Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Köllő Zsolt, a borkészítés és Pázmánd

2019. március 13. 15:04 - Silye Sándor

A székesfehérvári Borklub korábbi vendége volt Köllő Zsolt, aki a Velence-tavi Hegyközség ifjú borásza. Pázmándon ténykedik, márpedig ezen a vidéken kiváló borkészítők találhatók, elég megemlíteni Nagy Gábor nevét. Korábban együtt dolgozott (ha úgy alakul dolgozik most is) Nagy Gáborral, ketten közösen hirdetik a vidék nagyszerűségét. Zsolt nem csupán életkora miatt fiatal, de a pincéjét sem régen, egész pontosan 2018. szeptember 1-én nyitotta meg.

borkollo1.jpg

- Pedig hobbi borászként elég régóta ténykedek már itt. A múlt évben elvégeztem a borásziskolát Budapesten, aminek köszönhetően megtudhattam, mit csináltam jól, vagy rosszul addig. Sok szőlő meg- és rám maradt a papám részéről, így volt minek nekivágni korábban.

Az Etyek-Budai Borvidék, annak részeként a Velence-tavi Hegyközség kiváló borászainak köszönhetően jó iskolát és indíttatást jelenthetett Zsolt számára a szőlőben, a pincében töltött napok sokasága. Mit tanult a szőlőben, tehát a "mindennapok borász iskolájában”?

- Nagyon sokat köszönhetek apukámnak és Nagy Gábornak, aki nagyon jó barátom, és a mai napig nagyon sokat segít nekem.

Köllő Zsolt dolgozik a szőlőben, készíti a bort a pincében, szőlész és borász is egyben. Na, de melyik számára az igazi, amely közelebb áll hozzá?

- Mivel borászként végeztem, így a borászat a szívem csücske, de a szőlőben is szívesen teszem a dolgomat. Tény, a szőlészet a legmacerásabb mezőgazdasági tevékenység, de megteszem, amit meg kell tennem. Jelenleg több mint félhektárnyi terület van a tulajdonomban, ezt szeretném tovább fejleszteni. Az őszi szüretet követően Zenitet, Irsai Olivért, Cserszegi Fűszerest, Chardonnayt, Kékfrankos rozét és Cabernet Sauvignon vörös bort készítettem. Ami a terveimet, vagy pontosabban a vágyaimat illeti: nem az első helyen van az, hogy az év borásza legyek, de az igen, hogy az Etyek-budai borvidék előrelépést segítsük a magunk módján, és tegye ezt ki, ki ott, ahol dolgozik. Etyeken, Pákozdon, Pázmándon, Agárdon, szóval bárhol. Mert ez a vidék, a terroir, és a borászok nagy dolgokra lehetnek képesek!

kollo_zsolt_2.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr9414686452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása