Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Hej, az a szép fényes nap!

2021. augusztus 29. 11:42 - Silye Sándor

 1dijatadas.jpegJó emberek, jó helyszínen, sokan voltak, mégis elfértek

Siklóson rendezték meg az idei Web Wine Writting boríró verseny díjkiosztó ünnepségét.  

„Írni mindenki tud, de jól, szórakoztatóan, informatívan és precízen írni – ahhoz már tehetség és elhivatottság kell” – vallja Németh Ágnes, a Hungarian WebWineWriting szervezője. A borszakíró-versenyre negyedik alkalommal került sor, a nevezések száma ismét nőtt, idén már 63 írást küldtek szerte a világból, az USA-tól Indiáig. (A világ egyik legjelentősebb megmérettetésére, Jancis Robinson borszakíró-versenyére idén 136-an neveztek, ennek arányában különösen nagy büszkeség a 63 nevező a kis magyar szervezésű versenyre.) A kétkörös versenyen először elismert szakírók zsűrizték a cikkeket és választották ki kategóriánként a legjobb három döntőst, majd a közönség döntötte el szavazataival, hogy ki az, aki nemcsak jól ír, hanem meg is tudja mozgatni követőit – vagyis igazi influenszer.A verseny főtámogatója az Agrármarketing Centrum, kiemelt támogatója pedig a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa volt.

 Rólunk írtak!

Az idei versenyen kifejezetten sokan készítettek anyagot magyar borról – a verseny ezzel elérte célját: a borszakírásra, mint szakmára irányította a figyelmet és közben a magyar borokat is népszerűsítette a nemzetközi szintéren. Rod Smith brit Master of Wine például egy tokaji aszúról mesélt el személyes történetet, az amerikai Andrea Lemieux egy somlói bortúrát elevenített fel, míg a litván Signe Meirane magyar pezsgőket méltatott.

1horva_th-to_reki_gergely-ne_metha_gnes.jpegÉs kezdetét vette a ceremónia. Hívták a döntőbe jutottakat, kihírdették a legtöbb szavazatot kapót

Páratlan helyszín – a Siklósi Vár

A díjátadóra a 4. Hungarian Gettogether rendezvényen került sor augusztus 19-én, a Siklósi Várban. Minden évben más borvidéken gyűlik össze a magyar borvilág színe-java számos külföldi szakemberrel együtt. Először Etyek, majd Mór, tavaly Tokaj, most pedig a Villányi borvidék adott otthont az eseménynek.  

 Hej, az a szép fényes nap!

A siklósi várba belépve, hűsítő, finom pezsgő fogadta az WebWineWritting-re érkezőt. A buborékok játékosan cicáztak a poharakban, majd gyorsan lepezsegtek a torkokon, kellemes utóízt hagyva maguk után. Az emeletre felsétálva, az ajtón a szabadba kilépve belebotlottunk a kellemesnek ígérkező délután díszleteibe, azaz a borászok standjaiba. A 3 folyó völgye (Felvidék), a Babarczi Szőlőbirtok és Pincészet, a Csányi Pincészet Villány, Dúzsi Tamás és Családja Pincészete Szekszárd, az Eszterbauer Pincészet Szekszárd, az Etyeki Kúria Pincészet Etyek, Gere Tamás és Zsolt Pincészete Villány, Heimann és Fiai Villány, a Heumann Pincészet Villány, a Koch Pincészet Hajós-Baja, Villány, a Lajver Borház Szekszárd, Pécsi Egyetemi Szőlőbirtok, a Tornai pincészet Somló, a Vesztergombi Pince Szekszárd, a Vino Castillo borkereskedés, a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet Villány, a Zsirai Pincészet Tokaj. Nem teljes a névsor, mert volt egy asztal, ahol Villány mutatta meg magát. Volt ott a Redy csodáiból, a Bock Pincészet, a Günzer Tamás pincészete, a Polgár Zoltán pincészetének remekművei stb. stb. Igazi borparádé volt a javából, hiszen minden meghívott több tételt is hozott magával, így aztán csak válogatni lehetett a legjobbakból. Az ételről a Mandula Étterem és Borozó („Peterdi" bárány füstölt burgonya pottage és mángold, Hideg kukoricaleves, petrezselyem, túró), Bock Óbor Étterem (Házi grillezett sajt gyógynövényekkel, paradicsomsaláta bazsalikommal és parmezán ropogós, Vörösborban főzött marhapofa pörkölt gombóccal és Vörösmártással, a RedY villányi közösségi vörösbor Portugieser bázissal).

Ez is bizonyítja, hogy volt ott minden, mi szem, szájnak ingere! A pótolhatatlan élvezetről, a traccs partikról nem is szólva! A somlói tiszteletes, a Tornai Pincészetet képviselő hölgy férje, ki sem fogyott a történetekből, Duzsi Tamást meg aligha kell bemutatni, ha a szavakról, a beszédről kell szólni… Jó volt találkozni Koch Csabival, Romsics Lászlóval, Dékány Tibivel együtt sétálni és kóstolni, sajnálhattuk, hogy Mérész Sanyi nem tudott eljönni Etyekről, de kiváló borai itt voltak, prímán lehetett eszmét cserélni Vesztergombi Csabival, a Vesztergombi Pincészet kiválóságát, a Csaba küvét megalkotó apja fiával.

Hej, az szép, fényes nap!

Csodás élményt jelentett mindenkinek.

 A díjátadón mutatkozott be a világon először a BORgona, a borospalackokat is megszólaltató orgona. 

 A döntősök, és nyertesek együtt. A jobb szélen e sorok írója, tehát: én

1di_ja_tado_1.jpegÍme a döntösök és nyertesek együtt, örvendezve, kezükben borral

És akkor íme a hazai döntősök és győztesek kategóriánkként, a linkek által olvasható alkotásokkal:

A borászatok álomgyára – támogató a Rekontir Cégcsoport

– Bánlaki D. Stella 

https://magazin.forbes.hu/2020-augusztus/szeretnek-egy-hordo-sajat-bort?fbclid=IwAR0s8Yj0KQ4fTON38OcUO00nk4_9DGkGsQbkBbkIxlC0BwoMTpWBiHVoK4M

– Kalmár Borbála

https://www.vincemagazin.hu/2021/07/joizu-elegancia-bohem-muveszet-a-szent-gyorgy-hegyen/

– Sándor Zsolt

https://sandorzsolt.com/a-miskolci-borasz-alma-sandor-zsolt-organikus-szolobirtok-es-pinceszet/

A győztes: Sándor Zsolt.

Illatos jövő – támogató a Mátrai Hegyközség

– Balla Ágnes

https://ihatobb.hu/menekulj-a-matraba/

– Milotta László

https://borrajongo.blog.hu/2020/06/15/egy_honap_matra_levente_pince_irsai_oliver

– Silye Sándor

https://dekantalo.blog.hu/2021/07/16/mult_jelen_jovo_matrai_borvidek

A győztes: Balla Ágnes

Vulkanikus föld egyedi kincsei – támogató a Tornai Pincészet

– Dohány Attila

https://vinoport.hu/tema/a-juhfark-maga-az-elet/4074&admin=1

– Vinoholic – Lőrincz Mihály

https://www.boraszportal.hu/borvilag/somlo-egy-borturista-szemszogebol-8416

A győztes: Lőrincz Mihály

Ön is hirdeti a magyar bor igéjét? – támogató az Agrármarketing Centrum

– Nádházi Norbert

https://videkbox.hu/barati-borozasbol-a-gall-kakas-megtepazasa

– Silye Sándor

https://dekantalo.blog.hu/2021/07/16/a_magyar_bor_igeje_igezete

– Somogyi Gergely

https://news.tokajtoday.com/2021/04/30/kilenc-ev-tokaj-borok-borivok-boros-esetek/

A győztes: Nádházi Norbert

Az abszolút győztes, aki megnyerte a négynapos spanyol bortúrát: Lőrincz Mihály.

A külföldi győztesek kategóriánként:

– Rajiv & Ritu Singhal (India)

https://fine-magazines.in/Articles/Gusbourne.pdf#toolbar=0

– Sebastian Giraldo (Kolumbia / Magyarország)
hungary.com/journal/hungarys-beloved-aromatic-wines/

– Sebastian Giraldo

https://tastehungary.com/journal/volcanic-hungary-in-3-wines/

– Andrea Lemieux (USA / Törökország)

https://thequirkycork.com/a-hungarian-love-affair/

Az abszolút győztes: Sebastian Giraldo.

Sánta Zoltán Emlékdíj

A magyar nyelvű írások szerzői közül választja ki egy külön bizottság azt a borszakírót, aki a mezőnyből leginkább képviseli a 2018-ban hirtelen eltávozott Sánta Zoltán szellemi örökségét. Zoli egyszerre volt a végletekig precíz, ugyanakkor végtelenül szórakoztató. Idén Somogyi Gergely szellemes és egyúttal komoly tanulsággal bíró írását választotta a zsűri, kiemelve azt is, hogy Somogyi Gergely az angol nyelvű Tokaj Today online bormagazin szerzőjeként hiánypótló munkát végez kimagasló színvonalon. 

Somogyi Gergely írása:

https://news.tokajtoday.com/2021/04/30/kilenc-ev-tokaj-borok-borivok-boros-esetek/

Hej, az a szépfényes nap! Szerencsére folyt. köv. - ha Németh Ági, a magyar bor nagykövete, fáradhatatlan nagyasszonya is így gondolja!

De miért is ne gondolná így…?

1sa_ndorzsolt_1.jpegNémeth Ági díjat ad ád. Tegye ezt jövőre is valamikor és valahol, mert legyen Web Wine Writting!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr2716673830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása