Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Bolyki Jani, a Csillag és a Műhely

2020. június 11. 13:55 - Silye Sándor

bolyki_jani1_2.jpg

 Eger kiemelt terület. Bár maga a megyeszékhely nem sorolható a metropoliszok, a nagyobb városok közé, mégis a történelmi hagyományai – lásd egri csillagok -, és az Egri Borvidék központjaként mégis ismert település. Ezúttal a borászatáról lesz szó, hiszen mind a városban, mind a környéken nagyon sok, országosan is kiváló borász dolgozik.

Most ismerkedjenek meg Bolyki Jánossal. Bolyki Jani - mert így ismerik, tisztelik nagyon sokan - csillaga szépen ragyog, miként az Egri csillag nevű fehér boros házasítása is kiváló.

- Első generációs borásznak mondhatom magamat, 1998-ban kezdtem szőlővel foglalkozni, a szüleimtől kapott területeken telepítettem először szőlőt. Az első boraimmal 2003-al rukkoltam elő. Fiatal, 23 évesemberként azt gondoltam, csak szőlőt termelek, azt eladom, utána ősszel elmegyek Franciaországba snowboardozni, aztán márciusban visszajövök metszeni, és így forognak az évszakjaim. Aztán amikor termőre fordulnak a szőlőim, újabb telepítésbe kezdek, most már 27 hektáron dolgozok 9 dűlőben Eger körül. Édesapám 2002-ben vitt ki egy régi kőbányába, ahol volt neki egy pincehelye, egy 7 méteres fal, előtte 200 négyzetméteres területtel. Nem kellett sokáig győzködni, hogy ott kezdjek a borok készítésébe. Mára ez a kőbánya 4,2 hektár, kóstoló teremmel, esküvői helyszínnel, koncertekkel, fesztiválokkal és egy újonnan épült, korszerű feldolgozó hellyel.

1bolyki_2.jpg

- Mi történt, miért? Miért lettél szőlész, borász, aki Franciaországba járkált, és birodalmat épített?

- Segített, hogy kapcsolatba kerültem a fiatal szőlészek, borászok társaságával, kóstolgattam a csapat borászainak a termékeit, megérintett ez a dolog, ezért elhatároztam, hogy nem csupán szőlőt termesztek, de bort is készítek, és ez lesz az én világom.

- Milyen szemmel néztek rád az öreg egri borászok, hogy itt van ez a fiatal srác, aki nicsak, Egri csillaggá vált…?

- Ez nem volt gyors folyamat, ezért nem ért senkit meglepetésként, hogy szép lassan ismertté vált a Bolyki pince. Bekerültem helyi borász közösségekbe, most az Egri Borműhelyt szeretném erősíteni. Nem voltam derült égből villámcsapás, évek szorgos munkája hozott elismerést a számomra.

- A Borműhely létrejöttét az indokolta, hogy az egri borok hírét minél magasabbra emelje, összefogja a vidék borászait. Megvalósul e cél, sikerült összefogásra sarkallni a borászokat?

- A műhely nagyon jól működik, az összejöveteleken megbeszéljük fontos dolgainkat. Most például az Egri Csillag volt a terítéken, hogy mit kell tennünk annak érdekében, hogy kiemelkedő minőség legyen a mienk. Ilyen volt az a pillanat is, amikor saját, fellogózott egri boros palackkal gyarapodtunk közös gondolkozásunk eredményeként, amelybe superior és grand superior borok kerülnek. Sok közös megjelenésünk volt, úgy is, hogy mi jöttünk Budapestre, vagy újságírókat utaztattunk Egerbe, és hazai pályán mutattuk meg magunkat.

- Eger a köztudatban – nem feltétlenül helyesen – a Bikavérrel, a vörös borokkal azonos…

- Pedig a szőlőterületeink 40 százaléka fehér szőlő, amelyekből jó borok készülnek. Büszkén emlegetjük a Csillagot, ami a Bikavér fehér párja, ez olyannyira bejött, hogy a Bolyki pince a Bikavér mellett ebből adja el a legtöbbet. Kijelenthetjük: az Egri Borvidék fehérborai legalább olyan erősek, mint a vörösök.

1bolyki1_2.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr815804244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása