A borászok egy csoportja kezükben BalatonBorral a kezdés előtt
A Balatoni Kör és a BalatonBor megtartotta hagyományos évadnyitó premierjét. A helyszínen a tókörnyéki borászok és a hírt adók randevúztak egymással, de természetesen jelen voltak a sajtótájékoztató tárgyai, a Kör kiadványa a szállás- és vendéglátóhelyek tudnivalóival, illetve maga a BalatonBor, a borászok kiváló Olaszrizlingje.
Szilágyi Lajos, a Balatoni Kör elnöke elmondta, egyesületük fő mozgatórugója az értékvédelemben, az összefogásban, a közös gondolkodásban rejlik, konkurenciaharc helyett jó szívvel ajánlják egymást. Hitük szerint idén nyáron rekordszámú látogató várható a tó körüli településeken. A Kóstold Körbe! füzetük megtalálható minden, a kiadványban szereplő helyszínen, és segít eligazodni a vendégeknek akár szállást, rendezvény helyszínt, borászatot, pálinkafőzdét, vagy exkluzív hotelt keresnek.
A tájékoztak: Hajdú Attila volt labdarúgó válogatott kapus, Szilágyi Lajos és Dobosi Győző
Dobosi Győzőtől, a BalatonBor projektvezetőjétől megtudtuk a többi között, hogy ez a nemes ital az első régiós közös terméke a Balatonnak, ahol a borászok összetartása mellett mára már barátságok állnak. Büszkék arra, hogy az elmúlt nehéz időszakban (pandémia) a 6.évjárat is palackba került. A legtöbb termelő elmondhatja, hogy nem tart ki termékük mennyisége 12 hónapig. A borászok újra és újra történő jelentkezéseinek köszönhető, hogy egységes megjelenés és márka alatt palackozhatnak minőségi borokat. Remélik, hogy a siker hatására évről, évre emelik majd a palackok számát. Kérdésre hallhattuk, hogy a mennyiség még nem akkora, hogy emiatt külföldön tudják terjeszteni közös terméküket, de hiszik, ennek is eljöhet az ideje, hiszen van nemzetközi érdeklődés iránta. A BalatonBor Olaszrizlingből készül, jó ivású, ugyanakkor könnyű, de tartalmas. A márka a Balatoni Kör és a Rizling Generáció első terméke, és bárki készítheti, aki megfelel a feltételeknek. Idén a Gyukli Pince, a Feind Pince, a Zelna, a Hujber Pincészet, a Lídia Borház, az Istvándy Pincészet, a Fata Pince, a Dobosi Pincészet és Borház, a Bujdosó Pincészet, a Tagyon Birtok, a Veszprémi Pince, a Cseh Családi Borpince, a Szeremley Birtok, a Laposa Birtok, a Bogáromi Borbirtok palackozott 64 ezer BalatonBort.
A beszélgetés során kiderült, hogy még nem tudnak nyáron, melegben olyan mennyiséget értékesíteni, mint a nagyüzemi háttérrel rendelkező söripar, de szerencsére egyre többen keresik a finom fröccsöket. Javaslaként elhangzott, hogy ebben segíthetne a Frizzante, de közölték, a céljuk az, és keresik a módját, hogy valami egyéni, a környékhez és borászaikhoz illő sajátos megoldást találjanak. Szintén kérdésre hangzott el, hogy a bor kultúráját illetően jó a helyzet a térségükben, egyre több helyen található az ételhez bor, a borhoz étel ajánlás.
A tájékoztatót követően a Bogáromi Borbirtok, a Feind Pince, a Zelna, a Hujber Pincészet, a Dobosi Pincészet, a Bujdosó Pincészet és a Laposa Borbirtok BalatonBorát kóstolhattuk meg.
Ezek nem voltak egyformák, mert egyik jobb volt, mint a másik, de alapban mind kiváló volt!
Jöhet hát a nyár, és reméljük, jó nyár jár rájuk!