Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Tállyai radikálisokról szép szolidan, szeliden

2019. augusztus 29. 14:15 - Silye Sándor

tallya1_2.jpg

Hatalmas buli volt Móron, a Csetvei-kertben, ott rendezték a Hungarowines boríró verseny eredményhirdetését. Az eseményen sok jó borász is jelen volt, közöttük találtam a (számomra) ismeretlen TR nevű pincészetet. A TR a Tállyai Radikálist takarja, bár ez a név, de a tartalom, azaz a borok kedvesek, behízelgően finomak. Bár, ha azt nézzük, hogy ilyen rövid idő alatt eddig eljutni, mint ameddig a TR-nak sikerült, az radikális gyorsaságú. Két fiatallal találkoztam akkor és ott, no meg a boraikkal. Közülük az egyik furmintot kóstoltam meg, és nagyon ízlett. Persze óhatatlanul beszélgetés kerekedett a kóstolásból, és ha már beszélgettünk, akkor itt az írás, és remélem, az olvasás nem munka lesz, hanem szívesen olvasott sorok az ifjú tehetségekről. 

tallya2_2.jpg

A birtok története 2012 decemberében indult, amikor három fiatal borkedvelő - Szamosujvári Pál, Mátyásfalvi János és Gazda Sándor - egy kedvező lehetőséget megragadva 2 és fél hektár szőlőt vásárolt a tállyai Palota dűlőben. Tény: Tállya akkor még csak éledezett, még nem volt akkora híre, mint ma, de mára már Mád szomszédságával a legjobb területek közé tartozik e hely, ahol nagyon szép, nagyon jó borok készülnek. Tény: Tállya hivatalosan is Európa közepe, legyen hát a honi borvilág közepe is a helyi terroir, és a borászok társasága, és legyen meg jó hírük az öreg kontinensen.

Kada Anikóval beszélgettünk, azzal kezdtük, hogy hol volt, hol… Na, hogy is volt?

- Nyitányként a Palota dűlőben három és fél hektáron műveltük a szőlőt. Szenvedéllyel láttunk neki a munkának, szenvedéllyel tesszük a dolgunkat, ezért is döntöttünk úgy, hogy Tállyára megyünk – mondta.

- Mekkora elhatározás kellett ahhoz, hogy épp a Tokaji Borvidéken kezdjék, ahol híres, világhírű borászok teszik a dolgukat? Közülük kitűnni több, mint nagy feladat…

- Tállya nagyon befogadónak bizonyult, így szerencsére jó kapcsolatot tudtunk kialakítani a helyi borászokkal. Látták, hogy nagy energiát fektetünk munkánkba, műveljük a szőlőt, ami egyre szebb lett. A hosszú, és kitartó munka végül meghozta a gyümölcsét, a gyümölcs pedig a végső célunkat, a jó borokat.  

- Hosszú volt az út a rajtvonaltól addig, amíg elkészültek a tállyai radikálisok…?

- A megvásárolt terület már be volt telepítve, 1980-as és 2006-os telepítésű szőlőkkel, így rögtön tudtunk bort készíteni. Most az ökológiai átállás folyik nálunk, 2017 óta nem használunk felszívódó szereket, és 2020, 2021-re leszünk tanúsítva, mint ökológiai művelők. Átalakítottuk a szőlő művelését, változik a talajtakaró növényzet, a talajművelés, a kapálás, rengeteg a kézimunka, és nem használunk felszívódó vegyszereket.

tallya3_2.jpg

- Milyen szőlőik vannak a 3,5 hektáron?

- Kilencven százalék furmint, tíz százalék hárslevelű. Az arányokat az indokolta, hogy eleve kevés telepítésű volt a hárslevelű, illetve ennek egy részét átoltottuk furmintra. A területünk nagysága sem indokolta a kísérletezést, hiszünk a furmintban, szeretjük a sav és cukorszerkezetét, hiszünk az aszúban, és ehhez a furmint nagyon jó alap. Jelenleg egy száraz furmintunk van, ezzel minden évben kijövünk, a többi kései szüretelésű, amelynek 10 százaléka hárslevelű, a többi furmint. A furmint minden évben más, az évjárattól függően.

- Szamorodniban gondolkodnak?

- Szamorodnink is van, ha ehhez megfelelő az évjárat. Először 2013-ban volt ilyenünk, majd 2014-ben és 2017-ben, mind édes bor.

- A száraz szamorodni mostoha gyerek?

- Nem, nagyon szeretjük a száraz szamorodnit, és készítünk is ilyet, amikor majd növekednek a területeink. Ez a fajta nekünk nem mostoha, bár a jelenlegi szamorodnink édes – az íze miatt is. 

- Mekkorára szeretnének nőni?

- Már van újabb négy hektárunk, de az még nincs betelepítve. Ami az ideális mennyiséget, az álmunkat jelenti, az a 12 hektár. Hogy mikor válhat a TR név a hektár mennyiséggel együtt naggyá? Folyamatosan beletesszük munkánkba az energiát, organikusként egy kicsit mindig újítunk. Lassan növekedünk, de a célunk is az volt, hogy lassan, de kitartóan haladjunk előre.

- Ön borral foglalkozó nő, ezért most „visszaküldöm” a bortól a fakanál mellé. „Főzzön” nekünk valami finomat a kedvenc bora mellé…

- Most még a kereskedelemmel, marketinggel foglalkozom, de szeretném az egyetemen megtanulni a borászatot is. Kedvencem a 2016-os édes borunk, amihez a grillezett, faszénen készült zöldségek kiválóan illenek, miként a füstölt sajtok is. De az édes szamorodnihoz nagyon jól harmonizál a sült kacsa, és a kacsamáj.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr1815030726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása