz, mind a rozé, mind pedig a prémium kategóriás kékfrankost tekintve – tette hozzá.

gabo.jpg

Adott tehát a talaj, a megfelelő éghajlat, a szakmai ismeret. De mit tud Nagy Gábor, mi az, amitől a borait kóstolva megállapíthatjuk, hogy ezek bizony az ő termékei?

- Attól, hogy próbálom ötvözni a kézműves és a technológiai borászat vonalát. Fontos az ésszerű terméskorlátozás is, így a boraim könnyedek, gyümölcsösek, zamatosak és mégis tartalmasok.

Gábor 8 hektár szőlőn dolgozik, ennek egy része bérlemény, másfél hektár az új ültetvénye kékfrankossal és rajnai rizlinggel. Zenit, sauvignon  blanc és cabernet sauvignon, chardonnay fajták találhatók nála.

Kérdés: meg tud élni a családja e 8 hektár gyümölcséből?

- Aki most a nulláról kezdi komoly tőke, és komoly családi hagyomány nélkül, annak kínlódás jelenthetnek az első lépései, de utána sikerekben is lehet része, ha ki tud tartani. Ami engem illet, reménykedem benne, hogy a gyerekeimnek jó megélhetési forrás lesz majd a szőlészet, borászat. Mire felnőnek, talán megépül a birtok, így csak ezzel foglalkozhatnak. Számomra még nem főállású tevékenység mindez, szükségem van a hivatali munkámra is. De hiszem: eljön az idő, amikor csak ebből élünk majd!      

gabo_3.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr8812599625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása