Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Bódító buborékok „hazai” világa a Borbárban avagy egy kihagyhatatlan nyár esti program!

2022. június 12. 07:14 - Silye Sándor

pezsgo.jpgKihagyhatatlan nyár esti program: Magyar habzó, gyöngyözőbor és pezsgő kóstoló június 15-én szerdán 19 órakor a Kossuth utca 3-ban, a Borbár teraszán.

Kérdés: mi a különbség a habzóbor, gyöngyözőbor vagy pezsgő között?
A magyar bortörvény szerint a gyöngyöző-, habzóbor és pezsgő közötti különbséget az jelenti, mekkora nyomás van a palackban? Három bar alatt gyöngyözőborról, 3-5 bar között habzóborról, 5 felett pedig pezsgőről beszélünk, emellett nagy különbség, hogy a minőségi pezsgő esetében az erjedés során keletkezik a szén-dioxid, és nem utólag adják hozzá a szénsavat.

Habzóbor: a palackban a nyomás alsó határa megegyezik a pezsgőével, azaz 3 bar. A szén-dioxid azonban nem második erjedés során képződik, hanem szén-dioxid hozzáadásával. A gázt „elnyeletik”, szaturálják a borban – ezt kötelező feltüntetni a címkén. Magyarországon egyébiránt többnyire inkább gyöngyözőborokat készítenek.

Gyöngyözőbor: Csak szolidan pezseg, a nyomás csak 1-2,5 bar a palackban. Legtöbbször szén-dioxid-hozzáadással készül, ezt szintén kötelező jelölni a címkén, vagy ritkábban, de előfordulhat, hogy buborékai természetes úton születnek.

pezsgo2.jpgChampagne vagy pezsgő? A champagne az északkelet-franciaországi borvidék és az innen származó pezsgők neve. 1927-től eredetvédelem alatt áll, hiszen a pezsgővilág csúcsát képviseli, tradíciója, minősége, kifinomultsága, stílusa és eltarthatósága teszi páratlanná. A mondás, minden champagne pezsgő, de nem minden pezsgő champagne, helytálló. A pezsgő - a champagne - abban különbözik a habzóbortól, hogy szénsavtartalma természetes úton, méghozzá a borhoz hozzáadott cukor és élesztő egyvelegéből, zárt erjedéssel képződik. Míg a habzóborba mesterséges úton juttatják a buborékokat az elnyeletett szénsav eredményeképpen. Vagyis pezsegni pezseg, ám ettől még köze sincs a pezsgőhöz. Ismerősen cseng a nyerspezsgő - Brut Nature – kifejezés? Erről annyit érdemes tudni, hogy az expedíciós likőrben - más néven ízesítő likőr, amit a pezsgőkészítés utolsó szakaszában adnak az italhoz - nincs hozzáadott cukor, azaz száraz borral töltik vissza a palackot. Naturális, a legőszintébb arcát mutató pezsgő, melyben a cukor az eltarthatóságot is segíti, ezért nyerspezsgőknél érdemes figyelni a degorzsálás - a hagyományos pezsgőkészítés egyik utolsó, kihagyhatatlan fázisa - időpontját is.

Így születnek a buborékok
Pezsgő: általában 5-6 bar a nyomás, itt a buborékok erjedésből születnek – másoderjedés palackban vagy tartályban. A jó minőségű pezsgőben a buborékok picik, finoman gyöngyöznek.
Habzóbor: minimum 3 bar a nyomás, a buborékok szén-dioxid hozzáadásával keletkeznek.
Gyöngyözőbor: 1-2,5 bar a nyomás, a buborékok erjedésből vagy
szén-dioxid hozzáadásával képződnek.

pezsgo1.jpgUgye, már nem kérdés, hogy mi a különbség habzóbor, gyöngyözőbor vagy pezsgő között?

A kóstolósor az alábbi: Etyek Kúria Pláne Frizzante, Péter pince Gyöngyözőbor, Gere A. Frici Gyöngyözőbor, Kárásztelek Friza Rozé Gyöngyözőbor, Kárásztelek Friza fehér Gyöngyözőbor,
Etyek Kúria Chardonnay-Pinot Noir Brut Methode Charmant, Laposa Hableány Extra Dry, Légli Methode Traditionnelle Brut Pezsgő, Kárásztelek Carassia Classic Brut Pezsgő, Francois President Pinot Noir Rozé Nyerspezsgő, Kreinbacher Prestige Brut Pezsgő
és természetesen a szokott
falatkák egészítik ki a pezsgést.

Részvételi díj: 6900 forint/fő. Asztalfoglalás szükséges és korlátozott, mivel rossz idő esetén nem
tudják a teraszon megrendezni.
Jelentkezni a Borszaküzletben vagy a Borbárban lehet, az info@veressbor.hu e-mail címen, vagy a 06-20-3677747, és 06-22-311-441-es telefonszámokon.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr917855285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása