Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Már lehet nevezni a 43. Országos Borversenyre!

2024. március 26. 08:59 - Silye Sándor


 
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) az idei évben 43. alkalommal szervezi meg az Országos Borversenyt. A legnagyobb hagyományú termelői bormustrára a hazai pincészetek 2024. május 3-áig nevezhetnek. A bírálatra május 14-15. között Budapesten a Danubius Hotel Helia-ban kerül sor.

Az Országos Borverseny (OBV) egy háromszintű kiválasztási rendszeren alapuló borverseny, melyre az ország mind a 22 borvidékéről nevezhetnek a borászatok. A hegyközségi, borvidéki borversenyek komoly szereppel bírnak a nevezett tételek előzetes minősítésében.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa idén is támogatja a nevezőket, ugyanis a 2024. évi borvidéki borversenyek nagy arany és aranyérmes borainak nevezési díjából az Országos Borverseny lebonyolítója 50%-os engedményt biztosít. A nevezési díj megfizetésének maradék 50%-át egyes borvidékek átvállalhatják, így a borászok akár ingyen is nevezhetik a borvidéki borversenyeken már díjazott bortételeket.

A borversenyen a legmagasabb nemzetközi szakmai elvárásoknak eleget téve kerülnek kiválasztásra az ország legjobb borai, valamint az idei év legeredményesebb borászata.

A bírálat és pontozás a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) előírásainak megfelelően zajlik, a pontszámok alapján felső 30 százalékba kerülő borok kapnak ezüst, arany vagy nagyarany érmet. A legmagasabb pontszámot elért kategórianyertes borok a következő kategóriákban kaphatnak idén külön elismerést:

  • a legjobb fehérbor

  • a legjobb vörösbor

  • a legjobb édesbor

  • a legjobb rozébor

  • a legjobb pezsgő

  • a legjobb gyöngyöző-és habzóbor

  • a legjobb biobor

  • a legjobb illatos fehérborok, elsősorban hazai nemesítésű fajtákból

  • a legjobb nagy száraz fehérborok, elsősorban kárpát-medencei fajtákból

  • a legjobb kékfrankos, valamint az arra alapozott házasítások 

A borverseny fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter, védnökei Dr. Nyitrai Zsolt a Miniszterelnök főtanácsadója és Rókusfalvy Pál László nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos

Nevezés kezdete: 2024. március 25.
Nevezés vége: 2024. május 3.
A minták leadásának végső határideje: 2024. május 06.
Borverseny időpontja: 2024. május 14-15.
Díjkiosztó időpontja: 2024. június 27.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr6318364009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása