Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Bodó Judit a 15. Borászok borásza

2021. június 09. 10:54 - Silye Sándor

bott-judit-2_2.jpg

Tizenötödször választottak legjobbat maguk közül a Borászok Borásza szakemberei június 4-én este Etyeken. Rókusfalvy Pál ötletgazda, a díj megalapítója vezette le az ünnepet.

A díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány közölte: a jelöltek, vagyis az 50 legjobb magyar borász listáját az elmúlt évek győztesei állították össze. Ezután az ötvenek kezében volt a döntés, hogy egy-egy szavazatukkal, két forduló alatt megválasszák meg a végső győztest. Az első forduló után Bárdos Sarolta, Ipacs Szabó István, Kiss Gábor. Liptai Zsolt és a későbbi nyertes, Bodó Judit maradt versenyben.

Végül Bodó Judit lett a 15. Borászok Borásza. A díjat a tavalyi győztes laudációja után Nagy István agrárminiszter adta át. A díjazott elmondta, hogy Felvidékről származnak férjével, s egyikük sem végzett borász, nem is érzik magukat „feketeöves vérbeli borásznak”. Kiemelte: nem érdekli őket a sav és a PH-érték, mint ahogy a borban lévő maradék cukor sem, sokkal inkább érdekli őket az, hogy a borokon keresztül a többszázéves hagyományokat tovább tudják vinni, s átadják a következő generációnak.

A 2012-ben elindított Borászok Barátja díjat idén Bányai Gábor Botond, a Borigo Magazin kiadóigazgatója és főszerkesztője kapta. Ezt az elismerést olyan civil személyiségnek ítélik oda, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit és nagyban segíti a magyar borászok munkáját. A díj nyertese egy jelképes pincekulcsot is kapott, szimbolizálandó, hogy mindig szívesen látott vendég a borászoknál.

A díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány ötödször írta ki a Jövő Borásza Ösztöndíjat, amelyre borász hallgatók pályázhattak. A nyertes idén Takács Réka Emese lett, aki többek között egymillió forintot nyert külföldi szakmai gyakorlatra.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr7416586836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása