Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Szuper borok, a szuper 12 Magyar Nagydíj gálán

2018. január 29. 18:55 - Silye Sándor

Debrecenben rendezték meg a Magyar Borszakírók Köre által szervezett Szuper 12 / Magyar Bor Nagydíj 2017 díjátadó ünnepségét. Ebben az esztendőben is a Déry Múzeum adott otthont a rangos eseménynek, a csodás történelmi, kultúrális helyszínen a Déry Múzeum, a Debreceni Borozó lap, a Debreceni Borbarátok Társasága volt a házigazda. A verseny „előjátékát” a szakírók szavazatai jelentették, ki, ki 3 bort jelölhetett az elmúlt 5 évjáratból. Öt kört követően alakult ki a fehér és vörös borok szuper 12-es listája. Ezután kétszer hat fős bírálócsapat vaktesztje döntött arról, kik vihetik haza a legjobb fehér, illetve vörös bor díját. A legjobb fehér bor Györgykovács Imre 2015-ös Nagy-Somlói Furmintja, míg a legjobb vörös bor Koch Csaba 2012-es Villányi Csanád Cuvée-je lett. Külön díjat kapott a két, két borral a 12 közé jutott Kovács Nimród és a St Andrea pincészet, mindkettő Egerből.

szuper_12_3_ketten_jo.jpg

Balra Györgykovács Imre, mellette Koch Csaba, a nagydíjas szuperek

A szuper 12 társasága az alábbi, fehér borok: Bencze Családi Birtok Venus  2015 (Badacsony), Csetvei Pince Kő-Papir-Olló/Kő 2013 (Mór), Demeter Zoltán Szerelmi Hárslevelű 2015 (Tokaj), Gizella Pince Szil-völgy Cuvée 2015 (Tokaj), Györgykovács Imre Nagy-Somlói Furmint 2015 (Somló), Holdvölgy Vision 2015 (Tokaj), Kamocsay Ákos Ihlet Cuvée 2015 (Neszmély), Kolonics Pincészet  Somlói Juhfark 2015 (Somló), Kovács Nimród Monopole Battonage Chardonnay 2015 (Eger), Pálffy Pince Káli Királyi Fekete-hegy Olaszrizling 2015 (Balaton-felvidék), St. Andrea Mária 2015 (Eger), Szászi Endre Badacsonyi Rózsakő 2015.

Vörös borok: Balla Géza Sziklabor Feketeleányka  2013 (Ménes), Eszterbauer Borászat Nagyapám Szekszárdi Kadarka 2016, Günzer Tamás Bocor Grandior Merlot 2012 (Villány), Heumann Pincészet Terra Tartaro 2012 (Villány), Ikon Borászat Evangelista Cabernet Franc 2012 (Balatonboglár), Koch Csaba Villányi Csanád Cuvée 2012 (Villány), Kovács Nimród Monopole Soul Syrah 2013 (Eger), Thummerer Pince Cabernet Sauvignon Superior válogatás 2012 (Eger), Tiffán’s A Régimódi 2015 (Villány), Sauska Cabernet Franc 2012 (Villány), Sebestyén Pince Grádus Cuvée 2013 (Szekszárd), St. Andrea Merengő Egri Bikavér Grand Superior 2013 (Eger).

szuper_12_2_jo.jpg

Dr. Kosárka József, a Magyar Borszakírók Köre elnöke megnyitó beszéde

A győztesek örültek, a szuperek - akik közül 16 borász jelen volt - megmutatták boraikat, a finom nedűk hamar oldották a hangulatot. A debreceni borbarátok, bort kedvelők megtöltötték a termet, zsibongás jelezte a jókedvet. Többen, több termék dicséretét zengték, ki Kovács Nimród Battonage Chardonnay, ki Balla Géza 2017-es Sauvignon Blanc bora előtt emelt kalapot, utóbbi friss borként is már érettnek mutatta magát. De tetszett Györgykovács Imre furmintja mellett a szintén somlói Kolonicsék furmintja is, de a badacsonyi Szászi Endre asztalánál is többen mondták: ez a rózsa bizony kő... A tokajiak magukért beszéltek, Kamocsay Ákos cuvée bora ihletetten vetett keresztet St. Andrea Mária előtt. A fehér kört a vörös követte, megállapítottuk: a Koch Csaba fiáról elnevezett Csanád Cuvée joggal kapott nagydíjat, kijelentettük, reszket a Bocor, mert Günzer Tamás csodát csinált belőle, szerettük Balla Géza fekete leánykáját, Eszterbauer János nagyapját, az Ikon Evangelista Cabernet Franc-ját, Thummererék Cabernet Sauvignon superior válogatását, de merenghettük az Egri Bikavér grand superior válogatását kortyolva, nagyot soult Kovács Nimródék Syrah-ja, Sebestyén Csaba és Csilla Grádus Cuvée bora is a legmagasabb grádicsra léphetett. Tisztelet a Heumann pincészetnek azért, hogy a svájci tulajdonosok ott voltak boraikkal, köztük a szuper Terra Tartaróval.

szuper_12_balla_geza.jpgBalla Géza és felesége még az ünnepség kezdetén

A borászok mentalitására egy jellemző példa: az erdélyi Balla Géza, amikor Günzer Tamás Bocor Grandior Merlot-ját kóstoltuk, odasúgta, hogy néha elgondolkozik azon, hogy miért nem tud ilyen csúcsbort csinálni (dehogynem tud! - a szerk), de mégis mindig örül, ha ilyen csodákkal találkozik.

szuper_12_kamocsay_koch.jpg

Kamocsay Ákos és Koch Csaba egymásra találtak, mindketten hivatásuk mesterei

Ez volt a Magyar Borszakírók Köre második Szuper 12 Magyar Bor Nagydíj kezdeménye. A rendezésért köszönet Kovács Pálnak, Darin Sándornak, és mindenkinek, aki hozzájárult valamivel a kiváló estéhez. Mit lehet mindehhez hozzátenni?

Folyt. köv.!  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr9813614455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása