Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Fehérvári zászlósbor agárdi pincéből

2021. március 28. 11:34 - Silye Sándor

csobor_zaszlos_2.jpgMunkában a zsűri. Természetesen nem voltak könnyű helyzetben... 

Mint azt Dinnyés Ferenctől, a Noé-Hegyi Szent István Borlovagrend nagymesterétől megtudtuk, a lovagrend 2021. évi Zászlósborát az öt fős bíráló bizottság 21 tételből választotta ki. A Zászlósbor hagyományosan a borlovagjaik által készített, Fejér megye területén termett szőlőből készült fehérbor lehetett. A borok nevezése, adminisztrációja, besorolása és maga a bírálat is idén online módon történt. A bírák táblagépek segítségével minősítették a borokat. Ennek köszönhetően az utolsó tétel elbírálásával azonnal meg is lett a végeredmény, amely alapján a 2020-as Zászlósbor a:

    

                             Csóbor pincészet 2020-as Chardonnay-ja lett.

 

Az elmúlt 18 évben az Év Zászlósbora Díjátadó Borgála és Borlovag Bál adott helyet a kitüntető oklevél és serleg átadására a nyertes termelőnek. Az idén sajnos ezt a rendezvényünket nem tudtuk megtartani, így a díjátadást a járványhelyzet alakulásától tesszük függővé.

 

Csóbor Jenővel ugyancsak online beszélgettem a sikerükről.

 

- Megint ti nyertetek…

- Ha az ember nyer a borával egy versenyen, az mindig jó érzés, és azok számára, akik a borból élnek, a szakmai körök elismerése nagyon fontos, mert ezek visznek előre.

- Fehér borral nyertek rendre a Noé-Hegyi Szent István Borlovagrend rendes évi borversenyén. Fehér bort kedvelő emberként melyik fajta áll a legközelebb hozzád?

- Amelyik nem túl savas. Mint a rajnai rizling, amelyik nagyon ízes, finom bor, igaz, fiatal koromban a Zöldveltelini volt a kedvencem, de persze most is kedvelem ezt.

- Szeretsz kísérletezni, vagy inkább azt vallod, csak a klasszikus, bevált módon haladjunk?

- Folyamatosan kísérletezünk. Kint a szőlőben terméskorlátozással, de bent a pincében is próbálkozunk új módokkal a szőlő feldolgozása során, amikor egy-egy fajtát a különböző területekről összerakunk, és ha jó, akkor azt külön kezeljük, miként adott dűlőn belül egy kisebb részből is készítünk dűlő szelektált bort. Kíváncsiak vagyunk, hogy mit tud a szőlő, ha normál metszésen esett át, vagy visszafogottan, fürtöt válogatva.

csobor1_2_2.jpgCsóbor Jenő, a sok nyert díjak egyikével látható. Hazai pályán is eredményes

- Lindával, a főborászoddal, a menyeddel szoktál vitázni a bor készítésének a módját illetően?

- Nincs éles vita közöttünk, hiszen mindketten azt valljuk, hogy ki kell próbálni, amit lehet, így például a Chardonnay esetében lehet battonage technológiával, vagy normál módon készített fajtabor egyaránt. De muszáj vigyázó tekintetünket a piacunkra vetni, tekintettel arra, hogy a borainkat nagyrészt magunk értékesítjük. Akik eljönnek hozzánk, azok tudják, hogy jó minőséget kapnak a folyó boraink esetében is, és szívesen vásárolják ezeket, ám tapasztalatom szerint nem szívesen ruháznak be drágább palackos termékekbe. A battonage Chardonnayt és a többi palackozott borainkat is elviszik, hiszen nem eladhatatlanul nagy mennyiségek ezek, végtére nem ezekből élünk elsősorban, a folyó borok jelentik a biztos hátteret.

- Amikor a Magyar Borszakírók Köre tagjaival nálatok voltunk, a szakírók is azt mondták, hogy prémium minőségűek a boraid. Valami nagy durranásra nem gondoltatok, ami országos (el)ismertséget hozhatna nektek?

- A területünk olyan minőséget tud, amilyet. Minden évben van két, három országos aranyérmes borunk, és voltak, vannak olyan válogatásaink, amely ott van a 100 legjobb magyar bor mezőnyében. Ez elismerése a munkánknak, úgy gondolom elégedettek lehetünk azzal, amit elérünk, és azzal is, amit értékesíteni tudunk.

e_csobor_1.jpg

Kisari Linda, a főborász szintén családtagként dolgozik a pincészetben

- Mi okozta, okozza a legnagyobb gondot a pandémia idején?

- Mivel nem vagyunk benne a kereskedelmi hálózatokban, csupán néhány vendéglátóhelyet látunk el a borainkkal, a járvány nem túlzottan érintett bennünket. A saját boltunkban furcsaságnak számít, hogy sokan igyekeznek bespájzolni, így nem befolyásolta az eladásainkat a vírus.  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr9716482664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása