Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Húsvéti kaják, hozzávaló borok, bor házhoz szállítással

2020. április 03. 13:50 - Silye Sándor

husvet_bor_2.jpgMostani pocsék napjainkban jólesik a másik figyelme mások iránt. Veress Tibor és csapata kénytelen zárva tartani a Borbárt, bár szívesen látnának mindenkit vendégül. De az élet ezt hozta, és Ő(k) segíteni akar(nak). Segíts magadon, és… És segíts mindenkin, ha tudsz!

      Mert jön a húsvét, a locsolkodás, a vidám külső, belső öntözés korszaka. Külsőleg kölni, víz, belsőleg, ami jön. Most a bor jöhet, mert házhoz szállítják. Sőt, tippeket is adnak, mihez, mit igyál.

      Akkor hát, figyu, íme, amit Tibiék írtak, a figyelem felkeltése okán!

      Húsvétra bor házhozszállítás, 6 palacktól, étel és borajánló hazai pincészetektől Tibor ajánlásával! Rendelésed még lehetőleg, ma add le! Húsvéti borok és ételek - összegyűjtöttük a legnépszerűbb fogásokat, és az ajánlott döntést a tökéletes italpárosításokkal is segítjük! Klasszikus húsvéti étel mellé ajánlunk most nektek borokat.

      Jöjjön hát, hogy mi illik a tormás, bárányhúsos, tojásos, füstölt sonkás és medvehagymás ételek mellé. Az olyan csípős fűszerek, mint a gyömbér, wasabi vagy torma sok bort tud teljesen kinyírni, ezért nagyon nem mindegy, hogy mit választunk melléjük. Kevés bor képes ezeken az ízeken felülemelkedni, viszont egy kerek, olajos, fűszeres tramini nagyon is képes rá – különösen, ha maradékcukrot is tartalmaz. Borajánlat: Kreinbacher Tramini, Tornai Somlói Tramini, Kolonics Somlói Olaszrizling.
      Bárányhúsos fogások. „A húsvéti bárányhoz jól illenek a finom zöldfőzelékek, a vajon párolt friss zöldborsó, az olajos-ecetes lében megfürdetett zöldsaláták, a fejes, vagy madársaláta, tepsiben pirított burgonya. A bárányt különféle ünnepi fogások vezethetik be és követhetik. Stílszerű ilyenkor a húsleves májgombóccal és gomba szeletkékkel, előételnek pedig a kaporral ízesített - erdélyi jellegű - töltött káposzta” – írja Magyar Elek a szakácskönyvében. Borválasztáskor tehát sok múlik a köreteken és persze az elkészítési módon is, de amivel biztosra mehetünk a báránynál, az egy elegáns, fineszes pinot noir. Sült bárányhoz – fűszerezéstől függően – akár egy teltebb rozé vagy siller is jó választás lehet. Borajánlat: Pannonhalmi Pinot Noir, St. Andrea „Csak egy szóval„Pinot Noir, Ikon Pinot Noir, Balla G. Feketeleányka, Dúzsi Kékfrankos Rozé,  Pannonhalmi Tricollis Rozé, Sauska Rozé, Cezar Winary Malbeck Rozé, Szentpéteri Néró Shiller.
      Tojásos étel: tojáshoz minden formájában a pezsgőt ajánljuk, mert  a buborékok nagyon jól illeszkednek a tojásos ételekhez, legyen szó töltött tojásról, rántottáról, lágy- vagy tükörtojásról. Ugyanakkor, ha sonkalében főzzük a tojást, és az így nyert füstös ízhez még tormát és újhagymát is párosítunk, mindenképp érdemes megpróbálkoznunk egy kellemes sauvignon blanc-nal. Pezsgőajánlat: Kreinbacher  Brut Nature Brut Classic, Prestige Brut,Extra Dry, Hungária : Extra Dry, Irsai Oliver, Francois President.  Tipp: minél hosszabban érlelt pezsgővel fogyasztjuk, annál komolyabb lesz az élmény. Borajánlat: Bodri Sauvignon Blanc, Bodri Sári Chardonnay, Pannonhalmi Sauvignon Blanc, Paulus Generoza.
      Füstölt sonkás fogások: Anno nagyszombaton minden háznál sonka került az asztalokra, amelyet a tradíció szerint sertéscombból készítettek el. Az elkészítés módjától függ, milyen bort érdemes választanunk az ünnepi sonka mellé. Ha főtt sonkát tálalunk a húsvéti ebédhez, válasszunk mellé egy friss, gyümölcsös fehérbort. Az előzetesen pácolt, füstölt és fűszerezett sonkában rengeteg íz található (sós, édes és füstölt is), ezért egy alacsonyabb
tannintartalmú, magasabb savtartalmú, gyümölcsbomba vörösbort választhattok mellé, például egy kiváló Pinot Noir vagy Kékfrankost. Borajánlat: Takler Kékfrankos, Takler Szenta-hegyi Kékfrankos, Takler Pinot Noir Rozé, Ruppert Pinot Noir, Cezar Winary Pinot Noir.
      Medvehagymás ételek: Legyen az egy isteni pogácsa, vagy quiche, amibe medvehagymát
csempészel, a sikered garantált lesz. Pláne, ha a megfelelő borral párosítod ezt az illatos hagymafélét; szerencsére a szóba kerülő borválaszték igen széles. Mi most olaszrizlinget javaslunk. Ízében és karakterében is remek párosítás a Badacsonyi Olaszrizling. A gyümölcsös ízek dominanciája mellett finom ásványosságban gazdag száraz fehérbor, mely kellemes lezárása lehet majd az ünnepi ebédnek. Borajánlat: Szászi Badacsonyi Olaszrizling, Szászi Szent-György hegyi Olaszrizling, Martinus Tagony hegyi Olaszrizling, Péter pince Thurzó Furmint.
      Fonott kalács: Ha édes bort iszunk a desszert mellé, alapszabály, hogy mindig a bor legyen édesebb. Hogy a hagyományos fonott kalács mennyire édes, és ízesítjük-e például kakaóval, mazsolával vagy lekvárral, az háztartásonként változik. Egy biztos: ha tokaji aszút, vagy kései szüretelésű bort nyitunk ki mellé, azzal nem tévedhetünk. Borajánlat: 5 puttonyos Aszú, Máslás, Fordítás, Kései Kabar Péter Pince, Kései Sárgamuskotály Péter pince.
      Csokoládés desszertek: A tejcsokoládéval vagy fehér csokoládéval készült desszertek túl édesek ahhoz, hogy klasszikus desszertborokkal fogyasszuk őket. Azonban, ha nagy testű, hordós fehérbort vagy vörösbort választunk melléjük, a bor teste és savai kiegyensúlyozottabbá és sokkal izgalmasabbá tehetik a párosítást. Borajánlat: Kristinus Sommelie Chardonnay, Pannonhalmi Infusió, Sauska Cuvée 7, Ipacs-Szabó Nászút helyett, Cezar Winary Malbec, Takler Regnum, Szt. Andrea Merengő, Ikon Evangelista, Bodri Optimus.
+1 Csokinyúl mellé: A csoki természetesen a húsvéti válogatásunkból sem maradhat ki. Persze kizárólag a már nagykorú gyerekekre vonatkozik ez a párosítás, akik végre elővehetik a szekrény mélyén lapuló erősített bort, legyen az egy portói. Szuper lesz a csokinyúllal együtt! Borajánlat: Portói, Maurer Oszkár Ürmösbor.
      Még tervezed a menüt és nem vagy biztos benne, milyen bort érdemes az asztalra választani? Keress minket bátran telefonon, facebook üzenetben vagy e-mail útján és segítünk! Borokat Székesfehérvár és 15 km-es körzetében ingyen kiszállítjuk.
      Rendelés: 06-20-3677747 Tibor Facebook: Borbár, Veressbor, E-mail: info@veressbor.hu
Mit lehet ehhez még hozzátenni: a körülményekhez képest kellemes ünnepeket, jó étvágyat, és kedves egészségetekre!

Szólj hozzá!

Örömünk forrása: az erős gyengébb nem, és a kiváló boraik

2020. március 28. 09:15 - Silye Sándor

3_galne_erika_es_nyulne_2.jpgNyúlné Pühra Bea (balra), Rácz Erika, Gálné Dignisz Éva sanzont nem énekeltek, de kóstoltak

    Igaz, ami igaz, rég volt már a nőnap. Akkor még boldogan, a koronavírustól alig félve jártunk, keltünk az utcákon, kommunikáltunk, barátkoztunk, kezet fogtunk, puszilkodtunk. Bort kóstoltunk. Hol volt, hol nem, de mégis volt, ami ma álomszerű mesének tűnik. Pedig mégiscsak most volt, ha régnek is tűnik. Mindössze néhány hete – március 7-én, a nőnap előtt - hazánk fővárosában, az elegáns Hotel Sofitelben rendezte meg Szabó Edit borszakírótárs, a Gyengébb? Nem! című könyv szerzője a Cherchez la Femme – Gyengébb? Nem! borkóstolót. Ahova a hölgy borászokat hívta ezúttal is, hogy mutassák be szép boraikat. De milyen kicsi is a világ, mindjárt az első lépés után összefutottam a szintén Székesfehérvárról érkezett Óber Lacival, aki a tokaji Takács pincészet standján örvendezett a Rácz-Takács Adriennel történt találkozásnak. No és a boraiknak. A kiváló száraz furmintnak, a selymesen lágy hárslevelűnek. Maradjunk szűkebb pátriánknál, Fejér megyénél, jelen sorok írója a felismerés örömével vigyorgott, amikor felfedezte a móri Machán-Csetvei Krisztát, belekortyolhatott remek készítményeibe. Az ízek harmóniája érthetővé tette, hogy férje, Machán úr miért hajlandó élete párjának napot, holdat, csillagot lehozni a földre, utalva e kijelentéssel a pincészet Nap, Hold, Csillag nedűje remek ízvilágára, határozott savgerincére, simogató, de nem részegítő alkohol tartalmára. Jó volt megállni az agárdi Csóbor Pincészet standjánál, bár a főborász Kisari Linda ezúttal távol maradt, de hát ő is csak nőből, anyából van, így nem tud mindenhol ott lenni. De ha Linda nem is, ám terméke, a Démon küvé lenyűgözött.

1noi_bor2.jpg      Szabó Edit ismét csodát csinált akkor és ott.  Kiváló minőségű és ízvilágú borok sokaságával találkozhattunk. Nem tudom, az író, Emile Zola mennyire volt nagy borrajongó, bár francia emberként, pláne íróként aligha vetette meg a príma nedűket, bizonyára sokszor lecsusszant néhány korty a torkán, amikor például a Hölgyek öröme című művét alkotta. Természetesen a hölgyek öröme sok minden lehet, de a férfiak örömét a hölgyek jelenthetik kiváló boraikkal – is. A kortyok virágos kertek illatát varázsolták elénk, különböző gyümölcsök simogatták ízlelő bimbóinkat, lime, barack, grape fruit a fehér, meggy, szeder, keserű csokoládé a vörös borok esetében stb., stb.

      Mindegy hova, és mennyit léptünk, mindig valami szépségbe, finomságba botlottunk. Csupán „ízelítőül” néhány név: Babarczi Zsuzsi, az egyre magyarabb Berecz Stéphanie, Bussay Dorottya, Debreczeni Janka (Vylyan), Dunai Ágnes (Dubicz pince), Gálné Dignisz Éva, Heimann Ági, az Ikonná lett Konyári Borbála, Laposa Lilla, Nyúlné Pühra Bea (Nyakas pince), Palkó Gabriella Abaújszántóról, Zsirai Kata Mádról mind aláhúzták ama nagy igazságot, miszerint a hölgyek ismerik a gasztronómia csodáit, mert nem csak a főzésben, de az ételekhez illő borok készítésében is kiválók!

3_babarczi_zsuzsi_es_pierre.jpg

Babarczi Zsuzsi Pannonhalma és környéke üdvözletét hozta magával 

    És persze engedtessék meg, hogy a sokaságból kettőjüket külön kiemeljem. Hiszen Luka Enikő (Sopron) és Tóth Katalin (Eger) társaságunk, a Magyar Borszakíró Köre Magyar Bor Nagydíj versenyén borukkal a tagok szavazataival bejutottak a legjobb 12 közé. Sőt, a vakkóstolót követően Tóth Kati a fehér, Luka Enikő a vörös borok alkotói között lett a legjobb! És most, és itt is bizonyítottak!

3_luka_eniko_foto_odor_dorottya.jpgA távolban Luka Enikő mosolyog, borait most is nagyon szerették 

    Lassan beesteledett, és indulni kellett haza. Azzal a bánatos hiányérzettel, hogy sok bort meg sem tudtam kóstolni, a többiből pedig csak egyetlen kortyot nyeltem le. Nem lehetett ennél többet. Hiszen a 2x2 józansága nélkül nem lett volna egyszerű megtenni a vonaton a hazáig tartó visszaút távolságát.

      Kedve Edit! Köszönjük, hogy megírtad a könyvet! Köszönjük, hogy már nem első alkalommal adtál lehetőséget a kiváló borászok megismerésére!

      Reméljük, a mindennapok nem gáncsolják el az akaratot, és folyt. köv.!

csetvei_1.jpg  Machán-Csetvei Kriszta a Móri Borvidék ragyogását mutatta be

 

Szólj hozzá!

Figyu! A bor házhoz megy. Mert viszik… Csak kérni kell!

2020. március 25. 10:00 - Silye Sándor

 

 64667818_1293745037446660_3948343416370233344_o.jpgOnline borrendelésre adott lehetőséget megváltozott napjainkban Székesfehérvár és a Velencei-tó körüli kiszállítással a VERESSBOR Borkereskedés. Minimum 10 ezer forint értékben teheti, teheted meg az aktuális készletből!

Ez sok, vagy kevés? Döntse el ki, ki maga, de az biztos, hogy egy darabig lesz készlet otthon, a listát látva jó borokból!
Az alábbi akciós borcsomagok közül lehet választani, ezeket szállítják házhoz! A fizetés módja: készpénz, vagy bankkártyás - áruátvételkor bolti átvétel vagy kiszállítás esetén.
Kapcsolat és rendelésfelvétel: Borszaküzlet hétfőtől-péntekig 9-13 óráig.
                                                            06/22/311-441

1. Borcsomag: 6 darab 0.75-ös palack, 11900 helyett 9900 forint: Paulus Gold Zenit 2018 száraz, Feind Ottonel Muskotály 218 félédes, Gere Attila rozé 2019 száraz, Bodri Rozi rozé 2019 száraz, Ikon Shiraz 2017 száraz, Szeleshát K2 válogatás 2016 száraz.

2. Borcsomag 6 darab 0.75-ös palack, 11900 helyett 9900 forint: Peter's Olaszrizling 2019 száraz, Juhász Egri Chardonnay Selection 2017 száraz, Kreinbacher Somlói Furmint  2017 száraz, Cezar Malbech Rozé 2019 száraz, Günzer Lezser Rozé 2019 száraz, Ikon Cabernet sauvignon 2017.

3. Borcsomag 6 darab 0.75 palack 12500 helyett 10500 forint: Bozóky Tramini 2016 félédes, Nyakas Irsai 2019 száraz, Paulus Gold Chardonnay  2018 száraz, Bodri Sauvignon Blanc 2019 száraz, Sauska Sárgamuskotály 2019 száraz, Szászi Szent György-hegyi Olaszrizling 2018.

A borcsomagok fotói a Veressbor facebook oldalon megtekinthetőek!

Egészségetekre!

Szólj hozzá!

Fejér borászainak a sikere: 16 országos arany és 36 ezüstérem!

2020. március 21. 11:23 - Silye Sándor

orszagos-syngenta-borverseny-1-777x437.jpg

A legjobbak és Nyitrainé Sárdy Diána, köztük a bal szélen Mogyorósi Lajos látható a díjjal

A borászok, és az általuk készített borok számára minden esztendőben nagy eseménynek számít a Syngenta országos borverseny. Ezen rendre a legjobbak mérettetik meg magukat és nedűiket, ebben az évben a tizenkilencedik alkalommal. Emlékezetes év volt a tavalyi, hiszen szélsőséges időjárási körülmények közt kellett megvédeni a szőlőültetvényeket, ennek ellenére kiváló borok születtek – hangzott el a díjátadón Siófokon. Varga Zoltán, a Syngenta kampánymenedzsere elmondta, hogy tavaly az országban mintegy 400 ezer tonna szőlő termett 65 ezer hektárnyi területen. A 2019-es év időjárása eltért a sokéves átlagtól; a május több fokkal hidegebb, a június pedig melegebb volt. Ráadásul a május lett az évtized legcsapadékosabb hónapja, kritikus időszakot hozva a növényvédelemben. A szőlőperonoszpóra meghatározó kórokozóvá vált, terméskiesést eredményezve.

A borversenyen 555 bor versenyzett, 313 fehér-, 155 vörösbor, valamint 87 rozé. A nehéz év ellenére sokan neveztek és kifejezetten jó eredményeket értek el a 2019-es borokkal.

A verseny díjátadó rendezvényén Nyitrainé Sárdy Diána egyetemi docens, a Szent István Egyetem Borászati Tanszékének vezetője, a zsűri elnöke elmondta, hogy a versenyre az ország valamennyi borvidékéről minőségi borok érkeztek. Az 555 borból 307 készült tavalyi szüretelésű szőlőből, amelyek közül 44 kapott arany, egy nagyarany és kettő SynVino elismerést.

A legjobbaknak járó SynVino-díjakat a tokaji Csubák Családi Pincészet 2013-as Tokaji Eszenciája, a villányi Koch Csaba Vinart Pincészet 2015-ös Villányi Csanád Cuvée-je, a móri Paulus Molnár Borház 2019-es Gold Olaszrizlingje és a kunsági Szentpéteri Borpince Kft. 2019-es Néró Roséja kapta. Nagyaranyat a tokaji borvidék négy bora érdemelt ki. A zsűri rajtuk kívül 98 arany, 316 ezüst, 125 bronz minősítést adott át, 8 termelő pedig oklevelet kapott.

Fejér megye borászai ezúttal is kitettek magukért, összesen 14 borász vett részt a megmérettetésen. Heten a Móri, heten az Etyek-Budai Borvidéket képviselték, utóbbinál ketten Székesfehérvárt. Összesen 16 arany, és 36 ezüstérmet szereztek. Kiemelkedett a móri Paulus Borház az egy nagydíj, 5 arany és 4 ezüstérmével. Igen kiváló eredményt ért el az Agárdi Csóbor Pincészet 3 arany és 4 ezüst, az L. Simon Borászat és a Velencei Borászati Kft. 2 arany és 5 ezüstérmével. „Aranyosak” lettek még Fejérből a Móri Borvidékről az alábbiak a következő mérleggel: Sáfrán Pince 2 arany, egy ezüst; a Frey Pince 1 arany, 3 ezüst; a Varga és Fia Pincészet 1 arany, 3 ezüst; a Geszler Családi Pincészet 1 arany, egy ezüst. Az Etyek-Budai Borvidék képviseletében a Lics Pincészet 1 arany és 5 ezüstérme jó eredmény.

A részletes eredmények az alábbiak: Paulusz Borház már említett nagydíja mellett a Paulus Gold Generosa, Gold Chardonnay, Paulus Sauvignon Blanc, Gold Ezerjó, Fresh&Cool Sauvignon Blanc arany; a Gold Zenit, Paulus Generosa extra dry, Paulus extra dry, Paulus Honey ezüstérmes.  

Sáfrán Pincészet Generosa, Rajnai Rizling arany; Kékfrankos Rosé ezüst.

Frey Pince Pusztavámi Rosina 2019 arany; Töppedt Szőlőből készült Prémium Móri Ezerjó 2019, Móri Királyleányka 2019, Móri Zenit 2019 ezüst.

Varga és Fia Pincészet Móri Irsai Olivér 2019 arany; Móri Ezerjó 2019, Móri Kékfrankos Rosé 2019, Móri Liebesschmerz ezüst.

Geszler Családi Pincészet Móri Zenit arany, Cuvée, Móri Irsai Olivér ezüst.  

Gábor Csaba Chardonnay ezüst.

Lincz Családi Pincészet Generosa ezüst.

 

Az Etyek-Budai Borvidékről: Agárdi Csóbor Pincészet Agárdi Cabernet Franc, Agárdi Démon, Agárdi Irsai Olivér arany; Agárdi Kékfrankos Rosé, Agárdi Olaszrizling, Agárdi Chardonnay, Agárdi Cabernet Sauvignon ezüst.

L. Simon Borászat és Velencei Borászati Kft. (két cég egy kézben) Vörösmarty Cuvée, Velence Irsai Olivér arany; Velence Cserszegi Fűszeres, Rosé Cuvée, Zenit, Velencei Zöldveltelini, Velence Cuvée ezüst.

Lics Pincészet Cabernet Sauvignon Barrique arany; Merlot, Pinot Noire, Chardonnay, Syrah, Cabernet Sauvignon Siller ezüst.

Vabrik Pincészet Kékfrankos Rosé, Háromlábú kutya, Chardonnay, Zöldveltelini ezüst.

Hegedűs Családi Borászat Késői Szüretelésű Nadapi Rajnai Rizling, Nadapi Zengő ezüst (Székesfehérvár).

Borok Pincéje Pánczél József Cabernet Sauvignon, Zenit ezüst (Székesfehérvár).

Dörömbözi József Drogidai Juhfark ezüst.

Szólj hozzá!

Ötven legjobb közt hárman Fejér megyei borász!

2020. március 20. 12:58 - Silye Sándor

csetvei_1.jpgMachán-Csetvei Krisztina,a  kiváló borász, a nagyszerű feleség, édesanya, és vendéglátó 

Bort nem csupán készíteni lehet, ami – lássuk be - munkás, nehéz, fárasztó feladat. Mivelhogy a szőlészet a legmacerásabb, legnehezebb mezőgazdasági tevékenység, amit persze ennek művelői szívesen csinálnak, hiszen a jó munkájuk gyümölcsét ők és sokan mások egyaránt élvezhetik. Akár szőlő, akár bor formájában. Mert a szőlész után következnek a borászok nagy pillanatai, amikor a szilárd halmazállapotú gyümölcsből „folyékony aranyat” kell készíteniük. Amit a borok kedvelői vígan, nagy élvezettel fogyaszthatnak bizonyos idő (pár hónap, vagy sok év) eltelte után.

De a borról beszélni is lehet. Sőt, kell! Erre vannak emberek, újságok, szervezetek. Mint például a Borkonferencia.

meresz_sanyi.jpgMérész Sándor, az Etyeki Kúria főborásza is esélyes a borászok borásza címre

A Borkonferencián kihirdették az 50 legjobb magyar borász névsorát. Ők ötvenen 2020 legjobbjai. A szavazási mechanizmus rendkívül egyszerű és letisztult: az elmúlt évek győztesei, a Borászok Borászai összegyűlnek és közös konszenzus alapján megalkotják az 50 legjobb magyar borász listáját. Innentől kezdve az „ötvenek” kezében van a döntés joga, mindannyiuknak egy-egy szavazata van két fordulóban. Az első szavazás alapján kialakul az öt főből álló döntő. Ezután újra szavaznak az ötvenek és ez alapján dől el, hogy az öt döntős közül ki lesz a Borászok Borásza.

Vajh idén ki lesz az? Ez április 24-én kiderül. Már persze, ha napjaink bonyolult, vírusfertőzéssel terhelt napjai megengedik ezt. Bizakodjunk…

miklos_csabi.jpgMiklós Csabi nem csupán így jut a magas csúcsokra, hanem a pince mélyéről is...

Fejér megyét újabb megtiszteltetés, öröm érte. Ugyanis három Fejér megyei bort készítő szakember került innen a legjobb 50 közé! Nézzék, nézzétek, olvassák, olvassátok el az alábbi listát, és egyet tehetnek, tehettek velem együtt, hogy csettintenek, csettintettek, hogy ez igen! Hajtsunk hát fejet Machán-Csetvei Krisztina, Miklós Csabi előtt a Móri, és Mérész Sándor, az Etyek-Budai Borvidék borászai előtt, hiszen ők hárman ott vannak a „klubban” Szorítsunk értük, hogy tegyék meg sikerrel a következő lépcsőt is.

Íme az 50 legjobb magyar borász 2020-ban
Árvay János (Tokaji borvidék), Áts Károly (Tokaji borvidék), Balassa István (Tokaji borvidék), Balla Géza (Erdély és Partium), Bárdos Sarolta (Tokaji borvidék), Barta Károly (Tokaji borvidék), Bock József (Villányi borvidék), Bodó Judit (Tokaji borvidék), Bolyki János (Egri borvidék), Bott Frigyes (Felvidék), Bukolyi Marcell (Egri borvidék), Csetvei Krisztina (Móri borvidék), Dúzsi Tamás (Szekszárdi borvidék), Eszterbauer János (Szekszárdi borvidék), Ifj. Gál Tibor (Egri borvidék), Gere Attila (Villányi borvidék), Heimann Zoltán (Szekszárdi borvidék), Homonna Attila (Tokaji borvidék), Horváth József "Ráspi" (Soproni borvidék), Ipacs Szabó István (Villányi borvidék), Karner Gábor (Mátrai borvidék), Kiss Gábor (Villányi borvidék), Konyári Dániel (Balatonboglári borvidék), Kovács Tamás (Balatonfüred-Csopaki borvidék), Laposa Zsófia (Badacsonyi borvidék), Légli Géza (Balatonboglári borvidék), Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék), Losonci Bálint (Mátrai borvidék), Luka Enikő (Soproni borvidék), Malatinszky Csaba (Villányi borvidék), Maurer Oszkár (Délvidék), Mérész Sándor (Etyek-Budai borvidék), Mészáros László (Tokaji borvidék), Miklós Csabi (Móri borvidék), Molnár Péter (Tokaji borvidék), Nagy László (Badacsonyi borvidék), Pálffy Gyula (Balaton-felvidéki borvidék), Szabó Gyula (Balaton-felvidéki borvidék), Szászi Endre (Badacsonyi borvidék), Szecskő Tamás (Mátrai borvidék), Ifj. Szepsy István (Tokaji borvidék), Szilágyi László (Tokaji borvidék), Takler Ferenc (Szekszárdi borvidék), Thummerer Vilmos (Egri borvidék), Tiffán Ede (Villányi borvidék), Várszegi György (Nagy-Somlói borvidék), Vesztergombi Ferenc (Szekszárdi borvidék), Vida Péter (Szekszárdi borvidék), Franz Weninger (Soproni borvidék), Wille-Baumkauff Márta (Tokaji borvidék).

Forrás: Borászportál.hu

 

Szólj hozzá!

Még egyszer a Borbár, bár...

2020. március 16. 16:38 - Silye Sándor

"A helyzet jó, de nem reménytelen!" sóhajtott valamikor réges régen Bródy János, a 60-as, 70-es majd a további évek pop, rock ikonja. Eme mondása a mára is igaz, bár a helyzet most nem jó, sőt, piszok rossz, de - reméljük! - nem reménytelen. Nemrég tettem közzé a Veress Tibor által vezetett Borbár közleményét a várt borkóstolók elmaradását illetően, most megint tőlük olvashatnak, olvashattok újabb fontos információt. 

Olvassátok hát!

Kedves vendégeink, partnereink, borbarátok, barátaink!
Az elérhető információk, a kormány rendelet,  a Magyar Orvosi Kamara ajánlásai  után, a kialakult járványügyi helyzetben az alábbi döntést hoztuk:
2020.03.16-tól a Veressbor Kft. további intézkedésig korlátozza működését. Úgy érezzük jelenleg felelősek vagyunk nem csak magunk, hanem a minket körülvevő emberekért is. Nehéz, gazdasági működésünk ellen ható
döntéseket is meg kell hoznunk, hogy egy olyan időszakban, amikor a személyes kontaktusok elkerülése életmentő lehet, segítsük a kór leküzdését.
A korlátozás a gyakorlatban az alábbiakat jelenti: a Borbár vendégterében a helyszíni jelenlétet, fogyasztást
felfüggesztjük, zárva tartunk. Minden, a következő időszakra kiírt vagy tervezett eseményt, kóstolót elhalasztunk.
A Borszaküzlet a jelenlegi korlátozásnak megfelelően : hétfőtől- péntekig. 9-15 óráig,  szombaton 9-12 óráig tart nyitva.
Nemsokára jelentkezni fogunk annak a megoldásnak a tervével, hogy miként tudjuk segíteni az otthonaikban rekedt családokat. Tapasztalatból tudjuk: nehéz dolog egyszerre dolgozni, a gyerekek tanulását, jelenlétét koordinálni, a családot, a háztartást vezetni. Ezért igyekszünk a házhoz szállítás szolgáltatását és  a bor felvevő szaküzlet szerepét betölteni, amíg ez lehetséges. Rendelésed telefonon leadhatod, a sorban állás és a várakozás
elkerülése végett, és mobil terminálos  kártyás fizetés is megoldott.
Sajnos, ma még senki nem tudja meddig tart a járvány. Ráadásul nem csak a fertőzés veszélye fenyeget. A gazdasági hatás is fontos, hiszen mi is kisvállalkozás vagyunk, melynek tartalékai végesek, személyzeti
kapacitása, lehetőségei korlátozottak. Bízunk benne, hogy a krízis végén újra teljes csapattal tudunk majd várni mindenkit. Most igyekszünk a kollégák egy részének átmenetet biztosítani, így néhányan még fizetett szabadsággal, mások a tőletek érkező rendelések higiénikus elkészítésével, feldolgozásával maradnak a rendszerben. Úgy gondoljuk, mindenkinek megvan a maga lehetősége, feladata abban, hogy segítsen a  vírushelyzet lehetséges lerövidítésében és a gazdasági károk minimalizálásában. 
Mindezek és a leendő központi intézkedések függvényében jelentkezünk,
kommunikálunk még, kövessetek minket. Addig is kívánunk mindenkinek kitartást, vigyázzatok magatokra,
egymásra!

Szeretettel a Veressbor csapata: Tibor 06-20-3677747, Csilla : 06-22-311-441 Borszaküzlet.

64667818_1293745037446660_3948343416370233344_o.jpg

Szólj hozzá!

IDESÜSS! Vagyis hát ne, mert...

2020. március 16. 13:40 - Silye Sándor

Sajnos, a gondokkal terhelt napjaink a borrendezvények terveit is megrongálta. Ugyanis: két kiválónak ígérkező borest Székesfehérváron, a Borbárban elmarad.
 A körülményekre való tekintettel, Lőrincz Györggyel és a Heimann  családdal közösen azt a döntést kellett meghoznia a rendezőknek, hogy e két borestet nem tartják meg, azokat későbbre halasztják! Az új, közösen leegyeztetett időpontról mindenkit értesíteni fognak!
A Kormány döntésével összhangban, a borászokkal egyeztetve történik mindez, mert a Borbár tulajdonosainak is 
fontos a borász és a borkedvelők egészsége, hogy a későbbi estjeiken vígan mondhassák egymásnak az ott lévők amikor összekoccan két pohár, hogy EGÉSZSÉGÜNKRE!  
De később mindenképpen várnak mindenkit!
Pedig Veress Tibor és Csilla öröme az, hogy kiváló borászokkal találkozhassanak a hozzájuk betérők. Ez továbbra is így lesz, de ki kell várni az időt, amikor a magyarországi helyzet biztonságosan megengedi ezt.

Egyelőre ennyi a hír, ha bármilyen kérdés merülne fel, keressék a megszokott módon Tibort vagy Csillát!
Biztatásként annyit: VISZONTLÁTÁSRA!!!
1_olaszr.png
Szólj hozzá!

Hispánia, Hispánia, spanyol borok, cavák kiváló országa!

2020. március 06. 08:03 - Silye Sándor

Hispánia, Hispánia, ó, Spanyolország, te gyönyörű, varázslatos világ! Tengerek mélységei, hegyek óriásai, az emberek temperamentuma, segítőkészsége, a borok tüzessége, a vörös borok tanninjainak selymessége, a szájat összehúzó varázsa, a cavák pezsgése, a futball őrülete, az élet igenlése, sí, ez mind Spanyolország! Buen dia, jó, ha itt vagyunk a queridos espana!

1_spanyol.jpeg

  Tavaly ők versenyeztek, és igyekeztek Spanyolország felé...

Tudjuk, a spanyolok imádnak versenyezni, most ezt megtehetik a magyarok is – „spanyolul”.

Figyu! Ha szereti, szereted a jó borokat, akkor itt a helye(d)! Mert: sommelier-házibajnokság lesz kezdőknek és amatőröknek. Maximum 20 fő jelentkezését fogadják el a Fiesta de Vino spanyol boresemény szervezői, a 20-ból a fele továbbjut a második fordulóra (amelyre már fizetést is kapnak a versenyzők), és a 10-ből egyvalaki megnyeri a 3 napos madridi borutazást. A nyeremény nem kicsi: tartalmazza a repülőutat, a szállást, az étkezéseket, és mindenek felett belépőt a XXI Salón de los Mejores Vinos de España kóstolóra – vagyis a spanyol Guía Peñín borkalauz 90 pont feletti borainak bemutatójára.

1_spanyol1.jpeg

   A spanyol nagykövetasszony is megtisztelte a versenyt

A győztes természetesen kíséretet is kap, nem kell egyedül bolyongania a spanyol fővárosban.

Ki jelentkezhet?

Bárki, aki szereti a spanyol borokat, képes ügyesen felbontani egy palackot és szervírozni a bort, de legalább olyan fontos, hogy kedves legyen, megtalálja a hangot a vendégekkel, szüksége lesz a segítőkészségre, rendelkezzen az empátia ritka képességével. Nincs kell tehát óriási elméleti tudás, sem több év gyakorlat, kezdők és amatőrök is jelentkezhetnek, de a szervezők a már gyakorlottabbakat sem fogják elűzni. A tavalyi győztes, Evans Victoria már túl van jól megérdemelt spanyol útján, ő a cava fővárosában vett részt egy alapos továbbképzésen. Vicky azóta megnyerte a MASOSZ bajnokságát is, ő természetesen az idei Fiesta de Vino-versenyen már nem indulhat, hogy a kevésbé profiknak is legyen esélye.

Jelentkezési határidő: március 20.

Az első fordulóra a Miele Aktív Konyhában kerül sor március 25-én 16 órakor.

1spanyol2.jpeg

Szólj hozzá!

Evans Viktória lett a sommelier bajnok!

2020. március 06. 07:28 - Silye Sándor

1som6.jpg

Ennyien kezdték szombaton reményekkel telve a versenyt Tatán...

1som7.jpg

...és ők jutottak a fináléba: Tüü Péter (balra), Evans Viktória, és Angermann László

A Sommelier Szövetség idén is megrendezte a boros szakma kiváló ünnepét, a sommelier bajnokságot, a verseny fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter volt. Február 29-én és március 1-én randevúztak a Sommelier bajnoki címért a vállalkozó szellemű, az eme területen dolgozó kiválóságok, hogy először, másodszor, vagy harmadszor mondhassák magukat Magyarország büszke bajnokának. Aki utóbbit megteszi, az Magyarország örökös sommelier bajnoka lesz, és felsorakozhat azok táborába, akik már elmondhatják magukról ezt.

 1som1.jpg

A Hotel Gottwaldban a Szőllősi Pincészet kiválóságai voltak az örömök forrásai

Az első nap Tatán, ha nem is sűrű, kerek erdő közepén, de annak szélén, a gyönyörű helyen található Hotel Gottwald, a bort is készítő Gottwald család szállodája adott helyt az első megmérettetésnek. Ekkor a nyolc versenyző 35 tesztkérdés megválaszolás közepette törhette a fejét. Utána három bort kellett felismerniük, ami könnyű feladat volt. Na persze, ez csak látszatra volt könnyű…. Ezek a tételek a tállyai Rózsa György 2018-as Együtt tokaji Furmint, a dörgicsei Pántlika Pincészet 2012-es Cabernet Savignon, az ausztrál Lindeman’s Pincészet 2019-es Shiraz borai voltak. A kiváló ebéd után vörösbor dekantálás, a bor szakszerű leírása, majd két fehérbor felismerése, jellemzése, és hozzájuk a megfelelő falatok kiválasztása jelentettek szakmai kihívást. A nézőknek a Neszmélyi Borvidék kiválóságai adták az üdítő nedűket, a finomságok selymes kortyai oldották a verseny izgalmát.

1som12.jpgLátványos feladat volt a pezsgő azonos mennyiségű kitöltése 

Hárman kerültek a Gundel Étterem különtermében megrendezett fináléba. Ugyanazok, akik egy éve, itt volt hát az alkalom bizonyítani, illetve megmutatni, hogy ki, mennyit fejlődött egy év alatt. Kezdjük a végén: a döntő valamennyi feladata jelezte, hogy Evans Viktória, a Caviar&Bull Executive Head Sommelierje döbbenetesen sokat javult ennyi idő alatt! Megérdemelten nyert Angermann László és Tüü Péter előtt. Utóbbinak lehetősége volt arra, hogy Magyarország Örökös Sommelier Bajnoka legyen, de erre várnia kell még egy évet. Viktória gördülékenyen, látványosan, pontosan, precízen tette a dolgát, és nyűgözte le a jelen lévő érdeklődőket, szakembereket, borírókat! Nem véletlen, hogy a közönségdíj is az övé lett!

A verseny amúgy a Par Exellence díjak átadásával kezdődött, majd jöhettek a feladatok: pezsgő felszolgálása, vörösbor dekantálása, felszolgálása, hibás borlap javítása, italok ajánlása adott étlaphoz, hibás teríték javítása, bor-, és égetett szeszesital felismerése, jellemzése, pezsgősüveg tartalmának azonos mennyiségű kitöltése. Érdekes, látványos délután volt, ami az estébe hajlott, de hiába, akkor és ott a nemes borok, azok értésének remek napja volt! A főszponzor, a Törley Pezsgőmanufaktúra 100 ezer forintos fődíja is Viktóriáé lett! Mindenki nyert, a nézők is, az ő jutalmuk a Neszmélyi Borvidék, Eger és Szekszárd kiváló borai voltak.

Folyt.köv.! Találkozunk egy év múlva!
1viktoria_bajnok.jpg

Szólj hozzá!