Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Palkóék, akik finom borokkal kényeztettek a Borklubban

2020. január 03. 14:44 - Silye Sándor

p_gabi1.jpg

A Székesfehérvári Borklub decemberi foglalkozására hagyományosan nem Fejér megyéből, hanem az ország más területéről hívnak borász vendéget az évzáróra. Ebben az esztendőben Tokaj lankáiról érkezett a nektár a pincébe, mégpedig a Palkó borászat jóvoltából. Palkó Gabriella volt a házigazda eme esten, kedvesen, szakértelemmel beszélt munkásságukról. Amelynek a helyszíne Abaújszántó, a Tokaji Borvidék még felfedezetlen területe. Ő és Palkó Norbert a tulajdonosai a borászatnak. Abaújszántóról tudni illik, hogy

„… gyönyörű fekvésű dűlőinek ásványos ízű, gazdag savszerkezetű, szikár, de rendkívül időtálló - talán egész Hegyalján a legjobban érlelhető - boraival a település új helyet foglalhatna el magának a bortérképen.” (Alkonyi László: Tokaj, Iránytű borkedvelőknek, 2009)

p_gabi3_2.jpg

Nézzük, milyen borokkal ajándékozták meg a klubest résztvevőit? Nyitányként a Hárss habzóbor került a poharakba. Habzóbor hárslevelűből, Tokajból? Igen, miért is ne! A végeredmény ásványos, gyümölcsös, üdítően friss nedűnek találtatott. Zöldalmás, fanyaran citrusos, pici sóssággal, ugyanakkor a hozzáadott szén-dioxid a bor minden erényét kiemelte. Klassz bevezető bor volt a klassz estéhez.

A második tétel a Kassaváros nevű furmint volt. Hiába, az abaújszántói bornak múltja van Kassán. A Kassaváros nevet viselő dűlőben 9 hektáron művelnek szőlőt. A kóstolt furmintjuk friss karakterű, citrusos, reduktív tartályban készült.

A kérdésre, miszerint használnak e hordót, Gabriella elmondta, használnak, ám boraik nagyobb része reduktív tartályban történő érlelést követően kerül a palackba. Ami pedig a battonage technikát illeti, amikor is a finomseprő segíti az ízek finomítását, megtudtam, azt is alkalmazzák, de a tartályban keverik fel a finomseprőt, és nem hordóban forgatják azt meg.

p_gabi2.jpg

A Hárslevelű Selection ízlelése után elégedetten csücsörített mindenki, a 4 hektáron termelt hárslevelű szőlőválogatás kiváló szárazbort eredményezett. Gabriellától megtudtuk, ilyet csak jó évjáratokban készítenek, ezért ez a 2017-es ő „gyermekük”. Kiemelkedő minőség remek, selymes ízvilág, az est (egyik) fénypontja volt.

Ezek után következtek az édes borok. A Jégcseppek nevű borból cseppentett a poharakba Hegedűs Gyuri, és Pánczél Joci, hááát, csepegtethettek volna bőkezűbben, most bezzeg nem remegett a kezük, nem borult a palackból a kívánt mennyiség…! Jó évjárat volt Palkóéknak 2018, hosszan vártak az aszúsodásra, hiába, de jött egy kemény fagy, és lőn a környéken különlegesnek számító jégbor. Édes élmény volt!

Tokaji aszú zárta a sort, ami szinte már közhelyszerűen kötelező. Szerencsére az ötputtonyos termék minden volt, csak közhelyszerű nem. Tartalmas, botritiszes finom édesbor ez, mégpedig jó évjárat remek terméke. A vége felé már a zajos tetszésnyilvánítás miatt bizony Gabriella hangja nehezen volt hallható, de az igen, hogy a borok „bőbeszédűen” beszéltek magukért.

Kiváló pincészet, kiváló boraival zártuk hát az esztendőt, folyt. köv. jövőre rövidesen!

p_gabi.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr7815391398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása