Ritka alkalmak egyike várja Székesfehérváron, a Kossuth u. 3 alatt található Borbárban február 24-én, 19 órakor a finom nedűk kedvelőit. Akkor és ott a Borbár vendége igazi kuriózummal szolgálhat a borok kedvelőinek, mert:
Szentesi József, a régi magyar fajták újra felfedezője lesz a vendég!
Szentesi József a filoxéravész előtti régi magyar fajták újra felfedezője, a beavatkozásoktól mentes borkészítés szószólója, a Borászok Borásza díj kitüntetettje. Tősgyökeres budaörsi svábként felmenői emberemlékezet óta szőlőt termesztettek és bort készítettek. A hetvenes, nyolcvanas évek katasztrofális borkultúrája eltávolította a családi hagyománytól, de végül 1998-ban elhatározta, hogy visszatér a gyökerekhez. Évente csak egy hordó bort tervezett készíteni, amelyet nyáron a diófa alatt, télen a kandalló mellett barátaival szürcsölgethet. A hobbiból szenvedély lett, a kicsiből egyre több és nagyobb. A hajdan közel 500 hektár szőlőterülettel bíró Budaörsöt felfalta az urbanizáció, így Szentesi József a Velencei-tó mellett, Nadapon, Pázmándon és Sukorón vásárolt területeket. A birtok ma 14 hektár, amelyen közel 30 szőlőfajtával gazdálkodik. A területek egy részén a 19. század szőlészeti és borászati munkái alapján válogatott régi magyar fajták kaptak helyet, ennek köszönhetően az évszázadnál is hosszabb ideje elfelejtett borok újra beszélni kezdtek, mint a csókaszőlő, a tihanyi kék, a kék bajor, a laska, a hajnos kék és mások.
Az esten kóstolható borsor az alábbi: Vörös Dinka 2018, Fehér Cuvée (Lisztes Fehér, Gohér, Zöldszilváni) 2019, Kék Bajor 2020, Tihanyi Kék 2020, Csóka 2019, Laska 2020, Tarcali kék 2019, Fekete Muskotály 2020, Hajnos Kék 2018, + a szokásos falatkák.
Részvételi díj: 6500 forint/fő.
Jelentkezés, asztalfoglalás a korlátozott létszám miatt szükséges és jelentkezési sorrendben biztosított.
Információ: Tibor 06-20-3677747, Csilla 06-22-311-441.