Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Mérész Sándor – a Etyeki Kúria kísérletező kedvű kapitánya

2021. február 25. 10:25 - Silye Sándor

 meresz_sanyi_2.jpg

Mérész Sándor, az Etyeki Kúria „kapitánya” ugyancsak tagja a Borászok Borásza 50-es listájának. Mérész Sándor hosszú, kacskaringós utat járt be amíg Fejérben az Etyek-Budai Borvidék tagja lett. Gyöngyösön kezdte tanulmányait, innen az USA-ba, Kaliforniába vezetett az útja. Hazajőve Gál Tibor adott számára lehetőséget tudása megmutatására, majd Olaszországban töltött hasznos éveket. Toszkanában már a gyakorlati ismereteit gyarapította.

- Gyöngyösön, a főiskolán szakmérnökként végeztünk, társaim nagy része most is a szakmában dolgozik. Az USA-ban egy gyakornoki pozíciót pályáztam és nyertem el. Az első szüretemet is ott éltem meg, jó kezdet volt a számomra, profi környezet, profi szemlélet közepette tehettem a dolgomat. Az ott töltött két év, két szüret jó alapokat adott. Amerikából Egerbe kerültem, Gál Tibor mellett szintén fontos dolgokat leshettem el. Akkor kezdett el a Pinot Noirral foglalkozni, együtt csináltuk végig e fajta nyitányát. Tibornak köszönhetően kerültem ki Toscanába, két nagy szőlőbirtok és a hozzá tartozó kereskedelmi formának lehettem a borásza. Embert próbáló évek voltak, hiszen idegen környezetbe csöppentem, akkor még olaszul sem tudtam, megtanulhattam az önállóságot. Gál Tibor sajnos meghalt egy baleseteben Dél-Afrikában, 2005-ben akkor jöttem haza.

- A Kúria kapitányaként alighanem a kellemes állapot lehetett, amikor beszavaztak a legjobb 50 közé, ugye?

- Már nem először történt ez meg velem 2013 óta, igaz, mindannyiszor, évről, évre, amikor ezt megtapasztaltam, jóleső megerősítést jelentett a számomra, hogy jó úton járok. Nagy megtiszteltetés ez, mert a szakma szavazza meg a listára felkerülőket.

- Mit tud az etyeki terroir, az Etyeki Kúria, Mérész Sándor, ami miatt a Kúria borait a legjobbak között emlegetik?

- Nagyon sok minden történt az elmúlt 20-25 évben e vidéken, és még rengeteg tartalom, lehetőség van Etyek előtt. A Kúria idén ünnepli meg a 25 éves évfordulóját, 1996-ban vették meg a területünket a mai tulajdonosok Báthori Tibortó, ahol nagyon finom, szép, elegáns borokat lehet készíteni. A 25 éves jubileumunk apropójából a megújulás folyamatában járunk, racionalizáljuk működésünket, hosszú távú terveinket alakítjuk jelenleg, aminek része a pezsgő is, kísérletünk alapját a gyöngyöző borok jelentik, de van már pezsgőnk is. Hiszünk abban, hogy itt nagyon jó csendes borokat lehet készíteni, és fokozatosan színesítjük a palettánkat. Ami a jövőnket illeti, hosszú távon egy, két új fajtával elő tudunk majd előrukkolni, illetve a pezsgő készítése már most is prioritást élvez.

meresz_sanyi1_2.jpg

- Az, hogy szeretsz kísérletezni, az minek köszönhető: kíváncsiságnak, kalandnak, szellemi kalandnak, vagy minek?

- Így, összességében, ebben a sorrendben…! A mai világban nagyon gyorsan változik minden, a piaci szereplők, új generációk jönnek be a bort fogyasztók családjába. A véleményem az, a borászat olyan a terület, amiben soha nem mondhatjuk el, hogy már minden tudás a birtokunkban, ez pedig folyamatos tanulást jelent. Minél mélyebben ásom be magam a tudnivalókba, annál inkább látom, tapasztalom, hogy soha nem dőlhetek hátra, messze még az út vége. Folyamatos feladat az új és még újabb ismeretek megszerzése, ez az, ami hajt, ami minden napra nyújt valami újat, érdekeset.

- A család mennyiben segít, vagy gátol, bár a gyerekeid már belekóstoltak a borkészítés szépségeibe…

- Ha nem lenne család, amelyik támogat, nem lennék azon a szinten, ahol vagyok! Ők azok, a feleségem a gyerekek, akik a biztos hátteret, bázist jelentik a számomra.

- Már nyolc éve ott vagy a legjobb ötven között. Gondoltál már rá, hogy egyszer te lehetsz a legjobbak legjobbja?

- Majd erről akkor beszéljünk, ha bekövetkezik... Nagyon sok jó borász közül vagyok egy, és a többségük sokkal többet letett már a honi borászat asztalára, nekem az is megtiszteltetés, hogy ott vagyok az ötven jó bort készítő között. Nyilván nagyon boldog lennék, ha…

Szólj hozzá!

Kriszta, a Baba, a Nap, hold, csillag és a dolgos mindennapok

2021. február 23. 17:48 - Silye Sándor

csetvei_k_2.jpgMachán-Csetvei Krisztina fiatal nő, és borász. Ennek ellenére ott van a férfi kollégákkal azonos szinten, elismert borkészítő. Nem véletlen, hogy szerepel a 2021-es Borászok Borásza díjnak a szakma által kijelölt legjobb 50 borásza között! Kriszta a fehér boraival ért el nagy sikereket. Pár éve ő készítette el Magyarország legjobb fehér borát. Kellemesen fogyaszthatók, elegánsak a nedűi. A fajtaborok mellett említésre méltók a többi között, a Kő, papír, olló, a Nap, hold, csillag küvéi.    Krisztina a magyarországi Műszaki Egyetemen tanult marketinget és menedzsmentet, majd 2004-2005-ben gyakorlati képzési időszakként az akkori vadonatúj tokaji Béres Pincészetnél dolgozott. WSET tanfolyam utalványt kapott karácsonyra a Béres családtól, amelyet elvitt, átadott, elvégzett - és ennyi. Beleszeretett a borokba, szisztematikusan kóstolgatni kezdett, és egyre jobban tudatosult az ételek és borok párosításában. Aztán 2011-ben megkezdte a munkát Móron, a Csetvei pincében és immár az 50 magyar borász közé sorolták.

- Mit éreztél, amikor szembesültél a ténnyel: a legjobb 50 közé jelöltek?

- Óriási megtiszteltetés volt, nagyon boldog vagyok, ha erre gondolok, jó érzés ezen a „listán” lenni! Tavaly kerültem fel először a borászok borásza top 50 listájára. Akkor kacifántosan jutott tudomásomra, ugyanis e-mailben kaptunk tájékoztatást, és nem tudtam pontosan miről lehet szó, azt gondoltam, hogy az ötven legjobb borász kóstolójára hívnak, és mivel elfoglalt voltam, nem terveztem elmenni, ezért kitöröltem a levelet. Aztán egy napon hívott Rókusfalvy Pál, hogy mi van veled Kriszta, mindenki visszaküldte már az e-mailt, csak te nem. Mondtam neki mit, miért tettem, illetve nem tettem, ő pedig megdöbbentett, hogy nem erről van szó, te kerültél be személyesen a legjobb 50 közé. Mit mondjak, elakadt a szavam, csak néztem magam elé, igaz, nagyon boldogan. Amikor idén is megkaptam azt a bizonyos e-mailt, hamar kitöltöttem és visszaküldtem azt, nagy, nagy örömmel…!
- Gondolom Kő, papír, olló, Nap, hold, csillag összeolvadtak előtted. Mitől másabb, mi a kezed nyoma, amitől jobbak a boraid, mint a másoké?
- Nem mondanám, hogy jobbak lennének, de az biztos, hogy a borász kéznyoma a boron - ha szeretettel teszed a dolgod, és nem erőből - az mindig megérződik. Ez a gondos odafigyelésből adódhat, abból, hogy tisztán, egyszerűen tesszük a dolgunkat. Igyekszem a földre és a szőlőre koncentrálni, a legszebb alapanyagot megkapni és megőrizni ezt a borban. Törekszünk arra, hogy évről, évre, évjáratról évjáratra tanuljunk, fejlődjünk és elfogadjuk, ha egyik évjárat jobb, mint a másik. A szőlőt organikus szemlélettel műveljük 3 éve, és erre nagyon büszke vagyok.
- Mór fehérboros vidékként van elkönyvelve. Néhányan – Vécsey Béla és mások – igyekeznek ezt a sommás véleményt termékeikkel megcáfolni. Csetvei Kriszta esetében tényleg csak fehér a móri borvidék?
- Amikor megvettük az első szőlő területünket - 2011-ben a Vénhegyen -, azon volt egy kisebb kékfrankos parcella. Az idős tulajdonosnak megígértem, hogy nem vágom ki, meg is tartottam szavam, gondoltam, szép rozénak kiváló lehet. Ebből született a Baba, majd a Panna rozé (2016-tól). A férjem hatására kezdtem 2015-ben vörösbor készítésbe, de akkor még vásárolt szőlőből született meg a Frici Noir. 2016-ban pedig pinot noir és kékfrankos telepítésbe kezdtünk. Már készítünk e szőlőből borokat, és hiszem, hogy van jövője itt is a jó vörös bornak.
- Miképp tudsz harmóniát teremteni a mindennapi munka, a család és a gyerek között. Hiszen a legmacerásabb, legnehezebb mezőgazdasági munkát épp a szőlő jelenti…
 - Szerencsés vagyok, mert a férjemmel együtt tudunk dolgozni, tudja, elfogadja, hogy ez sok munkával jár, és ahhoz, hogy a borok szépek legyenek, sokat kell a pincében lennem! Amikor még lehetett borkóstolókat rendezni, sokszor megtartotta helyettem, illetve más munkákból is kiveszi a részét. Ez maga a harmónia a számomra, hiszen én is, amikor tudom, igyekszem minden percet együtt tölteni a családom tagjaival. Nagyon hálás vagyok, hogy megbízható, jó kollégák és csapat vesz körül bennünket, mert ez nagy segítség.

csetvei_kriszta.jpg
- A legjobb 50 között már ott vagy. Ifjú hölgyként még szép, hogy ábrándozol. Mondjuk arról is, hogy egyszer te leszel az első az egyenlők között?
- Már az nagyon nagy megtiszteltetés a számomra, hogy beválasztottak a legjobb 50 közé. Azt csak remélhetem, hogy majd egyszer, idővel talán az 5 közé jutok. De ez még sok idő és tapasztalás! Ott most még nem tartok, azt most nem tudom, hogy meddig jutok, de a borászatban is igaz, hogy „nem a cél a lényeg, hanem maga az út”. Sok minden foglalkoztat. Pillanatnyilag a nemzetközi ezerjó nap (ezerjonap.hu) bevezetésén dolgozom, a fajta sokszínűségére igyekszem ráirányítani a figyelmet ország, világ előtt.

1 komment

A nem baltával faragott borok… Miklós Csabi a Borászok borásza 50-es listáján!

2021. február 22. 11:48 - Silye Sándor

 

m_csabi1.jpg

Rókusfalvy Pál 2007-ben úgy döntött, hogy létrehoz egy díjat, amivel az Etyek Pincefesztivál borászait szeretné kitüntetni. Ez új utat nyitott a borászok körében megszokott díjak között, hiszen a díjról nem szakmai szervezet dönt, hanem a borászok választanak egyet maguk közül, akinek aztán a díjat adják. A díjat Borászok Borásza névre keresztelték, az első évben Demeter Zoltán nyerte el azt, 2008-ban dr. Lőrincz Györgyöt jutalmazzák meg e címmel, míg legutóbb Áts Károly volt a no. 1. A Borászok Borásza díj nagy elismerés a kollégáktól, anyagi juttatással nem jár. Aztán Rókusfalvy Pál úgy döntött, új alapokra helyezi a Borászok Borászát, kiszélesítette az eseményt, életre hívta a Vinum Praemium Alapítványt, melynek van elnöke és több tagja a kuratóriumban. A tagok a boros szakmában tevékenykedő elismert személyiségek, akiknek a feladata egy listát összeállítani a hazai borászokról, amin ötven név szerepelhet. Az ezen szereplők azok, akik maguk közül választják ki a Borászok Borásza díj nyertesét. 

Az ötvenes listán kiváló nevek találhatók, mint például többek között Balla Géza, Bock József, Bolyki János, Gere Attila, Dúzsi Tamás, Eszterbauer János, Luka Enikő, Maurer Oszkár, Szászi Endre, Ifj. Szepsy István, Takler Ferenc, Vesztergombi Ferenc, Vida Péter stb., stb.  Csodás névsor, melyben három megyei borász is van, mégpedig Csetvei Kriszta, Mérész Sándor és Miklós Csabi.

Ezúttal Miklós Csabi, a Móri Borvidék ifjú kiválóságának a portréját ismerhetik meg.

m_csabi2_2.jpg

- Mondd, mennyit köszönhetsz édesapádnak azért, hogy ott tartasz, ahol, és a legjobb 50 borász egyike vagy?

- Édesapám Miklós Pál nyugalmazott tűzoltó, ő szerettette meg velem ezt a mesterséget, tehát mindent neki köszönhetek. A most is a tulajdonunkban levő kis szőlőben, a Vén hegyen gyerekként találkoztam e gyümölccsel, ismerkedtem meg a tennivalókkal, és a borkészítés fortélyaival, sőt, édesanyám is segítette a borásszá válásomat. Hogy gyerekként, majd tiniként nem kívántam a csodába a munkát kint és a pincében? Nem, ez soha nem jelentett gondot, hiszen gyerekként édesapám megengedte, hogy a kis traktort vezessem, ez igen imponált, 15, 16 évesként pedig mindig volt mit vinnem magammal a diszkóba…

- Mitől másabb a te borod, mint bárki másé?

- Nem a borok mások, hiszen akik Móron termelnek, hasonló klimatikus adottságok, környezeti tényezők között, ugyanolyan szerkezettel dolgoznak, mint mi. Rendkívül sok jó bor kerül a palackokba Mórról, hosszú a listája a kiváló borászoknak. Mi a kommunikációnk miatt vagyunk másabbak, fogyaszthatóbban, közvetlenül kommunikálunk a borról.

- Ennyi? Elegendő az eleven szellem a borok nevében, vagy a játékos címkék, az élményközpontú megjelenés, hogy másabbak legyenek Miklós Csabi borai?

- Ezek picit valóban megkülönböztetnek a többiektől, de nem vagyunk jobbak, csak igyekszünk másképp megjeleníteni a borainkat, törekszünk az életszerűségre. Dolgozom a szőlőben, a kommunikációban, és van egy borász kollégám, Eisenberger Zsolt élelmiszeripari mérnök, vele közösen hangoljuk finomra a borainkat annak érdekében, hogy ne legyenek „baltával faragottak”… Voltak hibáink, de ezek kijavításának érdekében sokat utazunk, ismerkedünk más pincészetekkel, igyekszünk magunkat, a borainkat elhelyezni a honi és a nemzetközi borvilágban. Jól megtaláltuk a 28-55 év közötti borfogyasztókat, akik szívesen nyitnak az új ízek felé. Nem a sznobokra, hanem a nyitott, bort kedvelő, bort értő emberekre találtunk rá, akik örömmel veszik a nyakukba a magyar történelmi borvidékeket.

- Nem semmi ama kezdeményezésed, hogy bentlakással fogadsz embereket azért, hogy testközelből ismerkedjenek meg nálad a borász lét szépségeivel, kínjaival…

- Kitaláltuk, hogy költözz be egy borászatba, egy hétig, vagy kettőig, egy hónapig, vagy egy fél évig, ahogy teheted. Ez fantasztikus, minőségi életet biztosít annak, aki meg akar ismerkedni e szakmával. Sok szép feladattal látjuk el a jelentkezőket, akik között vannak fiatalok, pályaválasztás előtt állók.  Örömmel mondhatom, hogy már van két olyan pincetulajdonos, aki nálunk ismerkedett meg e tevékenységgel. Új mérföldkő, ugródeszka lehet ez a kezdeményezésünk a befektetni, tanulni vágyóknak.

- Ott vagy a legjobb 50 között, Ha nyersz, boldog leszel, de ha nem, akkor csalódsz?

- Á, nem! Azt gondolom, hogy e tevékenységnek megvan a maga evolúciója. Negyvenöt évesen még a borász a pályája elején jár, illetve nagyon erős az ötvenes lista, akik közül nálam lényegesen többen és jogosan kaphatnák meg e címet, sőt, az sem lenne reális, ha a top 5-be kerülnék. Az, hogy rajta vagyok e listán, és részt vehetek kiváló szakmai rendezvényeken, ez nekem már a csúcs. Ez nem túlzott szerénység, ez a realitás. De bízok benne, hogy hosszú évek után előre léphetek, ez nem 2021-ben lesz, ez így van rendjén!

m_csabi.jpg

Szólj hozzá!

Egy ajánlat a rossz időkben!

2021. január 23. 14:22 - Silye Sándor

1what-sauvignon-blanc-tastes-like-630x417_2.jpg

 

Kedves borbarátok!

Íme az alábbiakban egy ajánlat mindenkinek a rossz időben. Sajnos a pandémia, a vírus az élet megannyi területét megroppantotta. Így van ez a borászok, a borfogyasztók esetében is. Nincsenek borkóstolók, rendezvények, boros bulik. Ezen a nehéz helyzeten többen a webárusítással próbálnak segíteni, vannak akik online kóstolókat rendeznek. Jó, jó, persze egyik sem az igazi, de jobb híján nincs jobb. A figyelmetekbe ajánlom az alábbi lehetőségeket. És szívesen helyt adok mások igyekezetének is!. 

A szőlő, bor és vincellérek védőszentjei közül január 22-én Szent Vince
nyitotta a sort, mi pedig a web áruház nyitással nyitottuk a 2021-es évet.
Hagyomány szerint Vince napján levágtak egy jó marokra való vesszőt, és
egy agyagvázába tették friss vízzel a jó melegbe, és várták, hogy
kihajtson. Amennyiben a Vince vesszőkön sok rügy hajt ki, úgy jó évjárat
és termés várható idén!
A borászok, borkedvelők pincéről pincére járva kóstolgatt(j)ák a borokat.
Míg a rügyekre várunk és pincéről pincére nem járhatunk a Covid miatt,
ajánljuk válassz web áruházunk borai közül és mi  összerakjuk a
rügyfakasztó válogatást!
Web áruház elérhetősége :www.veressborfehervar.hu

Várjuk rendelésed:
Veressbor csapata

 

Szólj hozzá!

Lajvér, bikavér, jó vér

2021. január 22. 10:43 - Silye Sándor

Tokajban találkoztam Szekszárddal. A borírók versenyének az eredményhirdetésén. Vida Rebeka kedvesen segített, és lelkesen mesélt a borászatukról. Amelyről sejtettük, hogy jó. Tudtam, hogy jó. Hiszen megkóstoltam néhány finomságukat, és e kiváló nedűket ízlelve, megállapítottam, ezért (is!) érdemes volt eljönni a Hegyaljára. Most itt az anyag, ne olvasd, hallgasd hát. Ja, és azt a kis háromszögformátumú akármit előtte nyomd meg!

Szólj hozzá!

Magyar Bor Nagydíj 2020: a legjobbak, és a győztesek

2021. január 05. 08:14 - Silye Sándor

A Magyar Borszakírók Köre ötödik alkalommal értékelte azokat a magyar termelők által készített fehér és vörös - száraz és félszáraz - borokat, amelyeket tagjai az elmúlt évben kóstolhattak, és tapasztalataik alapján ezekből összeállították a legjobbaknak ítélt „Szuper 12” listájukat. Az erre felkerültekből kiválasztottak továbbá egyet-egyet a Magyar Bor Nagydíj 2020 nyerteseiként, amelyek ezúttal a badacsonyi Villa Sandahl Rajnai Rizling Rabbit Periscope és a ménesi Balla Géza Feketeleányka Selection lettek, mindkettő esetben azok 2017-es évjárata.

A Magyar Bor Nagydíj egyedülálló verseny, ugyanis a borszakírók először szavazataikkal rangsorolják az elmúlt öt évjárat olyan borait, amelyek megítélésük szerint „kiemelkedő minőségükkel a legigényesebb fogyasztói elvárásoknak is megfelelnek, illetve nemzetközi összehasonlításban is versenyképesnek bizonyulnak”, majd a legtöbb jelölést kapott borokat kétszer is bírálják, két bizottságban.

A 2020-as „Super 12” listákon ezúttal összesen 13 borvidék képviselteti magát: a legtöbb borral (4-4) Villány és Szekszárd, valamint Tokaj (3), továbbá Badacsony, Eger és Mátra (2-2). A borok között 18 a fajtabor és 6 a házasítás. A szőlőfajták, amelyeket a fajtaborok készítéséhez a legtöbbször használtak: Furmint és Olaszrizling (4-4), Cabernet Franc (3) és Rajnai Rizling (2). A házasítások esetében mindegyikben van Cabernet Franc és Merlot, amelyek mellett még további 6 világfajta és 2 hazánkban hosszú ideje művelt fajta (Kékfrankos, Kadarka) alkotja azokat.

A két listára az alábbi fehér és vörös borok kerültek (ABC sorrendben).

Fehér borok: Balassa Tokaji Furmint Szent Tamás 2018, Barta Pince KVG Furmint-Hárslevelű 2018, Demeter Zoltán Boda Furmint 2017, Dubicz Mátrai Superior Olaszrizling barrique 2017, Figula Öreghegyi Olaszrizling 2017, Györgykovács Nagy-Somlói Olaszrizling 2018, Kamocsay Ákos Hilltop Prémium Olaszrizling Sós-hegy 2017, Késa Birtok Rajnai Rizling 2018, Kovács Nimród Nagy Eged Furmint 2015, Molnár és Fiai Mátrai Chardonnay 2019, Pálffy Káli Királyi Olivin Furmint 2017, Villa Sandahl Rajnai R. Rabbit Periscope 2017

Vörös borok: Bakonyi Péter Siklós (Cabernet Franc) 2017, Balla Géza Feketeleányka Selection 2017, Günzer Tamás Bocor Villányi Franc 2017, Heimann Családi Birtok Barbár 2017, Heumann Pincészet Syrah 2015, Kiss Gábor Code (Villányi Franc) 2017, Mészáros Pál Ohmerops Cuvée 2017, Pannonhalmi Főapátsági Infusio 2017, St. Andrea Igazán Egri Bikavér Grand Superior 2016, Vesztergombi Kékfrankos Porkolábvölgy 2017, Vida Családi Borbirtok La Vida 2016, 2HA Szőlőbirtok Courage 2015.

A díjak (trófeák és oklevelek) ünnepélyes átadására a korábbiakhoz hasonlóan ezúttal is Debrecenben kerül sor, amikor majd a rendezvény megtartására a járványügyi rendelkezések lehetőséget adnak.

1villa_sandahl_2.jpg

Ismertető a győztes borokról. Villa Sandahl: „Az elmúlt években olyan szerencsés helyzetben voltunk, hogy pincészetünk sorra nagyszerűbbnél nagyszerűbb borokat tudott alkotni. A szakma részéről minden elismerés kiemelkedő fontossággal bír számunkra, ez a díj különösen fontos visszajelzés, hogy jó irányba haladunk. A borról: közvetlenül a palackozás után még zárkózott volt, mostanra egészen kinyílt és kedves, behízelgő arcát mutatja. Klasszikus, lendületes, mégis koncentrált Rajnai Rizling. Citrusos, mangós illat. Megfelelő egyensúly a lágy, krémesen gyümölcsös ízek és az élénk savak között. Néhány év palackos érlelés előnyére válik, 10 éves koráig mindenképp ajánljuk. Ez a bor tökéletes ötvözete a badacsonyi mikroklímának és talajnak, az elzászi stílusú borkészítési eljárásnak és a svéd elhivatottságnak. Egy modern és attraktív bor azoknak, akik emlékezetes borélményt keresnek.”

1balla_g_2.JPG

Balla Géza: „A Feketeleányka a Kárpát-medencéből származó kékszőlő fajta. Többek szerint ősrégi román szőlőfajták leszármazottja, ezt azonban genetikai bizonyítékok nem támasztják alá. A legenda szerint egy ősrégi, dél-erdélyi szőlőfajta, amely nevét Mátyás királyunk híres Fekete seregéről kapta. A ménesi birtokomon 19 hektáron termesztjük ezt. Jó szárazság- és fagytűrő, de érzékeny a különböző fertőzésekre és gombabetegségekre. A legjobb minőséget a 6-7000 kg-os hektáronkénti terméshozammal érjük el. A sziklás dűlőinken 250-260 g/l cukortartalomból sokszor 15-16 % alkoholtartalmú bor készül. Az alkalmazott technológiától függően készíthetőek könnyed, lágy tanninokkal rendelkező, szép gyümölcsös karakterű, mélyvörös színű, közepes testű és hosszúságú borok, 22-23 °C-on héjon erjesztve 10-12 napig. Amennyiben a héjon erjesztés 15-16 napig 28-29 °C-on történik, a bor színe bíborvörös, érett erdei gyümölcs illatú, íze telt, markáns tanninokkal rendelkezik, szép struktúrájú, bársonyos, valamint hosszú utóízű.”

Szólj hozzá!

Elfogadta a parlament az új bortörvényt: mutatjuk, mi minden változik jövőre

2020. december 26. 10:54 - Silye Sándor

1sauvignon_blanc_grapes_2.jpg

A törvény célja a magyarországi szőlő-bor ágazat jövedelmezőségének javítása, áll az Agrárminisztérium közleményében.

Elfogadta az Országgyűlés az új bortörvényt. A szőlészetről és borászatról szóló új törvény legfőbb célja, hogy az adminisztrációs kötelezettségek átgondolásával és az elektronikus ügyintézés lehetővé tételével a szőlő-bor ágazat adminisztrációja egyszerűsödjön. A törvény 2021. augusztus elsejével lép hatályba.

Az új borjogi szabályozás és az ePincekönyv projekt együttesen teremtik meg annak lehetőségét, hogy az ágazatban dolgozó mintegy 50 ezer ember számára ténylegesen és jelentős mértékben csökkenhessenek az adminisztratív terhek.

A törvény célja a magyarországi szőlő-bor ágazat hatékonyságának, fenntarthatóságának és jövedelmezőségének javítása.

Az adminisztrációs terhek csökkentésének technikai alapját az ePincekönyv rendszer biztosítja, amely egyrészt összeköti a már létező informatikai rendszereket, másrészt az elektronikus ügyintézés felületeként szolgál. Az ePincekönyv rendszer 2021. augusztus 1-jei indulását követően az ágazat ügyeinek intézése főszabály szerint elektronikusan történik, ugyanakkor ezt a kötelezettséget lépcsőzetesen vezetik be. A legkisebb termelők számára a teljes körű elektronikus ügyintézés lehetőség marad, nem pedig kötelezettség.

Az adminisztrációs rendszerek átalakításán túl az új jogszabály olyan eszközöket – mint például piaci beavatkozási eszközök vagy a kiszámíthatatlan időjáráshoz történő alkalmazkodási lehetőségek - biztosít a szőlő- és bortermelők helyi közösségei részére, amelyek a rugalmasabb szabályozás és a minőségi termelés irányába hatnak. Ezek alkalmazásáról minden esetben a helyi közösségek dönthetnek.

Az új bortörvény az ágazat szakmai szervezeteinek aktív közreműködésével készült. A részletszabályokat tartalmazó kormányrendelet és miniszteri rendelet tervezetével kapcsolatos egyeztetések megkezdődtek, azok kiadása 2021 első negyedévében várható. Ezzel párhuzamosan megkezdődik az új szabályok alkalmazására való felkészülés. Ennek keretében a minisztérium – a járványhelyzet alakulásának függvényében megválasztott formában – tájékoztató rendezvényeket fog tartani, amelyekre már most lehet regisztrálni a borkert@am.gov.hu email címen, valamint a boraszat.kormany.hu weboldalon.

Forrás: HelloVidék

Szólj hozzá!

A (Pécsi) Borozó(k) Top 5, a legjobbak

2020. december 26. 10:28 - Silye Sándor

molnar_pali1.jpg

Molnár Pál, a Móri Paulus tulajdonosa éppen megérdemelt díjat vesz át korábban

A Pécsi Borozó immár szokásos, negyedik év végi olvasói szavazásának eredményhirdetése már olvasható a közösségi médiában – most a magyarországi kedvenc szálláshelyeket, éttermeket és pincészeteket mutatják be. A lap, mely a honi borvilág legjobb hírnökei sorába tartozik, figyelme esedékes tárgyait folyamatosan közli, megjelenítve a fontos eseményeket.

A Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin szerkesztősége tizenhárom éve követi nyomon, hogyan alakul a Pannon Borrégió borászata, gasztronómiája, turizmusa.  Negyedik éve kérik olvasóikat, mondják el, kik a kedvenceik a régiójukban, ami hozzávetőlegesen Baranya és Tolna megye területét jelenti.

Idén nem csak a régióról, de Magyarországról és Közép-Európáról is megszavaztatták olvasóikat, munkatársaikat, hogy kiderüljön, kik lesznek 2020 kedvencei! Nagy örömükre közel 1500 olvasó adta le szavazatát.

Ezúttal Magyarország kedvenceit mutatják be szálláshely, étterem és pincészet kategóriában! Fejér megye borászatát ama megtiszteltetés érhette, hogy a Pannon vidéken két pincészete bekerült a legjobb 5 közé!

etyeki_kuria.jpg

Mérész Sándor (balra) az Etyeki Kúria lelke, motorja

PÉCSI BOROZÓ TOP 5 KEDVENC PINCÉSZET

MAGYARORSZÁG 2020

Etyeki Kúria (Etyek-Budai Borvidék), Holdvölgy (Tokaji Borvidék), Késa Birtok (Balatonboglári Borvidék), Kreinbacher (Nagy-Somlói Borvidék), Paulus Borház (Móri Borvidék).

TOP 5 KEDVENC ÉTTEREM

Anyukám Mondta (Encs), Ikon (Debrecen), Kistücsök (Balatonszemes), Petrányi Borterasz (Csopak), Platán (Tata).

 TOP 5 KEDVENC SZÁLLÁSHELY:

Bonvino (Badacsonytomaj) Hotel Spirit (Sárvár), Káli Art Inn (Köveskál), Natura Hill (Zebegény), Zen Garden Resort (Zánka).

Tessenek hát ezeket kipróbálni, megpihenni, megkóstolni, meginni!

Egészségükre!

Forrás: Pécsi Borozó

 

 

Szólj hozzá!

Az év legjobbjai a bor szakmában

2020. december 20. 09:47 - Silye Sándor

sommelier_szovetseg.jpgA Magyar Sommelier Szövetség idén hetedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről, amelyet évente öt kategóriában lehet elnyerni tagságának szavazatai alapján. A jelöltekről a végső döntést az elnökségi tagok hozzák meg egyhangúlag annak figyelembevételével, hogy a maga területén kiválóan teljesítő vállalkozások, illetve szakemberek tevékenysége mennyire járul hozzá a szervezet alapszabályában megfogalmazott általános célkitűzések megvalósulásához. 

Ebben a napjainkra komoly rangra szert tett elismerésben azok a hazai szakemberek részesülhetnek, akik folyamatosan és magas színvonalon végzett munkássággal eredményesen járulnak hozzá a magyar éttermi kultúra minőségének növeléséhez, különös tekintettel az italfogyasztás színvonalának javítására, valamint a vonatkozó elméleti és gyakorlati ismeretek széleskörű népszerűsítésére.  

Termelő kategóriában a badacsonyi Villa Sandahl kapta az elismerést. A 10 hektárnyi saját termőterületén szinte csak a Rajnai Rizling fajtát művelő borászatot 2004-ben egy svéd testvérpár alapította, akik ebből a gazdag aromatikájú szőlőfajtából intenzív illatokkal és ásványossággal rendelkező, a különböző dűlők jegyeit jól kifejező borokat készítenek, évente 10-15 ezer palacknyi mennyiségben. Ezek saját tervezésű, egyedi stílusú címkékkel forgalmazzák, itthon és külföldön egyaránt magukra irányítva a vásárlók figyelmét. Egy évjáratból 4-5 különböző tétel kerül piacra, amelyek annak jellemzői mellett magukon viselik az olyan állandó stílusjegyeket, mint a cukor-és savtartalom szép egyensúlya vagy az illat-és ízvilág összetettsége.

Kereskedő kategóriában a budapesti Borvár érdemesült a díjra. Ez a családi vállalkozás 2011 óta forgalmaz minőségi magyar borokat, amelyek akkor még csak másfél tucatnyi pincészetből kerültek ki, de napjainkban már 70 pince tételei alkotják a portfóliót.  Közöttük egyre hangsúlyosabban vannak jelen a kis-és közepes családi vállalkozások. Négy éve a választékuk kisüzemi sör- és pálinkafőzdék termékeivel is bővült, így saját logisztikai központjukból teljeskörűen el tudják látni a HoReCa-szektort.

sommelier_ev_dij.jpg

Vendéglátó kategóriában a budapesti St. Andrea Restaurant részesült az elismerésben.  Az alapításának 6 éves évfordulóját rövidesen ünneplő étterem a főváros egyik patinás épületében működik, megnyitását követően hamar az ország legjobbjai közé került. Ez egyaránt köszönhető a szezonalitásnak megfelelő alapanyagokat használó kreatív konyhának és a gazdag borválasztéknak Ez utóbbinak az összeállításában és kínálásában tapasztalt sommelier is közreműködik. A színvonalas munkának köszönhetően bekerült a Michelin Guide 2017-es kiadásába és rendre magasan jegyzi teljesítményét a hazai Dining Guide kiadvány is.

Szakíró kategóriában Győrffy Zoltán lett a díjazott.  Vajdasági születésű, aki magyar nyelv és irodalom szakos hallgatóként két egyetemi lapot is jegyzett Pécsett. Sajátjaként 2008-ban indította el a Pécsi Borozó magazint, amelynek nyomtatott változata a közelmúltig 50 kiadást élt meg, illetve főszerkesztésével online felületen továbbra is megjelenik. Szűkebb régiójáról rendszeresen publikál magyar és horvát nyelven egyéb szaklapokban is. Elnyerte már a Horvát Idegenforgalmi Közösség Arany Toll díját és Pécs polgármesterének Városháza Emlékérmét. Egyik alapítója a Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszternek és főszervezője a Portugieser du Monde és a Pannon Borrégió TOP 25 borversenyeknek. 2016-tól a Magyar Borszakírók Körének társelnöke. 

Oktató kategóriában Hegedűs Péter Flórián nyerte el a díjat.  A Miskolci Egyetem Marketing és Turizmus Intézetének mestertanára, korábban 5 éven át a Budapesti Gazdasági Egyetemen témavezetőként tanította a szállodai vendéglátás menedzsmentet.  Ez utóbbin az ő szervezésében működött a ProGasztro Klub, amelynek keretében a hallgatóknak a szakma kiváló képviselői tartottak élménybeszámolót hivatásuk kihívásairól. Tanárként azt tartja céljának, hogy át tudja adni diákjainak mindazokat a naprakész ismereteket, amelyek a vendéglátás magas szintű működtetéséhez szükségesek.  Ezzel kapcsolatban több évtizedes személyes tapasztalatai is vannak, amelyeket többek között igazgatóként szerzett a Budavári Fortuna étteremben, amely annak idején számos rangos elismerésben részesült. 

A Par Excellence díj egy plakett, amelyet a nyertesek ünnepélyes keretek között a jövő évi Magyar Sommelier Bajnokság döntőjének megnyitóján vesznek át. 

Olyan díj ez, amelynek a birtokosai büszkeséggel nézhetnek rá valamennyi alkalommal e plakettre. Hiszen ezt egy különös és varázsos szakma elismeréseként kapták!

Szólj hozzá!

Borajánló - avagy mit, mikor, mivel, miért igyunk karácsonykor?

2020. december 17. 11:52 - Silye Sándor

borajanlo_karacsony.jpgA székesfehérvári Veressbor borbár és szaküzlet ismét szeretne segíteni minden nemes italokat kedvelőnek. Mégpedig abban, hogy mit, mivel, érdemes, kell inni a szeretet ünnepén a bőséges, kiváló ételekhez. Sokaknak lehet, ez természetes, míg másoknak nem. Olvassátok hát, mindenkinek békés. boldog karácsonyt kívánok a dekantalo.blog.hu nevében: Silye Sándor

Kedves Borbarátunk, szeretnénk megkönnyíteni a karácsonyi készülődést! Segítünk abban, hogy az ünnepi menü mellé milyen bort igyatok karácsonykor.

Írj, rendelj, élvezd!

A megfelelő bor fokozza az ételek okozta ízélményt!

karacsonyi_menu_es_bor_2.jpgMegrendelt vagy megálmodott karácsonyi ételsorodhoz az előételtől a desszertig mondd mit szeretnél karácsonykor inni? Ezt rád bízzuk, de kíváncsiak vagyunk arra, hogy mit gondolsz? Nosza, írd meg hát az info@veressbor.hu oldalra az ünnepi menü sort a címeddel együtt. Az italszelekciót, tehát az étellel harmonizáló borokat, vagy ha úgy tetszik, söröket, habzóborokat összeválogatjuk és ajánlatot küldünk e-mailben, és válogathatsz az elküldött bor és sör ajánlatunkból, amelyet elküldünk a címedre.

Lehetőség van bolti átvételre vagy Székesfehérvár és 20 kilométeres körzetében 10 000 forint rendelés esetén ingyen kiszállítjuk 2020 december 23-ig!

10.000 Ft rendelés esetén ingyen kiszállítjuk 2020.december 23-ig!

 Köszönjük és kellemes készülődést kívánunk!

Tibor és Csilla, Veressbor

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása