Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Gyengébb? Nem! De nem ám! Szép hölgyek, szép borairól

2020. február 06. 15:14 - Silye Sándor

1noi_bor2.jpg

Szabó Edit borszakíró, a Borsmenta dolgozója, a gyengébb nemet és boraikat népszerűsíti a könyvével is

Szabó Edit borszakítótárs, a Magyar Borszakírók Köre tagja. És egy különleges személyiség. Olyan ember, aki mintha állandóan ezer fokon égne, aki mindig, mindent fejlesztene, mindenen javítana, és a lehető legtöbbet akarja elérni abban, amibe belefog. Nemrég könyvet írt a női borászokról. Vele beszélgettünk a bort készítő hölgyekről Székesfehérváron, amikor a női borászok munkáit kóstolhatták meg az érdeklődők. 

- Gyengébb, nem? Na, nem! Akkor írtál könyvet a női borászokról, amikor már tudtunk róluk, de még nem annyit, amennyit illene…

- Azért fogalmazódott meg bennem a könyv megírásának gondolata, mert egyre több kiváló női borásszal találkoztam. Érdekelt az életük, a sorsuk, szerettem egy kicsit belelátni a mindennapjaikba, és többükkel interjút is készítettem saját lapom, a Borsmenta magazin számára. Azt tapasztaltam, hogy az elszántságuk, a kitartásuk másokat is lenyűgöz, és ahogy teltek az évek, egyre erősebbé vált a női szakasz a borok világában. Így hát nekiálltam, nyakamba vettem az országot, beszélgettem 26 borásznővel, és az ő történeteiket rendeztem kötetbe. Itt volt az ideje, hogy megmutassuk országnak, világnak: a hölgyek is kiváló borokat készítenek, és érdemes figyelni rájuk.

- Azóta a helyzet egyre fokozódik… A Szuper 12 Magyar Bor Nagydíj 2018-as nyertesei az egri Tóth Ferenc pincészet, élén Tóth Katalinnal, aki a fehér, míg a soproni Luka Enikő a vörös borával nyerte el a Magyar Bor Nagydíjat. A magyar borkultúra fontos területét vállaltad fel a könyveddel. Ez előre megfontolt szándékkal történt ez, vagy csak úgy jött magától?

1noi_bor.jpgGálné Dingisz Éva volt már az Év borásza, bizonyítja: az Alföldön készült borokat nem szabad leírni!

- Teljesen tudatos volt, szerettem volna felhívni a figyelmet arra, hogy a borászat már nem csupán a férfiak hivatása, ezen a pályán már ugyanolyan erővel, eredményességgel, minőséggel vannak jelen a nők is, mint az urak. Véleményem szerint nem lehet és nem is szabad különbséget tenni a nők és a férfiak által készített borok között. Hogy milyen nemű a borász, aki nap mint nap megsimogatja a hordókat a pincében, az nem minőségi kategória. Az viszont tény, hogy a női borászok bemutató kóstolóján nagyon jó borokkal találkozhatunk, ezért fontos tudatosítani, hogy a nők fontos részét foglalták el ennek a szakmának.

- Ha végig tekintesz borszakíró munkásságodon, mit mondasz, a bor kultúrája honnan, hova jutott?

- Nagyon sokat fejlődött, de ez a fejlődés nem töretlen. Az ezredforduló környékén kezdtem borokkal foglalkozni, és abban az időszakban volt egy hatalmas boom. Mindenkit érdekelni kezdett ez a világ, és sokan komolyan dolgozni is akartak a borkultúra fejlesztéséért. Az utóbbi két-három évben a folyamat lelassult, de ez nem probléma. Néha kicsit meg kell állni, visszanézni, hogy lássuk, hová jutottunk, és eldönthessük, merre induljunk tovább. Sok nagy változás következett be a borkészítés technológiájában, de változnak a trendek is. A rozé még mindig tartja magát, de egyértelmű, hogy lassan a pezsgő is vezető szerephez jut, a természetes borok iránt is egyre komolyabb az érdeklődés, és akkor a dűlőszelektált borokról még nem is tettünk említést. Mindezt figyelembe kell venni, amikor a borkultúra fejlődéséről beszélünk, de tegyük hozzá, hogy a befogadói oldal is nagyot lépett előre. Az utóbbi húsz évben felnőtt egy borértő közönség, ők már tudatosan választanak, és beleszólnak a trendek alakításába. Ettől lett izgalmas a bor világa, és természetesen mindennek köszönhetően a mi munkánk is.

- Az erőssé vált gyengébb nem mikor, és hol igen? Egyszerűbben szólva: újra összejönnek, hol, mikor kínálják kiválóságaikat?

- A borásznők legközelebb március 7-én tartanak közös kóstolót Budapesten, a Sofitel Hotelben. Harmincöten jönnek majd el, hogy bemutassák az újdonságaikat, amelyek között rozék, pezsgők, dűlőszelektált borok és természetes borok egyaránt helyet kapnak. Tavaly a Pét-Nat volt a legnagyobb sláger, kíváncsian várom, hogy most vajon mi hozza lázba a közönséget. Aki tud, jöjjön el akkor és oda, s legyen tanúja a fejlődésnek, és koccintsanak együtt az életre!

1noi_bor1.jpg

Berecz Stéphanie Tarcalon készíti csodás zamatú, fantasztikus szépségű borait

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr4115453074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása