Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Hungarian WebWineWriting – avagy a magyar bor ünnepe!

2020. augusztus 23. 17:09 - Silye Sándor

tokaj.jpgA bor nagyasszonyai: Tóth Timea (balról, Lajvér) és Németh Ágnes e rendezvény megvalósítója

Tokaj. Az út mentén a hegyek büszkén őrzik Hegyalja útjait, a Bodrogot, a Tiszát, e két folyó összeömlése után az eggyé hízott nagyobb vizet. Autó autót követ, a városba beérve akár ki lehetne tenni a Megtelt! táblát. Vasárnap volt, gyönyörű vasárnap, a hosszú hét után, a következő, az ünnep miatti rövid hét előtt. Elfoglaltuk a szállást, tekeregtünk kicsit a környéken, elfogyasztottuk ebédünket, megpihentünk, majd vártuk az élményt adó délutánt. A taxi Bodrogkeresztúron keresztül vitt a Bodrogkisfalud után található Patrícius Borházba. Nagyszerű birtok, kiválóépületekkel, borfeldolgozóval, pincével, tágas, zöld az otthon zöld füvével csalogató térrel, csodálatos kilátással a környékre. A bejáratnál fiatalok várták az érkezőket, no és Németh Ági, minden borok értője, a szakírás klasszikusa. Kicsit távolabb, az ernyők alatt a bemutató pincészetek sorjáztak, könnyed eleganciával öltözött hölgyek, és rövid, vagy hosszú nadrágos urak, pólókban, szellős ingekben kóstolgatták a szebbnél jobb, finom nedűket. Kezdődhetett hát a 3. Hungarian WebWineWriting borszakíró-verseny díjátadója. A rendezvény, amely az online bormédia legfontosabb rangadója, ahol harmadik alkalommal osztottak díjat a legjobb bor újságíróknak. A Hungarianwines.eu tavalyelőtt szervezte meg először e versenyt angol és magyar nyelven, akkor 46 cikk érkezett, főleg hazaiak, a tavalyira már 57 írást neveztek, idén pedig 61 versenyző pályázott. A magyar szervezésű bajnokságra küldtek versenycikkeket az USA-ból, Dániából, Angliából, Horvátországból, Görögországból, Franciaországból, Romániából és természetesen Magyarországról. A versenyre nevezett cikkeket első körben szakmai zsűri értékelte, ők választották ki a döntősöket, akikre aztán a közönség szavazhatott.

tokaj1.jpgA villányi bor és a Franc kategória győztese, Jakab Tamás balról látható

A döntősök és győztesek

A Cabernet Franc kategória támogatója a Villányi borvidék volt, melynek képviseletében a díjakat Hendinger Zsófia villányi borúti menedzser adta át. A zsűri döntése alapján a döntőbe jutott Jakab Tamás, Geri Ádám és Sztanev Bertalan. A kategória győztese a közönség szavazatai alapján Jakab Tamás, a Pécsi Borozó szerzője lett.

Az angol nyelvű döntősök: Julia Scavo, Peder Lehman Larssen és Philip Kampe, közülük pedig a győztes a Franciaországban élő Julia Scavo, Románia bajnok-sommelier-je. Julia Scavo és Jakab Tamás nyereménye egy-egy 3 napos bortúra a villányi borászatok jóvoltából.

A Csúcsmodern és tájba simul – tehát az építészeti – kategória támogatója a szekszárdi Lajver Borbirtok volt, amelynek brand managere, Tóth Tímea is részt vett a zsűri munkájában, ő adta át a díjakat is. A zsűri három magyar választottja, azaz a döntősök: Szegő Hanna, Fürdős Zsanett és Götz Eszter, a közönség szavazatai alapján a győztes Fürdős Zsanett lett, az Építészfórum szerzője, míg az angol nyelvű győztes Paul Caputo, a Vinorandum blog tulajdonosa. A győztesek nyereménye egy felejthetetlen éjszaka a csúcsmodern Lajver Borbirtokon.

tokaj2.jpgÉletkép a Hegyalján: borászok, poharak borokkal, és kóstolók. Jó nap volt!

A Tokaj friss szemmel kategória támogatója a Grand Tokaj borászat volt. A pincészet exportigazgatója, Farkas Erzsébet is részt vett a zsűri munkájában, ő adta át a díjakat. A döntősök magyar nyelven: Németi Sándor, Vargha Márk és Geri Ádám, angol nyelven Caroline Gilby Master of Wine, Erdős Ági és Sebastian Giraldo. A győztesek: Vargha Márk, a Borsmenta szerzője, illetve Sebastian Giraldo, a Taste Hungary szerzője és sommelier-je – ők vehették át a Grand Tokaj utalványát egy exkluzív pincelátogatásra és kóstolóra.

A Magyar Turisztikai Ügynökség az elmúlt évben elindította a bor.hu oldalt, hogy ezzel is népszerűsítse a hazai borokat és a borturizmust. Gál Zsombor vezetésével elolvasták az összes beérkezett cikket, és azt a két írást díjazták, amelyek leginkább kedvet csinálnak egy-egy hazai borvidék felfedezéséhez. A díjakat – egy-egy borválogatást –, Ladomérszky László, a Tokaj Tourinform iroda vezetője adta át David Harkernek (Newcastle Wine School) az Egyesült Királyságból, illetve Magyar Nikolettának (Borfokoló blog) Magyarországról.

Az abszolút győztes az angol nyelvű szerzők között Julia Scavo, aki jutalmul a díjátadó előtti három napot Tokajban tölthette, míg a magyar szerzők között Jakab Tamás lett. Utóbbi nyerte meg a spanyol utat, amelynek időpontja Spanyolország járványügyi besorolása miatt még bizonytalan, de a tervek szerint 2021 februárjában kerül rá sor. Az utolsó különdíj annak az embernek állít emléket, aki tavalyelőtt váratlanul itt hagyott minket – Sánta Zoltán borszakírónak. A 2020-as Sánta Zoltán Emlékdíjat Geri Ádám, a Borászportál.hu szerzője kapta.

Az idei rendezvényen volt egy vidám verses projekt is: a vendégek maximum 8 soros költeményekben fejezhették ki rajongásukat kedvenc borvidékük iránt. A műveket három költő-szövegíró, Kemény Gabriella (Zsebuniverzum), Kardos-Horváth János (Kaukázus együttes) és Jacsó Pál bírálta, a győztes versek szerzői pedig Dr. Fazekas Réka, Maróthy Csaba és Silye Sándor.

A hivatalos rész után folytatódhatott a korábban megkezdett ünnep, a borok ünnepe. Ebben az alábbi pincészetek segédkeztek: a Babarczi, Borbély, Csányi, Grand Tokaj, Koch, Lajver Borbirtok, Paulus, Sanzon Tokaj, Sauska, Tóth Ferenc, Vylyan, Zsirai, de néhány különlegességet is lehetett ízlelni, például spanyol pezsgőket – vagyis cavákat – a Vino Castillo borkereskedésből, francia és olasz ritka szőlőfajták borait a Wine Mosaic jóvoltából, de lehetett pop-up különlegességet is kóstolni a Pécsi borvidékről, Szabó Zoltán és Horváth Zoltán (Planina) boraival. Az étkekről a (Bodrog) kisFalucska emberei gondoskodtak.

Az idei versenyt és a győztesek study tourját támogatta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Turisztikai Ügynökség – Bor.hu, a NaturAqua, az Opel, a Villányi borút (Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft.), a Lajver Borbirtok és a Grand Tokaj.

A képen: Szabó Edit az eredményhirdetés során értékel, hasznos információkat közöl

tokaj3.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr916173980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása