Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Fiatalok, tiétek a jövő (és legyen az a jelen is)!

2025. február 12. 08:35 - Silye Sándor

Új elnököt és elnökséget választottak a fiatal borászok egyesületében 

A Junibor Egyesület idei közgyűlésén új elnökségnek szavazott bizalmat. A közel 20 éves egyesület hatodik elnöke Koch Pálma lett, a munkáját alelnöki pozícióban Tiffán Zsolt és Bujdosó Ferenc, valamint elnökségi tagként Szijjártó Előd és Vabrik Ákos segítik. 

A 2008-ban megalakult Junibor Egyesület a magyar fiatal borászokat összefogó szervezet, melynek missziója nem csupán egymás, a jövő borászgenerációjának szakmai segítése és fejlődésének elősegítése, hanem a fiatal borkedvelő generáció megszólítása is. A tagok feltörekvő, saját gazdasággal rendelkező borászok, valamint második, illetve sokadik generációs szőlész-borászok, akik szüleikkel együtt dolgoznak a családi vállalkozásukban. 2022 mérföldkő volt az egyesület életében, ugyanis már nem csak magyarországi, hanem határon túli tehetséges borászok is tagjai a csapatnak. A fiatal, 35 év alatti borászok meghívással, majd az aktív tagok által demokratikus szavazás útján kerülhetnek be a Junibor Egyesületbe. 

koch_palma.jpg- Fontosnak tartjuk, hogy a fiatal borászok számára egy támogató szakmai közösséget teremtsünk, ahol a szabad tudásáramlás és a szakmai fejlődés áll a középpontban - mondta Koch Pálma

Az új elnökségnek és a Junibor Egyesületnek nem titkolt célja ezen felül az sem, hogy aktívan részt vegyenek a fiatalok megszólításában, hiszen ők maguk is tökéletes példák arra, hogy a borfogyasztás lehet kulturált és fiatalos is egyben - legyen szó akár borkóstolókról, rendezvényekről, egyetemeken szabadon választható tárgyakról, ahol akár jogász-, állatorvos- vagy közgazdászhallgatók tudhatnak meg többet a borkészítésről vagy a borfogyasztásról. Nem beszélve a bor összetartó erejéről, akár egy egyetem utáni, délutáni baráti beszélgetés során. 

Az új elnökség nagyon motivált és izgatott, sok tervük van a jövőre nézve a Junibor Egyesület és a saját, fiatal generációjuk aktív kommunikációjával és találkozásával kapcsolatban.

A most megválasztott, új elnökség: 

Koch Pálma – Elnök (Koch Borászat)
Tiffán Zsolt – Alelnök (Tiffán’s Pincészet)
Bujdosó Ferenc – Alelnök (Balatonboglári borász (Bujdosó Pincészet)
Szijjártó Előd – Elnökségi tag (Szijjártó Előd Borászat)
Vabrik Ákos – Elnökségi tag (Vabrik Pince).

 

Szólj hozzá!

Évértékelés és Vince-napi vesszővágás

2025. február 07. 10:16 - Silye Sándor

rugy.jpg- Nagymester úr, milyennek értékeled az elmúlt, 2024-es esztendőt?
- Az országos átlaghoz képest nem panaszkodhatunk, az időjárási viszonyok ellenére, a nagyon korai szüret mellett is nagyon jó borok születtek, nagyon magas cukortartalommal, emiatt az alkoholtartalom is elég erős volt. Többségében meg tudták őrizni a savakat is, néhány borásznak ez kihívást jelentett, de a mostani borversenyünk azt mutatta, hogy a Márton-naphoz képest a borok még fejlődtek is.
- Milyen rendezvényeitek voltak?
- A megszokott rendezvényeinket mind megtartottuk. A tavalyi év is, mint az idei a Vince-napi vesszővágással kezdődött, sőt, a zászlós borválasztás is megtörtént a vakteszteket követően. Ezt követte a díjátadó borbál gálánk, ami sikerrel zárult és nagy népszerűségnek örvendett. Ezután a közgyűlésünk következett, majd jöttek a sorban a nyári rendezvények, illetve meglátogattuk a társ borrendeket is. Részt vettünk a hagyományos térségi borász, halász, vadász találkozón, amit korábban mi rendeztünk, legutóbb viszont vendégként vettünk részt azon. És aztán jött a Márton-nap, az advent, és borversenyünk is volt.
- Hány tagja van a borrendnek?
- A tagságunk stagnál, nagyjából 33 fő körül ingadozik, mert vannak idősebb tagjaink, akik már nem tudják vállalni az állandó jelenlétet, illetve a koruk miatt néhányan elhaláloztak. A belépőkkel együtt ezen a létszámon vagyunk, van kilenc tiszteletbeli tagunk, és néhány pártoló tagunk is. Ez az országos átlaghoz képest jó taglétszámnak számít. Az emberek aktivitását tekintve azt tudom mondani, hogy sajnos a korábban említett magas életkor meghatározza néhányuk aktivitásának a lehetőségét, de összességében vagyunk. Nyáron uborkaszezon van, a szabadság miatt kevesebben vannak itthon, télen a betegség gátol. Adott az 50 társ borrend, akik az országos szövetség tagjai, körülbelül 30-35 rendezvényt tartottak 2024-ben, és nagyon kevés kivételével mindegyiken részt tudtunk venni, de képviseltettük magunkat a borversenyeken is.
- Gondolom, ti is küszködtök azzal a problémával, ami az élet minden területén gondot okoz, a fiatalítás lehetőségével. A fiatalok nem isznak bort, más fajta italokat kedvelnek. Hogy tudtok ezen a helyzeten változtatni?
- Én inkább úgy fogalmaznék, hogy a fiatalok - már akik egyáltalán isznak valamit az édes italokon kívül - fogyasztanak bort, de nem a testes, mély vörösborokat. Az elmúlt években megfigyeltük, hogy az illatosabb fehér fajtákat kedvelték, az Irsait, a Cserszegit, most pedig a habzó borok iránti kereslet a meghatározó náluk, és néhányan próbálkoznak koktélosítással. Fontos, hogy a fiataloknak kellő odafigyeléssel beszéljünk a borról és magyarázzuk meg azt, hogy mit kell egy borban érezni, hogyan kell ezeket kóstolni, akkor talán lesz fogékonyság a borok iránt, de nyilvánvalóan maguktól nem jönnek olyan egyszerűen rá arra, hogy mi, miért jó. 

rugy_jpg1.jpg
- Beszéljünk az év két nagy kiemelt rendezvényéről. Az egyik a Borbál, ami hagyományos, hosszú évek óta mindig megrendezitek a farsangi időszakban, a másik pedig az augusztusi nagy ünnep, amikor Székesfehérvár augusztus 20-i ünnepén itt van Magyarországon szinte valamennyi borrendje. Haladjunk sorban, milyen volt a Borbál?
- A Borbál a szokásos volt, tavaly a Mercure Hotelban, korábban ugyanott, de a Magyar Király nevet viselő intézményben tartottuk, tartjuk évek óta, most is itt lesz március elsején. Bár nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk, én azért mindig egy kicsit elégedetlen vagyok. Az elmúlt évben, 2024-ben több vendégre számítottam, és az idén is azt remélem, hogy többen jönnek majd. Tavaly nagyon szépek voltak a borok, nagyon jó volt a felhozatal, és a szakmaiság is rendben volt, hiszen a menüsorokhoz odaillő borokkal kedveskedtünk a vendégeinknek. Nagyon jó volt a díjátadó, hiszen itt szoktuk átadni a zászlós borunk nyertesének a díjat, miként a kísérő bornak is, idén ezen újítani fogunk. Tavaly minden vendégünk úgy távozott, hogy jövőre is szeretne visszajönni. Bízom benne, hogy ez így lesz 2025-ben is. Az augusztus 20-i rendezvényünk a korábbi években mindig két napból állt. Előbb, 19-én az Öreghegyi Bornapból, majd 20-án a Királyi Napok zárásából. Ez mind a vendégek, mind a mi tagságunk számára megterhelő volt, ezért elhatároztuk, hogy összevonjuk a két rendezvényt egy napra. Így augusztus 19-én az Öreghegyi bornap keretében, a Hotel Magyar Királyban találkoztunk, az ottani bevezető programot rögtön követte a Bory-vár látogatása, majd a színpadi program. Ennek végeztén visszajöttünk a Magyar Királyba, és közösen ott töltöttük az estét. Ezt szeretnénk idén is hasonló módon megszervezni.
- Összességében milyennek tekinted az elmúlt évet?
- Ennél rosszabb sose legyen! Most, 2025-ben ezt túl szeretnénk teljesíteni. Nem lesz könnyű, mert az Országos Borrendi Szövetség elnökségének a tagjaként látom, hogy mennyit küzdenek a borrendek az árak emelkedésével, a rendezvényeik megszervezésével és így tovább. Mi jól gazdálkodunk, kellően aktív a tagság, igyekszünk jól megszervezni a dolgainkat, és emiatt sikeresek a rendezvényeink.

rugy_jpg2.jpg- Új év, új remények. Mik a reményeitek az új évben?
- A mostani zászlósbor választás már gyakorlatilag lezajlott, kiválasztottuk, hogy a március 1-jére eső Borbálunkon ki kapja meg a nyertesnek járó Zászlósbor kitüntetést, és a kísérő bornak járó elismerést. A bálnak Díjátadó Borgála lesz a hivatalos neve, igyekszünk összeállítani a menüsorhoz illő borsort, illetve kiválasztjuk a felkínálandó borokat. Idén abban fog ez változni, hogy a zászlósbor díjátadás mellett a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége borversenyének - ami februárban lesz - kiemelt díjazottjait is itt fogjuk köszönteni és itt adjuk át nekik a díjakat.
- Székesfehérváron nemcsak a sport, a kultúra városa, hanem a rövidesen a bor városává is válhat?
- Jó a helyzet, bár Székesfehérvár még nem olyan elismert a borok terén, mint más nagyvárosok. A borvidék sem annyira erős, még nem nagy a borfesztiválok kultúrája sem, bár egyre jobbak leszünk. Jó néhányan szeretnénk, hogy a bor kultúrája nagyobb szerepet kapna a város életében, tevékenységünkkel szeretnénk segíteni a vármegye székhelyének a fontosságát.
- Milyen rendezvényeitek lesznek 2025-ban?
- Nem titok, hogy a borrend mozgalmon belül rengeteg borversenyt szerveztem, szervezek a saját kialakított technikai rendszeremmel, és már most az idén több mint tíz versenyre hívtak. E programoknak április végére, vagy május elejéig be kell fejeződniük, gyakorlatilag kész lesz az első féléves programunk. Utána beindul az előkészületi munka, a szervezés az augusztus 19-i nagy rendezvényünkre. És ha ennek vége van, akkor egy pici pihenő után elkezdjük az őszi versenyeket, illetve a Márton munkát szervezni.

- Beszéljünk a bormustráról, ami most volt, jó?

- A város régen híres volt a szőlőiről, borászairól, borairól. Ez ma már nem jellemző. Vannak itt élő, dolgozó borászok, de olyanok is, akik nem Fehérváron dolgoznak, vagy máshol van a szőlőjük. Sokszor előfordul, hogy a fehérvári borverseny győztese nem Székesfehérváron élő, dolgozó borász volt. Többeknek Kisfaludon, Velencén, Sukorón, vagy akár még ennél is távolabb található a szőlőjük, esetleg a pincéjük, sőt, van egy tagunk, akinek Balaton-felvidéken van a birtoka, de vannak akik Somlón, Pannonhalmán, Szekszárdon van a gyümölcsösük. Az a közös bennük, hogy mindnyájan a Noé-hegyi Szent István Borlovagrend tagjai, és eme minőségükben joggal mutathatják meg, versenyeztethetik nálunk a boraikat.
- Milyennek értékelted a mostani borversenyen résztvevő borok minőségét?
- Szerencsémre - mint ahogy már említettem - az MBOSZ elnöksége tagjaként az általam kifejlesztett borbíráló technikámnak köszönhetően az ország szinte minden borvidékén megfordultam, és volt alkalmam sok kisebb és nagy borászat borait kóstolni országszerte. Ennek tükrében ki merem jelenteni, hogy a borrendünk minimum 5-6 borászának a borai minden módon megállják a helyüket. Minőségben, esztétikumában egyaránt.

rugy_jpg3.jpgMivel a rendezvény egyben a Vince-napi vesszővágás is volt, Renner László, a borlovagrend borásza faggatta a rügyeket. Megállapította, a most tapasztaltak jó évjáratot ígérnek. Természetesen lehetnek előre nem látható problémák, sok eső, kevés csapadék, nem megfelelő mennyiségű napsütés, fagy, betegség, de a mostani vesszővágás után a rügyek jó évvel biztatnak.

Fotó: Bácskai Gergely

Szólj hozzá!

Év eleje=újbor és sajtfesztivál

2025. február 04. 08:51 - Silye Sándor

Immár megszokott – mert rendszeres –, hogy vagy az előző esztendő végén, vagy az új elején Szekszárd kiváló borásza, a boros rendezvények szervezője, Ferenc Vilmos ismét jelentkezik a megszokott, ebben az esztendőben a 21. alkalommal sorra kerülő újbor és sajtfesztivál rendezvénnyel. Sajt és bor, két jó barát, kéz a kézben jár, az előzsűrizésen kiválasztott legjobbak bemutatásra kerülnek, mégpedig február 22-én, 13 órától 20 óráig, a helyszín MATE Budai Campus.

Minden egyéb információ alább olvasható még.

mo_sajtfeszt.jpg

És nézzék, lássák, mely borok jutottak el a fesztiválra. Íme a jövő, ami már most kóstolható!

sajfeszt_kivalat.jpg

Szólj hozzá!

Balla Géza: itthon otthon van?

2025. február 03. 16:09 - Silye Sándor

balla_geza_2.jpgBalla Géza. Magyar borász, a határon túl él, és Erdélyben, a Ménesi területen készíti kiválóságait. A Fekete leánykája, vagy aKadarkája amolyen legenda, valójában valamennyi nedűje "megéri a pénzét". Amikor teheti hazajön, mert itthon van othon, pedig otthon is elismerik munkáját, tehetségét. A birtoka, vendéglátó helye, pincéje ,imd igazi látnivaló. Az odalátogatót valódi sziveslátással kényeztetik. Finom falatok, kiváló borokkal kényeztei vendégeit.

balla_geza_szolo_tripadvisor_com.jpgFotó: tripadvisor.hu

Idén januárban Székesfehérváron járt, a X. Nagy Fehérvári Bormustrán, a Magyar Borszakírók Köre Magyar Bor Nagydíj átadó ünnepságán. Ott beszélgettünk vele róla, az otthonról, az itthonról, borokról, és "földrajzról". Hallgassák hát a vele klészült podcastot, megéri rászánni 20 percet!

Ahhoz, hogy ez megtörténjen kattints(on) rá erre.

balla_geza1.jpg

 

Szólj hozzá!

Számtalan érv a „számos” rajnai rizlingek mellett

2025. január 30. 18:36 - Silye Sándor

rajnaik.jpgÚjabb sikerek a Cseri Pincészetnél!
A Pannonhalmi borvidék egyik legismertebb pincészeténél, a Cseri Pincészetnél jóideje fontos szerep jut a számoknak. A latin sorszámnevekkel jelölt Rajnai Rizling sorozat tagjai egyre több megmérettetésen szerepelnek a dobogón. A legújabb siker pedig szintén egy számhoz kötődik: a 2024-es „Super 12” listán a VI. Sextus Rajnai Rizling Selection 2022 is helyet kapott.

cseri_sanyi_jo.jpgA Magyar Borszakírók Köre minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort választ a toplistájára az előző évben általuk kóstolt legjobb magyar borok közül, és ebbe a szűk körbe került be az alig több, mint egy évtizedes múlttal rendelkező családi borászat egyik izgalmas bora. Érdekesség, hogy 2022-ben, amikor ez a bor készült, a pincészet egy korábbi évjárata szerepelt az élen a „Super 12”-ben, és kapta meg a Magyar Bor Nagydíjat a fehérborok között. Cseri Norbert, és fia, Cseri Barnabás szenvedélyesen szeretik a Rajnai Rizlinget, évek óta kísérleteznek vele, és ők kezdték el először tudatosan kommunikálni, hogy ez lehet a Pannonhalmi borvidék kiemelkedő szőlőfajtája. Rajnai rizling sorozatuk jelenleg 8 tagot számlál, de az I. Primus, a II. Secundus, a IV. Quartus, az V. Quintus, a VI. Sextus, a VII. Septimus, a VIII. Octavus és a X. Deciumus borokat felvonultató sor terveik szerint hamarosan tíz tételre bővül. A sorozat megmutatja a Rajnai Rizling sokszínűségét, és azt, hogy a szüret időpontjának és a feldolgozás módjának variálásával ugyanarról a területről milyen sokféle stílusban lehet bort készíteni.

csari_pince.jpgA dinamikusan fejlődő családi vállalkozás a Pannonhalmi borvidék szívében, Nyúlon található, itt készülnek az izgalmas fajtaborok és házasítások, melyek a borkedvelők és a szakmabeliek körében is egyre népszerűbbek. A pincénél az általános borkóstolókon túl folyamatosan vannak olyan egyedülálló boros események is, mint például márciusban a „Rajnai rizling masterclass – Szenvedélyünk a Rajnai Rizling” kóstoló. Cseriék számtalan érvet fel tudnak sorakoztatni a rajnai rizling mellett, mesélnek a „rajnai sztoriról” és a borkészítési folyamatokról, és persze egy komoly sort is kóstoltatnak a „számos” borokból. Rajnai Rizling rajongóknak, vagy a fajtával még csak ismerkedőknek is maradandó borélményt nyújt egy ilyen borkóstoló, és azt is le lehet tesztelni, hogy vajon a borszakírókkal egyetértve mi is a VI. Sextus Rajnai Rizlinget választanánk be a Super 12-be, vagy más kedvencre voksolunk.

Szólj hozzá!

Magyar Borszakírók Köre: jelen, múlt, jövő

2025. január 27. 13:43 - Silye Sándor

dekany_jpg4_1.jpgJanuár közepén Székesfehérváron rendezték meg a X. Nagy Fehérvári Bormustrát, és ekkor adták a Magyar Borszakírók Köre Magyar Bor Nagydíjait, illetve dr. Kosárka József Emlékdíjat. Akkor és ott az MBK nemrég megválasztott új elnöke, Szabó Edit adta át a díjakat.

dekantalo1_1.jpgEzt, majd a Mesterkurzusokat követően ültünk le beszélgetni Edittel, amelynek tárgyiasult terméke lett az alábbi podcast. Tanulságos beszélgetés volt, nem csak a szakíróknak, de borászoknak, borral foglalkozó szervezeteknek, a bort fogyasztók részére egyaránt. Hallgassák hát.

De előtte ne felejtsék, felejtsétek elindítani eme sorra rákattintva!

mbk_csapat.jpg

Szólj hozzá!

Pázmándi borokról és a sajt kultúrájáról

2025. január 26. 11:03 - Silye Sándor

januari_borklub_jpg_elso.jpg

A Székesfehérvári Borklub januári vendége – boldog új év ünnep közelsége miatt a szokottól egy héttel később –, a megszokott szerdai napon Köllő Zsolt pincészete volt Pázmándról. A település Fejérben a borok szempontjából az egyik kiemelkedő területnek számít. Elég csak megemlíteni az Apró kertek, a Boroslány, a Sobor pincészet, illetve Köllő Zsolttal együtt a Borklubban megjelenő Nagy Gábort, aki a pázmándiak kiváló bort alkotó embere, minden helyi borász segítője.

Gyöngyöző Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres, Zenit, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon rozé és Cabernet Sauvignon vörös borokat kóstoltunk. Nem voltak egyformák eme nedűk, mondhatni egyik jobb volt, mint a másik, de ennek az alsó és a felső határának a milyenségét ítéljék meg azon emberek, akik ott voltak a helyszínen és kóstolták a borokat.

A kezdés előtt Köllő Zsolttal és a kóstolók örökös sajtászával, Nagy László Róberttel beszélgettünk.

Elsőként a borászt faggattam arról, hogy mitől különleges a terroir (például talaj, éghajlat), hogy olyan jó borok készülnek Pázmándon?

- Fontosak a talaj, és a környék adottságai, de ennél is fontosabbnak tartom, hogy a borászok összetartanak nálunk. Ennek példája, hogy egyetlen ilyen kistelepülésen közösen megalkottunk egy közös könnyű, gyümölcsös vörösbort, a Könnyűvért. Neve a jele, hiszen nyári könnyű, vörös bort céloztunk meg, így hívják úgy, ahogy. Természetesen nekem is van, bár most nem hoztam magammal.

- Változik a fogyasztói trend, a fiatalok a könnyű, gyümölcsös, jól iható borokat kedvelik, ugye?

- Imádom a testes, vörös borokat, van több ilyen Pázmándon, de az imádatom csak egy pohár elfogyasztásáig tart. Személy szerint én is jobban kedvelem a könnyű borokat, de tény, nagyot változott a borkedvelők fogyasztói szokása, amihez nekünk bárászoknak is változtatni kell. Egyrészt a fiatal mai, jövőbeni kóstolók, másrészt a piac miatt, harmadrészt tudomásul kell venni, ilyen a világ, most a könnyű borok ideje jött el, de persze ez is változni fog idővel.

januari_borklub.jpgNagy László Róbertnek azt a kérdést szegeztem neki, hogy a sajtkultúra növelése miért fontos ma, és miért fontos ez a sajtásznak?

- Nemcsak gasztronómiailag, hanem történelmileg is fontos ez. Mindenki tudja, hogy nyakig a kereskedelem által orientált világban élünk. Korunk nem a hagyományőrzést helyezi előtérbe, hanem a bevételt, annak növelését. A sajtkutúra magába zárja a hagyományos szokásokat, elvárásokat, ízvilágot, technológiát, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy ezt a történelmi hagyatékot fent tudjuk tartani.

- A főétel és a sajt megfelelő párosítása fontos, vagy mellékes?

- Nem mellékes, de ennek is történelmi gyökerei vannak, ami a tej és az abból nyert sajt fejlődésének különböző fokozataiban, körülményeiben kereshetők. Ami a lényeg: az elmúlt 100, 200 évben fokozatosan beépült a sajt fogyasztása a mindennapi ételekbe, italokba. Amikor pedig kialakult az, hogy milyen sajtok milyen ételekkel tudják növelni a gasztronómiai élvezetet, az nagy lépésnek számított. Mikor kiderült, hogy bizonyos ételekhez, pecsenyékhez, zöldségekhez, borokhoz, italokhoz milyen sajt dukál, az nagy előrelépést jelentett a sajtok elfogadását, fontossá válását tekintve. Mondok egy példát: a magyar emberek által igen kedvelt jó, fűszeres pörkölthöz, a pecsenyéhez egy nagyon finom, enyhén édeskésre készített vegyes salátát javaslok, tele, tele kockázva gomolya sajttal. De persze ez az én ízlésem, és sietve hozzáteszem, nem illik belebeszélni más „szájába” a saját szokásaimat!

Szólj hozzá!

A legjobbak a legjobbakról

2025. január 20. 14:25 - Silye Sándor

dekany_jpg3.jpgNem is oly régen a Magyar Borszakírók Köre, élükön Szabó Edit elnökkel a X. Nagy Fehérvári Bormustrán átadta a Magyar Bor Nagy Díj-at a Top 12-be került fehér és vörös borok mezőnye győzteseinek. A legjobb fehér bornak a tokaji Bott Pincészet Csontos 2021, a vörös bornak az egri St. Andrea Szőlőbirtok Agapé 2019 lett. A dr. Kosárka József emlékdíjat az egri Kovács Nimród Pincészet képvielője vehette át. A plakett készítője Simorka Sándor szobrászművész, az adományozó pedig a barátja, Kiss Csaba. Ő finanszírozta az első négy plakett elkészítését.

A győztes borászatok képviselővel készített podcastet az alábbiakban hallgathatjátok meg.

Tegyétek ezt, de előtte ne felejtsetek el e sorra kattintani, és már mehet is!

dekany.jpgFotó: Dékány Tibor, a második, három emberes képen balról jobbra Bodó Judit (Bott pince), középen az egri Kovács Nimród pincészet képviselője, jobbra Boros Barna (St. Andrea Szőlőbirtok) látható

Szólj hozzá!

A bor ünnepe, avagy „Bor, te ünnep ékes gyolcsa”

2025. január 14. 12:29 - Silye Sándor

dekany_jpg3.jpgSzombat este rendezték meg Székesfehérváron a Mercure Hotel Magyar Királyban a jubileumi, tizedik Nagy Fehérvári Bormustrát. Akkor és ott adták át a Magyar Borszakírók Köre Magyar Bor Nagydíját is.

Már a kezdéskor, délután négy órakor jöttek a borbarátok, hogy aztán megteljen a nagy terem, illetve az oldalhajóban található összenyitott termek borászokkal, finom borokat kedvelő hölgyekkel és urakkal. Az egyik falon a Fejér Vármegye borászai kínálták finomságaikat, bizony sűrűn álltak az emberek az asztalaik előtt. A termek többi részében Balaton, Eger, Mátra, Sopron, Szekszárd, Villány borvidékeinek ismert, népszerű borászai kínálták a portékáikat. Fél öt után elkezdődött a díjátadó ünnepség. Szabó Edit, a Magyar Borszakírók Köre elnöke elmondta a Magyar Bor Nagydíj lényegét: a borszakírók hat körön át szavaztak e hon legjobb fehér és vörös boraira, addig, amíg ki nem alakult a Top 12 mezőnye, ami ennyi fehér és vörös bort jelentett. Végül vakteszt után a legjobbak, a legek legjei átvehették az okleveleiket, a Bott Pince Tokaj képviselője a Csontos 2021, a legjobb fehér, az egri St. Andrea Szőlőbirtok Agapé 2019 pedig a legjobb vörös nedűnek járó díjat kapta meg. A dr. Kosárka József Emlékdíjat az egri Kovács Nimród Pincészet képvielője vehette át. A plakett készítője Simorka Sándor szobrászművész, az adományozó pedig az elhunít vol elnök barátja, Kiss Csaba. Ő finanszírozta az első négy plakett elkészítését is.

dekany.jpgA díjátadó után megkezdődött a vándorlás, a sétáló kóstoló, zsongott minden terem a hotel földszintjén. Emitt elismerő csettintéseket, amott beszélgetéseket, némi vitát lehetett hallani arról, hogy mitől jó, vagy mitől lehetne jobb egyik, másik megízlelt folyékony finomság.

bormustra_es_dijatado.jpgEmber Sándor borszakírókollégámmal együtt kóstoltuk a Fejér megyei borászok sorát. Mind a kettőnk megállapíthatta (természetesen székesfehérváriként már jól ismerem őket), hogy kellemes és szép borok készülnek Fejérben. A Fejér megyei borászok mindegyik alkotása kiváló volt, legyen szó a pázmándiakról - Nagy Gábor pincéje, Köllő pincészet, ApróKertek, Czakó Tamás -, vagy a Boroslány borairól. Utóbbinál kicsit tovább időztünk, Sándor ugyancsak összeráncolta a szemét az amforás terméket kóstolva, mert neki a hordós, vagy az acéltartályos lényegesen jobban ízlett. Kérdezte is, mit gondolt a szerző arról, hogy mitől lesz jobb az amforás bor, mint a hordós, vagy a reduktív Olaszrizling? Tamara csak annyit mondott, kísérletező kedvvel, kíváncsian nyúlt hozzá, mivel még az elején jár, és lát benne potenciált, folytatja a kísérleteket. De a Velencei tó melletti borászok - Csóbor, Bella pincészet, Bakos Borászat, Fuchs-Ujvári Pincészet, Csordás&Nagy Pincészet -, Mórról és környékéről Miklós Csabi pincéje, a Paulus Borház, a BRIGÁD, a Szabadkai Pincészet, a Sáfrán pincészet, a Szilasi Pince is sikert aratott.

 bormustra_es_dijatado_jpg1.jpgA Balaton környéki borászatokat nem is kell dicsérni, mert a legjobbak közé tartoznak, mint mustrán jelen lévő Deák-Bárdos Pince, Borbély Családi Pincészet, Kalinics Birtok, Karikahegy Pincészet, Quiar Birtok, Málik Pince, Sarki Róka Borház, Androsics Birtok, Mórocz Pincészet, Sabar Borház, Skrabski Borászat, A Zöld Ajtós Ház, de megmutatta erejét Dóka Éva Pincészete Zalaszentgrótról is. Tokaj külön kategória, itt volt a Holdvölgy Experience Mád, Ferdinánd Pincészet Mád, a Sanzon Tokaj Erdőbénye, az Áts Pincészet Mád. Ugyanez vonatkozik Villányra (Vylyan Pincészet, Koch Borászat, Polgár Pincészet,) Szekszárdra (Németh János Pincészete, Gyűszű Birtok). Voltak olyanok, akik máshonnan érkeztek, mint a Babarczi Szőlőbirtok és Pincészet Győrújbarát, a Bősze Pincészet Ászár, a Dominium Gyöngyös, a Garger Pince, Mándli Borház Csempeszkopács. És persze különös minőséget képviselt a határon túlról érkezett Balla Géza Aradról.

bormustra_es_dijatado_jpg2.jpgA hotel másik részén egy különteremben két mesterkurzust is rendeztek telt házzal. Az egyiken Szabó Edit beszélgetett Geönczeöl Attila felvidéki borásszal a bio és a tradicionális borok lényegéről, különbségeiről. Mindezt 3 fehér és 2 vörös borral támasztották alá. A következő órában pedig a két nyertes pincészet mutatta meg magát, a Bott Pincészet Bodó Judit, a St. Andreát pedig Boros Barna révén. No és mindkét műhely 3-3 bora „beszélt” önmagáért. A győztes borászokkal készített podcastet rövidesen önálló anyagként hallgathatják majd meg.

bormustra_es_dijatado_jpg4.jpg

Jó este volt, 42 pincészet 150 termékével, megannyi ízzel, ennél is több szóval, kritikával, elismeréssel.

Székesfehérváron volt ezúttal a hely, ahol a bor, annak kultúrája volt a lényeg, és - nem az alkohol.

Fotók: Dékány Tibor és Simon Erika

Szólj hozzá!

Minden borbarát IDESÜSS! Hamarosan ismét meglesz Székesfehérvár Bor Jubileuma!

2025. január 03. 10:55 - Silye Sándor

 fehervari_bormustra.jpgHamarosan ismét meglesz Székesfehérvár Bor JubileumaMégpedig 2025. január 11-én, 16 órától késő estig.

Mert: 10. alkalommal kerül megszervezésre a NAGY Fehérvári Bormustra! Igen, nem csalás, nem ámítás, Fáncsi Viktória és társai TIZEDSZER szervezik meg a BOR fehérvári ünnepét!

A szokásos programon kívül, amikor 46 borászat közel 200 tételét kóstolhatjá(to)k, és első alkalommal rendeznek Fejér székhelyén még egy remek eseményt. Ugyanis:

a Magyar Borszakírók Köre akkor és ott tartja a Top 12 díjátadó gáláját.

A Szuper 12, azaz a szakírók által több forduló során megszavazott 12 legjobb fehér és vörös bor közül a vakteszten kiválasztott győztesek itt kapják meg a Magyarország legjobb fehér és vörös borának járó díjat. Emellett még egy serleget adnak át: a Magyar Borszakírók Körét megálmodó és megvalósító, a közelmúltban elhuny elnök, dr. Kosárka József emlékére, tiszteletére alapított különdíjat!

fancsi_1.jpgNagy ünnep lesz ez, hiszen a két díjazott borászat képviselői is jelen lesznek és kínálják majd nem csupán győztes borukat a közönségnek, hanem egyéb finomságaikat is. És meglehet, hogy a Top 12-be jutott borászatok némelyike is itt lesz majd, és a jelen lévők megismehetik az ő kiválóságait is! Hogy kik lesznek a nyertesek, és kik jönnek el a két borfajta 12-12 mesterei közül, ez januárban kiderül, és akkor mindenki derül, mert nyilvánosságra hozzuk azt!

mabk_jo.jpg

Ezen kívül: Vikiék 2 mesterkurzust terveznek, melynek részleteit hamarosan felfedik. Emellett a Magyar Bor Nagydíj győztesei is tartanak egy, egy mesterkurzust a délután folyamán 3-3 borral.
A résztvevő borászatok (a lista egyre bővül) az alábbiak lesznek:

A közelből:
ApróKertek – Pázmánd, Fuchs-Ujvári Pincészet - Nadap, Csordás&Nagy Pincészet – Pákozd, Bella Pince – Sukoró, Boroslány – Pázmánd, Paulus Borház – Mór, Szabadkai Pincészet – Zámoly, BRIGÁD – Mór, MiklósCsabi – Mór, Köllő Zsolt Pincészete – Pázmánd, Nagy Gábor Családi Szőlőbirtok – Pázmánd, Sáfrán Pince – Csákberény, Bakos Borászat – Nadap, Szilasi Pince – Lovasberény, Czakó Tamás – Pázmánd, Csóbor Pincészet – Agárd.

A Balatonról:
Kalinics Birtok – Ábrahámhegy, Karikahegy Pincészet – Balatonfőkajár, Quiar Birtok – Balatonfőkajár,
Deák-Bárdos Pince – Balatonvilágos, Borbély Családi Pincészet – Badacsony, Málik Pince – Badacsony, Sarki Róka Borház – Lesencetomaj, Androsics Birtok – Balatonőszöd, Mórocz Pincészet – Pécsely, Sabar Borház – Káptalantóti, Skrabski Borászat- Balatonudvari, Dóka Éva Pincészet – Zalaszentgrót, A Zöld Ajtós Ház - Balatonlelle

Még távolabbról: Babarczi Szőlőbirtok és Pincészet – Győrújbarát, Bősze Pincészet – Ászár, Dominium – Gyöngyös, Holdvölgy Experience – Mád, Ferdinánd Pincészet – Mád, Sanzon Tokaj – Erdőbénye,
Petrény Winery – Eger, Vylyan Pincészet – Villány, Koch Borászat ­ Baja, Villány, Polgár Pincészet – Villány,
Balla Géza Pincészet – Arad, Áts Pincészet – Mád, Garger Pince – Vaskeresztes, Mándli Borház – Csempeszkopács, Németh János Pincészete – Szekszárd, Gyűszű Birtok – Szekszárd.

Na, mi van még: a VISZONTLÁTÁSRA!

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása