Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Bor, Balaton, körbe, körbe

2021. május 20. 13:42 - Silye Sándor

 balatonb1.jpg

A borászok egy csoportja kezükben BalatonBorral a kezdés előtt

A Balatoni Kör és a BalatonBor megtartotta hagyományos évadnyitó premierjét. A helyszínen a tókörnyéki borászok és a hírt adók randevúztak egymással, de természetesen jelen voltak a sajtótájékoztató tárgyai, a Kör kiadványa a szállás- és vendéglátóhelyek tudnivalóival, illetve maga a BalatonBor, a borászok kiváló Olaszrizlingje.

Szilágyi Lajos, a Balatoni Kör elnöke elmondta, egyesületük fő mozgatórugója az értékvédelemben, az összefogásban, a közös gondolkodásban rejlik, konkurenciaharc helyett jó szívvel ajánlják egymást. Hitük szerint idén nyáron rekordszámú látogató várható a tó körüli településeken. A Kóstold Körbe! füzetük megtalálható minden, a kiadványban szereplő helyszínen, és segít eligazodni a vendégeknek akár szállást, rendezvény helyszínt, borászatot, pálinkafőzdét, vagy exkluzív hotelt keresnek.

balatonb.jpgA tájékoztak: Hajdú Attila volt labdarúgó válogatott kapus, Szilágyi Lajos és Dobosi Győző 

Dobosi Győzőtől, a BalatonBor projektvezetőjétől megtudtuk a többi között, hogy ez a nemes ital az első régiós közös terméke a Balatonnak, ahol a borászok összetartása mellett mára már barátságok állnak. Büszkék arra, hogy az elmúlt nehéz időszakban (pandémia) a 6.évjárat is palackba került. A legtöbb termelő elmondhatja, hogy nem tart ki termékük mennyisége 12 hónapig. A borászok újra és újra történő jelentkezéseinek köszönhető, hogy egységes megjelenés és márka alatt palackozhatnak minőségi borokat. Remélik, hogy a siker hatására évről, évre emelik majd a palackok számát. Kérdésre hallhattuk, hogy a mennyiség még nem akkora, hogy emiatt külföldön tudják terjeszteni közös terméküket, de hiszik, ennek is eljöhet az ideje, hiszen van nemzetközi érdeklődés iránta. A BalatonBor Olaszrizlingből készül, jó ivású, ugyanakkor könnyű, de tartalmas. A márka a Balatoni Kör és a Rizling Generáció első terméke, és bárki készítheti, aki megfelel a feltételeknek. Idén a Gyukli Pince, a Feind Pince, a Zelna, a Hujber Pincészet, a Lídia Borház, az Istvándy Pincészet, a Fata Pince, a Dobosi Pincészet és Borház, a Bujdosó Pincészet, a Tagyon Birtok, a Veszprémi Pince, a Cseh Családi Borpince, a Szeremley Birtok, a Laposa Birtok, a Bogáromi Borbirtok palackozott 64 ezer BalatonBort.

A beszélgetés során kiderült, hogy még nem tudnak nyáron, melegben olyan mennyiséget értékesíteni, mint a nagyüzemi háttérrel rendelkező söripar, de szerencsére egyre többen keresik a finom fröccsöket. Javaslaként elhangzott, hogy ebben segíthetne a Frizzante, de közölték, a céljuk az, és keresik a módját, hogy valami egyéni, a környékhez és borászaikhoz illő sajátos megoldást találjanak. Szintén kérdésre hangzott el, hogy a bor kultúráját illetően jó a helyzet a térségükben, egyre több helyen található az ételhez bor, a borhoz étel ajánlás.

A tájékoztatót követően a Bogáromi Borbirtok, a Feind Pince, a Zelna, a Hujber Pincészet, a Dobosi Pincészet, a Bujdosó Pincészet és a Laposa Borbirtok BalatonBorát kóstolhattuk meg.

Ezek nem voltak egyformák, mert egyik jobb volt, mint a másik, de alapban mind kiváló volt!

Jöhet hát a nyár, és reméljük, jó nyár jár rájuk!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr5516566952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása