Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Alkonypírban a Csetvei-kertben, a borírás ünnepén

2019. szeptember 01. 11:54 - Silye Sándor

csetvei.jpg

Amikor befordultunk az autóval a hegyre, a kormányt kemény kézzel markoló volt kiváló labdarúgó játékvezetőnk, akinek a nevét már születésekor aranyba ötvözték - ha már egyszer Arany Tamás nevet kapta a keresztségben -, a móri borok kedvelőjeként nagy sóhajt engedett szabadjára tüdőjéből.

- Gyönyörű ez a kert, szép a szőlő, biztos, hogy a borok is kiválóak lesznek – közölte velem móri lakosként, a hely ismerőjeként.

A kert Csetvei Kriszta, a kiváló móri borász szőlőskertje volt, itt rendezték meg a második Hungarian WebWineWriting verseny eredményhirdetését. Az első évben 46 cikk érkezett a felhívásra, főleg itthonról, 2019-ben már 57 írást neveztek, aminek a többsége, 37 külföldi volt. Érkeztek írások az USA-ból, Kanadából, Új-Zélandról, Dél-Afrikából, Ciprusról, Svájcból, Angliából és sok más országból! Lám, lám a bor nyelve nemzetközi, tény, a kóstolás szubjektív, mindenkinek az ízlelőbimbói határozzák meg a bor ízét, az arról alkotott véleményét (lásd alapvetésem: mindenkinek az a jó bor, ami neki ízlik), de a jó, kellemes bor mégis örök, és öröm írni arról. Az írás objektív, bár annak megítélése szubjektív, de mivel több zsűritag véleményezett, és sokan szavaztak a döntősökre, így a nagy számok törvénye alapján az eredmény is objektívnek mondható. Mindenesetre e kezdeményezés szép jövőjét jelzi az első két év során tapasztalható előrelépés.

Az Arany Tamás által mondott előrejelzés igaznak bizonyult. Kiváló borászok (a házigazda Csetvei Pincészet, az Etyeki Kúria az Etyeki Borvidékről, Kamocsai Ákos Neszmélyről, a Csányi Pincészet Villányból, a Sabar Badacsonyból, a Borbély Családi Pincészet Badacsonyból, a Babarczi Pincészet Pannonhalmáról, a TR Tállyáról, a Zsirai Pincészet Mádról, Koch Csaba Bajáról és Villányból, Tornai Tamás Somlóról, Taschnerék Sopronból, Tóth Kata Egerből) remek nedűi jelezték, hogy a magyar bor kiváló, és egyre inkább elismerésre méltó helye van a világban. Voltak persze finom falatok is, korcsolyázhatott hát vígan a torkokon lefelé a fehér és vörös színű nedűk sokasága, miként a rozé is. A szervezők kitettek magukért, hiába, a verseny főtámogatója a Rekontir Group volt, a díjátadó Hungarian Gettogether rendezvény főtámogatója pedig a Volkswagen Amarok. Volt ott persze Wolksvagen autó is, várt a marokra, két feltétele volt a vezetés lehetőségének: érvényes jogosítvány és alkohol mentesség. Utóbbi feltétel naná, hogy elgáncsolta a szándékot, az autó parlagon maradt ott, ahova állították, így esztétikai, mintsem használati értéke volt.

csetvei_kert2.jpg

De ki bánta, amikor szebbnél, jobb nedűk csábítottak a rendezvényt nyitó szakmai kóstolón. Járta mindenki körbe, körbe poharas táncát, mosolygó arcok, elismerő csettintések jelezték, hogy idén is megadták a találkozó módját Németh Ágiék. A fehér borok frissessége, üdesége, gyümölcsössége vagy a hordósok testessége közepette elégedetten nyugtáztuk, hogy jó, jó, Tokaj, az Tokaj, de Mór, Somló, Neszmély is megéri a pénzét. A vörös borok esetében Villány, Szekszárd, Eger, Sopron éppúgy megkapta a maga dicséretét, mint azok a nedűk, amelyek a közvélemény által fehér borosként elkönyvelt vidékről vörösödtek be a kékszőlő feldolgozás után a palackokba.

Jó hangulatban kezdődött az eredményhirdetés. Minden kategóriából a zsűri korábban három döntőst választott ki, rájuk lehetett szavazni, így végül a bort kedvelő széles néptömegek voksolása döntött. Jó hír, hogy a verseny weboldalán az oldalmegtekintések száma 42110 volt, a 18 döntősre összesen 8039 szavazatot adtak le.

A Márkaépítés kategória döntősei: Balogh Csilla, Magyar Dorottya, Geri Ádám, a győztes Magyar Dorottya, a Pécsi Borozó újságírója.

A Ritka szőlőfajták kategória döntősei: Ercsey Dániel, Győrffy Zoltán és Kollár Mariann, a győztes Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztője.

A Borturizmus másként kategória döntősei: Csepe Erika, Ercsey Dániel és Tüske Gyöngyi, a győztes Ercsey Dániel - szintén a Pécsi Borozótól! Mondhatjuk, könnyű Pécsen jól borozni, ha ilyen jó hozzá az iránytű… Ercsey Dániel nemcsak kategóriáját nyerte meg, hanem az egész versenyt, mivel övé a legtöbb közönségszavazat, ő nyerte a 4 napos spanyolországi utat is a spanyol pezsgő, a cava fővárosába. Ennek jelképeként egy üveg cavát vehetett át a Capital of Cava utazásszervező társulás tulajdonosától, Dobos Tamástól.

A külföldiek viadalát a Borturizmus kategóriában Sarah May Grünvald Olaszország, a Ritka szőlőfajták esetében Nicoletta Dicova Olaszország nyerte, míg a Márkaépítésben és az összesítettben a szavazatok alapján az indiai Ruma Singh a győztes, nyereménye egy magyarországi utazás.

Különdíjasok: az Akó Könyvkiadó díját Győrffy Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökségét Geri Ádám és az angol nyelven író Girardo Juan Sebastian Magyarország vehette át, a Sánta Zoltán Emlékdíjat dr. Veszelszki Ágnes kapta.

csetvei_kert1.jpg

Utána újra kezdődött a pohártánc, ízlelgethette mindenki a jobbnál, szebb nedűket. Jó hangulatban, alkonypírban ért véget a délután, a Csetvei-kert ölelésében jövő, menő, kóstoló, beszélgető emberek ünnepelhették a borokat, és azok íróit.

Arany Tomi is jól érezte magát, volt játékvezetőként keze nem matatott a síp után, nem kellett sípolnia, nagy, nagy elégedettségében semmi oka nem volt büntetőt ítélnie…

Kedves mindenki. Írjatok jó sokat a csudás borokról, találkozunk jövőre veletek – valahol másutt, de mégis itthon!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr5915034398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása