Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Bálint borárium, kis borvidék nagy boraival, ételekkel

2021. július 27. 09:43 - Silye Sándor

1pazmand.jpg

A Velencei-tó környéki borászok, a Hegyközség, és elsősorban Bálint Gyuri ismét gondoskodnak arról, hogy a környék hírnevét erősítsék. Mert: a Velencei-tó nemcsak a tó közvetlen környékéről lehet híres, hanem a többi településről is. Mert vannak látnivalók, nevezeteségek, szerethetőségek. No és jó kaják, remek borok.

Ezért: örömmel tájékoztatunk, hogy idén is lesz Nyitnikék azaz Nagy velencei-tavi sétáló borkóstoló. Mikor:

július 31-én 15.00-tól Pázmándon a Bálint Borárium panoráma platóján, ahol

8 Velencei-tó környéki borász, több mint 50 kóstolható tétel, serpenyős ételek, helyi alapanyagokból, varázslatos panoráma vár mindenkit! 

A Velencei-tó környéki borászok ismételt példás összefogásának újabb felvonása lesz ez a nagy izgalommal várt esemény. Ami az előző rendezvényünkhöz képest garantáltan nem változott: „egy kis borvidék kicsiny körzetének meglepő sokszínűségét készülünk bemutatni. Homoktól a meszes löszön át a vulkanikus sziklákig, kézművességtől a csúcstechnológiáig, Irsaitól a Rizlingen át a Kékfrankosig, mind-mind mi vagyunk: velencei-tavi borászok.”

Az idei évben is a hely adottságait figyelembe véve a résztvevők számát maximalizáltuk 200 főben.

 Helyszín: Bálint Borárium – Pázmánd, Szőlőhegy 1026/1 hrsz.

Programkezdés: 15.00

1pazmand1.jpg

Részvételi feltétel: regisztrációhoz kötött. Regisztráció: info@balintborarium.hu

A regisztrációban kérjük megadni: Név, e-mail cím és telefonszám megadása mellett résztvevők számát, transzfer igényt igen/nem

 REGISZTRÁCIÓS határidő: 2021. július 29..

 Meghatározott időpontokban TRANSZFERT BIZTOSÍTUNK a velencei-vasútállomástól a Bálint Boráriumig és vissza!

 A kóstolójegy tartalmazza: kóstolópoharat, kóstoló jegyzetet a borászatok alap információival,
tollat, ízválasztó falatokat, több mint 50 tétel korlátlan kóstolását.

Sparheltes vacsora egyéni rendelés alapján:

 Lehetőség van a délután/este folyamán a Borárium ezen alkalomra összeállított sparheltes ételeiből rendelni. Az esemény napján kizárólag az alábbi időpontokban lehet asztalt foglalni: 12.00, 15.00, 18.00. (Előzetes asztalfoglalás erősen javasolt!)

 Szervező: Bálint Borárium – A Velencei-tó környéki borok és sparheltes ételek háza.

Támogató: Velencei-tó körzeti Hegyközség.

1pazmand2.jpg

Szólj hozzá!

Három Fejér megyei borlovagrend közös versenye

2021. július 26. 13:54 - Silye Sándor

Pákozdon a Lics pincészet volt a házigazdája a Duna-menti Szent Orbán (Adony), a Noé-Hegyi Szent István (Székesfehérvár) és a Szent Benedictus Borlovagrend (Velence) közös borversenye eredményhirdetésének. Első ízben rendezte meg közösen a három borlovagrend a borviadalát.

Összesen 33 bortermelőtől 79 minta érkezett be, és bírálta el azokat a szekértő zsűri. A színük szerint 46 fehér, 9 rozé, 23 vörös, valamint 2 habzó és 2 desszertbor „kellette” magát. Ami az eredményeket illeti, 2 nagy arany, 21 arany, 34 ezüst, 18 bronzérem talált gazdára, és csupán 4 terméknek kellett megelégednie az oklevél minősítéssel.

A zsűri örömmel állapította meg, hogy kiváló, mi több kiemelkedő minőséggel találkoztak a viadalon, ami nem véletlen, mert a borok nagy része kereskedelmi forgalomban is kapható. A 21 aranyérmes között a Boldog Pince (Adony) kapta a legmagasabb pontszámot a Cserszegi Fűszeres termékére. Nagy aranyat érdemelt a Dancsó Pincészet (Kápolnásnyék) Töppedt borával, míg a legmagasabb pontszámot (96) nagy arany éremmel a Csóbor Pincészet (Agárd) Chardonnay nedűje kapta.

1csobor.jpgKisari Linda kezében az oklevél, a jövő, azaz a kislányében a serleg 

- Mindegyik érmünknek örülök. Nagyon sok bort küldtünk a versenyre, kaptunk mindenféle díjat, ez is pincénk sokféleségét mutatja. A Chardonnay borunk még soha nem kapott nagy aranyat, de most „beállt a sorba” a rozé és a vörösborok után. Ezzel a termékünkkel még nem nyertünk nagy aranyat, de most ez is „beállt” a sorba a rozé és a vörös borok után. A Chardonnay részben készült battonage technológiával, tartályos battonage, amely csak másfél, két hónapot volt finomseprőn, ugyanis a vevők követelték e borfajtát, így hamarabb le kellett kapnunk onnan… - mondta Kisari Linda, a Csóbor Pincészet főborásza.    

- Ez igazi nagy arany a számomra, és egyben nagy boldogság, mert életem első nagy aranya ez. Édesapám telepítette a szőlőt 35 éve, így az ő érdeme is e siker. A környéken az ezerfürtűt majd mindet kivágták, ez megmaradt, volt hát ideje „beérni”. Családunknak is nagy öröm, hiszen ez az elismerés bearanyozta a munkánkat – jelentett ki büszkén Dancsó Gábor.

1dancso.jpgDancsó Gábor élete első nagy aranyával a kezében, tőle jobbra Dinnyés Ferenc

Dinnyés Ferenc, a Noé-Hegyi Szent István Borlovagrend nagymestere a közös vállalkozásról beszél

- Jó, hogy közösen rendeztük meg a versenyt, hiszen lényegesen több jó borral neveztek a borászok. Bár a pandémia szinte mindenkinek nehézséget jelentett, de ez nem látszott a borok minőségén, mert kiváló termékeket kóstolhatott a zsűri. Nagyon kevés borra mondták, hogy ez még fejlődhet. A 2020-as év jó évjárat volt, a nagy aranyos borunk is tavaly készült, a vörös borok között kalapot emelhettünk a korábbi évjáratok „szülöttei” előtt, de a fehér borok kicsit jobban szerepeltek, mint a vörösek. Nagymesterként ez volt az első évem, a pandémia miatt kevesebb rendezvényünk lehetett. Tartok tőle, a következő évünk sem ígérkezik szabadnak, abban bízok, hogy jövőre jobb év vár ránk!

A díjátadáson a három borlovagrend vezetői kijelentették, ugyan ez volt az első közös versenyük, de jövőre már hagyományról beszélhetnek, hiszen 2022-től kezdve évente megmérettetik boraikat.

Szólj hozzá!

Dominium: rövid múlt, biztató jelen, és a szép jövő ígérete!

2021. július 24. 16:15 - Silye Sándor

1dominium3.jpgDani mutatja az irányt. Ismerve borait, munkáját, az irány jó!

Farkasmály. Vannak itt régi – köztük néhány még ma is működő – pincék a soron, egy szálloda, egy panzió, néhány kert, szőlők sokasága és ennyi. Mégis érdekes, izgalmas. Mert itt található az igényesen épített, berendezett Dominium panzió, pincével, kiváló borokkal. A Gyöngyösről Mátrafüred felé „siető” kisvasút is megáll itt. Gyöngyös, Füred, Kékestető, Galyatető, Parád mind a közelben, érdemes hát néhány napot itt tölteni.  

A Dominium pincészet az Orbán család birtokában van. Családi gazdaságukban a már megszerzett tapasztalat és alaposság az ifjúság lendületével ötvöződik. Minden kulcskérdésben a családtagok kezében van a döntés és a felelősség.

Tamás és Dániel igazgatja a Pincészet életét, Tamás a szőlészetért, Dániel a borászatért felelős, Mónika, a család hölgytagja kezében pedig a papírmunka, az adminisztráció összpontosul. Munkájukban a természet feltétlen tisztelete és szeretete vezérli őket. Hisznek a mátrai borokban, és azok világszínvonalú minőségében, ezért célkitűzésüknek tekintik, hogy e hitet a lehető legtöbb csatornán, minél több embert bevonva tudják terjeszteni. Mind a szőlőművelésben, mind a borkészítés folyamatában elsődleges szempont náluk a természetesség. Nem hisznek a hangzatos „csodaszerekben”, de abban igen, hogy a szőlő meghálálja a törődést. A művelésében nem használnak gyomirtót, olyan természetes anyagokból készült komplexeket juttatnak a szőlőbe, amely a növények immunrendszerét hivatott erősíteni. A borkészítés folyamán szintén a természetességben látják a jövőt. Fehér boraik közül a Sárgamuskotály, a Rajnai rizling, a Chardonnay és a Furmint emelendő ki. Erjesztésre acéltartályt alkalmaznak, bizonyos fajták finom seprőn érlelődnek, bizonyos fajták battonage technikával készülnek.

1dominium1.jpg

Vörös boraik között találhatunk Syrah, Tempranillo, Feketeleányka, Turán, Merlot és Cabernet Franc fajtákat.

Danival, a borásszal beszélgettünk kiváló nedűikről, filozófiájukról, boraikról.

- Természetesen bor. De mitől természetes és mitől nem természetes a bor? A tietek bevallottan az…

- A természetes kategóriának elég sok stílusa van. Mi a termesztéstechnológiát tekintve organikus, vagy ökológiai gazdálkodást folytatunk. Nincs gyomirtószer, rovarölőszer, felszívódó gombaölőszer, míg a borászati technológiában a spontán erjesztés az elsődleges.

- Hogy tudtok védekezni a szőlőbetegségek ellen?

- Mindig kísérletezünk egy-egy új biostimulátor készítménnyel, melyek jól működnek a szőlőben. Szerencsére a biopreparátiumoknak elég széles skálája van már a piacon. Minimális réz, kén kivonatot használunk.

- A természetes borkészítés nem azonos a technológia ellenességgel, ugye?

- Ez így igaz. Próbáljuk amennyire lehet autentikus felfogásban készíteni a borokat, de az észszerűség határain belül. Ehhez hozzá tartozik a technológia megléte is, mint például korszerű prés, hűthető tartályok stb. A kettő nem zárja ki szerencsére egymást, sőt.

- A barrique, a battonage technika mennyire fontos, vagy lényegtelen a természetes borok esetében?

- A battonage technika (finom seprőn érlelés, felkeverés) művelése minden borász saját döntése. Valaki gyakrabban alkalmazza több fajtánál, valaki egyáltalán nem. Ez is egyfajta kísérletezés. Magam is kedvelem a finom seprős érlelést a fehér borok esetében, főleg Chardonnay esetében.

- Mi az, amit te, Orbán Dániel hozzáteszel a borhoz, amiről tudjuk, hogy ez a tied?

- Megvan a pincészetünknek a maga stílusa, mint ahogy másoknak is, de ez akkor derül ki, amikor a borainkat kóstolók, fogyasztók visszajelzik, hogy bizony felismertük a Dominium borokat!

- Mit kell ahhoz tenned a borászati technológiában, hogy tudd, életed végéig ebből élsz meg, illetve mi az, amitől félsz?

- Célunk, hogy minél szélesebb körben be tudjuk mutatni magunkat, a filozófiánkat, szemléletünket. Minden évben törekszünk a javulásra, mindig fejlődni szeretnénk. Egy, két év múlva certifikált ökológiai gazdálkodók leszünk reményeink szerint, mely új kapukat nyithat meg véleményem szerint, mind belföld, mind akár külföld irányába. Magabiztos vagyok a jövőt illetően, jó az irány, jók a visszajelzések. Optimalizálni kell természetesen pár folyamatot, növelni a hatékonyságot és a volument, de nem mehet minden egyszerre.

Tényleg ízletes, sajátos stílusú nedűket kóstolhattunk Daniéknál. Egy, kettő volt, aminél hümmögtem, hogy nem erre gondoltam, de a többinél elégedetten csettinthettünk. A Domíniumnak rövid a múltja biztató a jelene, míg a szép jövő ígérete ott van a boraikban!

1dominium.jpg

 

Szólj hozzá!

Eső után köpönyeg nélkül az agárdi borparton

2021. július 24. 15:18 - Silye Sándor

 agard_bpart1_2.jpgA második napon a napsütés sokakat kicsalt a tó- és a bor partjára...

Bár pénteken az eső lába lógott, de mégis irány Agárd, a III. Borpart, a finom borok és a jó zene helyszíne. A vonatról leszállva felhők az égen, a földön nagy szél és homokvihar takarta el a kilátást a tó felé. De ott voltak a faházak, azokon írás, hol, melyik borász kínálja kitűnőségeit. Hamarosan megérkezett az eső, mindenki bebújt a kuckókba, de eső után köpönyeg nélkül jöttek ízlelgetni a kiváló nedűket. A Fáncsi Viktória és az Etyek-Budai Borvidék Velencei-tavi körzeti Hegyközsége által rendezett napokon az etyek-budaiaktól a Csóbor Pincészet Agárd, az L. Simon Borászat Agárd, a Nagy Gábor Családi Szőlőbirtok Pázmánd, a Köllő Zsolt Pincészet Pázmánd, a Dancsó Pince Kápolnásnyék, a Csordás & Nagy Pince Pákozd, a Bella Pince Sukoró, az Apró Kertek Pázmánd, a Sobor Pince Pázmánd borai kínálták magukat. Fejért a Szabadkai Pincészet Zámoly, a BRIGÁD Mór, a Paulus Molnár Borház Mór képviselte. Távolabbi vidékről jött a Cseri Pincészet Nyúl, a Dominium Pincészet Gyöngyös, a Pósta Borház Szekszárd, az Ozora Wine & Spirit Ozora. A pénteki koncerteket is megtartották (Mr. G. Blues Band, Kelemen Angelika és Barátai, DJ Ernő Piaf), szombaton a Gáspár Szilvi Jazz Band és a Boka Boogie Band lépett fel. Szombaton az időjárás is kedvező volt, borúra derű jött, jó nap járt hát ránk.

- Az égiek nem szerették pénteken a bort, a bulit Agárdon, ugye? - szegeztem a kérdést Fáncsi Viktóriának.

- Azt a napot nagyon rosszul éltük meg, nem erre számítottunk. Jó lett volna, ha jó idő van, háromszor locsolt meg bennünket az eső, és volt, hogy jég dörömbölt a hátunkon, a borászok rendelkezésére bocsájtott faházakon. De a hangulat szerencsére így is jó volt. Szombaton derűs idő volt, sok kedves ember jött a borpartra, így a rendezők, és a résztvevő borászok hangulata is emelkedett lett, e nap feledtette a péntek kellemetlenségeit. A zenészek is jól viselték a nehezen elviselhetőt, az első napon a korábbra hirdetett koncert is később kezdődött, volt olyan, amelyiket félbe kellett egy időre szakítani, a vendégek, borászok, zenészek bevonultak a borok házaiba, és ott jól elvoltak… 

agardi_bpart.jpgA Dominium pincészet Gyöngyös mellől Farkasmályról érkezett Agárdra

- De másnap jó volt „az naposnak” lenni, ugye?

- Szombaton a hangulat fergeteges volt, a Boka Boogie Band nagy jókedvet csinált, fogyott a bor, szólt a taps, pörögtek a táncosok… A borutcában sok visszatérő fehérvári, fővárosi vendég volt, az újonnan jöttek is értették a borokat, mondhatni szakmai napok voltak ezek… Pezsgőkkel, gyöngyöző, könnyed fehér borokkal indítottunk, de persze szépen fogytak a testes vörös borok is. Hogy lesz e folytatás? Még nem tudom. Pandémia volt, van, és gyaníthatóan lesz is, ki tudja milyen szabályok irányítanak bennünket, mit tehetünk, és mit nem? Majd újra leülünk a Velence-tavi borászokkal, és beszélünk a folytatásról. Végtére is azért csinálunk mindent, hogy megmutassuk, a tóhoz nem csupán fürödni érdemes jönni, mert kiváló borok is vannak itt. A Hegyközséggel döntünk majd, miként tudjuk még jobbá tenni a negyedik rendezvényünket.  

Jó bor, jó zene, jó szokás, reméljük folyt. köv.!

Szólj hozzá!

Háromnapnyi bűbáj az augusztus 20-i hosszú hétvégén

2021. július 24. 14:38 - Silye Sándor

1tarcal3.jpgKiváló tokaji borokkal, különleges gasztrokínálattal, ingyenes koncertekkel és számos egyéb színes programmal érkezik a Tarcali Bűbájos Hétvégék következő állomása augusztus 20-22. között, a hagyományteremtő céllal létrejött Tarcal Bor és Kultúra Egyesület szervezésében.

„Boszorkányok márpedig nincsenek” – iktatta törvénybe Könyves Kálmán 1100-ban az egyik legtündéribb tokaj-hegyaljai faluban, Tarcalon. Szűk ezer esztendővel később is még vallják ezt a helyiek, azonban ők tudják, hogy a csendes utcák a mai napig is tele vannak bűbájjal és varázslattal, amelyet tematikus hétvégéik keretein belül a nagyközönségnek is megmutatnak. Habár Tarcal hosszú éveken át kiesett a Tokaj-Hegyaljára látogatók úticéljai közül, a pár éve átadott Áldó Krisztus szobor, és a közelben meghúzódó bányató gyorsan vált bakancslistás célponttá a turisták körében. Egyre több a látogató, a tavalyi nyár belföldi turizmusa pedig olyan kevésbé felkapott helyekre is felhívta a figyelmet, mint ez az Árpád-kori település – a falu közössége pedig jól mérte fel a vendégek igényeit. Aztán 2015-ben jött létre a Tarcal Bor és Kultúra Egyesület, amely a falu összefogására alapozva fejleszti a helyi turizmust és növeli Tarcal turisztikai vonzerejét. Ők hívták életre 2016-ban a Tarcali Bűbájos Hétvégéket is, amely legközelebb az augusztusi hosszú hétvégén, augusztus 20-22. között várja az érdeklődőket.

 „A borok mindig mesélnek egy adott helyről, viszont addig nem lesz teljes az élmény, míg az emberek nem látják azt a vidéket, ahonnan származik a bor. Tarcal egy csendes kis falu, nagyon jó földrajzi adottságokkal, kiváló borászatokkal, jó megközelíthetőséggel, kedves vendégszerető emberekkel, és nagy történelmi múlttal. A Bűbájos Hétvége célja, hogy ezekre az erényekre felhívja a borkedvelők figyelmét, megismertesse településünket, és közben a tarcali borokat is.” – Palásthy Katalin, Katica Vendégház, a Tarcal Bor és Kultúra Egyesület alapító tagja.

1tarcal4.jpgBerecz Stephanie biztos ott lesz Tarcalon, és lehet, hogy eljön most is Szabó Edit

A tematikus hétvégék számos visszatérő programmal csábítják ide a borszerető közönséget. Idén is lesz pezsgős reggeli, meghívott gasztrokiállítók, bemutatják a falu közösségi borát, a Tarcal 2020-at, lesz jótékonysági koncert, szervezett falu- és dűlőtúra és a legtöbb helyi borászatba egész nap bejelentkezés nélkül be lehet térni; míg a szombati napot a hagyományos közös tűzgyújtás zárja. Az egyes helyszínek azonban egyéni programokkal is készülnek: aki időben foglal, részt vehet muzeális borkóstolón Berecz Stephanie-val (Kikelet Pince), posztszovjet borebéden a Kern Bor- és Pezsgőháznál, vezetett borkóstolón a Gróf Degenfeld Szőlőbirtokon vagy akár rendhagyó bor- és kávékurzuson a Myrtus Borbárban. A baráti társaságok vagy családok minden bizonnyal örömüket lelhetik a főzőversenyen, vagy kipróbálhatják magukat, hogy hány perc alatt tudnak összeállítani egy 100 literes hordót; míg a lassú élet élvezői számára lesz Lassú seprű workshop, és tárogató muzsika az Áldó Krisztus szobornál. A hétvége nem teljes zene nélkül: koncertek, akusztikus dallamok és borász DJ (DJ Majoros) színesítik a háromnapos hétvége repertoárját.                                            

A bűbájos Hétvége helyszínei:

6 puttonyos borfalu, Agora rendezvénytér, Áldó Krisztus szobor, Barkland Pincészet, Basilicus Borkultúra Központ, Dorogi testvére pincészete, Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Borászat és Hotel, Kern Bor és Pezsgőház, Majoros Birtok és Borház, Mária Ház kert, Matyisák-Vízkeleti Pince, Myrtus Borház, Pataky Borporta, Terrapolis Kert és asztal, Tokaj Kikelet Pince és Ízműhely, Zsinagóga.  

Fotók: tarcali honlapok

Szólj hozzá!

A magyar bor igéje, igézete

2021. július 16. 15:24 - Silye Sándor

1lics1.jpgHol volt, hol nem, de volt. Mert megtörtént, így hát igaz is volt. Olaszországban, Montepulcianóban, a Toscanai borvidék egyik emblematikus helyén rendezték meg az öttusázók Európa bajnokságát jó régen, még 2005-ben. A magyar válogatott mellett újságíróként szerencsém volt jelen lenni a kontinens viadalon. A magyar fiúk, lányok szokásosan sikeresen szerepeltek, de ez most mellékes a témánk szempontjából.

Mert a téma a bor. A magyar bor. Fejér megyei ember lévén fogalmam sincs milyen sugallatra, de úgy döntöttam, viszek magammal három palackot Lics Balázs kitűnőségéből, a 2000-es Cabernet Sauvignonból. Tudom, tengerbe vizet, Olaszországba magyar bort vinni dőreség, de mit lehet tenni, megpróbáltam és vittem. Biztos, ami biztos.

A második este a szállodában a mellettünk lévő szobában gyülekeztek Európa kiváló edzői, oroszok, olaszok, franciák, angolok, magyarok és még mások. Ültek széken, asztalon, ágyon, földön, ki éppen hol talált magának helyet. Mint ahogy aztán ez megtörtént minden este. Beszélgettünk, adomáztunk, szóval jól éreztük magunkat. Volt mi mellett, hiszen majd mindenki hozott magával a saját országából valamiféle beszélgetést „serkentő” anyagot, azaz jóféle töményet, bort vagy sört.

Gondoltam egy nagyot, lesétáltam az étterembe és kértem egy üres kancsót. Felballagtam a szobámba, a palackból áttöltöttem Balázs egyik borát, és átvittem a szomszédba. Mindenki érdeklődve nézte a kezemet, vagyis hát az üvegkancsóban látható sűrű, sötét folyadékot.

Közöltem:

- Ezt a palackbort azért hoztam, hogy kóstoljátok meg, és tippelje meg mindenki, milyen típusú ez a nedű, és leginkább azt, melyik országban termett. Ha valaki megtudja mondani melyik országból, esetleg borvidékről származik, az kap egy bontatlan üveggel. Ha azt is megmondja a borok mindentudója, hogy ki készíthette, az különdíjat is kap.

Nosza, serényen töltött mindenki magának a poharába, mustrálgatta a színét, megpörgette, szagolgatta, majd egy kortyot a szájába véve ki, így, ki úgy csücsörítette az ajkát, és mindenféle belülről kijövő hang kíséretében hörpintett. Hitetlenkedve hümmögtek a népek szaporán, majd néhány perc múlva a „hú, ez nagyon jó!” felkiáltások közepette jöttek a tippek: Olaszország, Toscana, Franciaország, valahonnan Bordeaux környékéről, volt, aki félénken megemlítette Kaliforniát, és sorakoztak a külföldi városok, borvidékek. Egy idő után, mire elfogyott a kancsó tartalma, kérték hirdessek eredményt, ki talált, ki lett a nyertes? Titokzatos képpel átsétáltam a szomszédba, egy törölközőbe csavarva átvittem az üres üveget. Letettem azt az asztalra, félresöpörve az éppen ott ücsörgőt, és „lelepleztem” a palackot.

Amit mindenki nézett, közelebből, távolabbról, kézbe véve, asztalra téve, egy közös dolog volt a csapat tagjaiban: a jól leesett álluk. A következő percekben az alábbiakat lehetett hallani meglehetős gyakorisággal:

- Who is „Liksz Balazsz” what and where is Pakoszd?

lics_jo_1_1.jpg

Hagytam őket egy darabig a saját levükben főve töprengeni, majd feloldottam a titkok titkát: Lics Balázs egy ifjú borász Pákozdról, Pákozd pedig egy falu Magyarországon, a királyok városa, Székesfehérvár mellett. Elmondtam, Balázs nagyon jó borokat készít, de nem egyedül van Fejér „countryban”, ugyanis nagyon sok kiváló bort készítő ember lakja a megyét Móron, Etyeken és környékén, a Velencei-tó mellett. Hümmögtek, a kétkedést mosoly váltotta, áthoztam még egy palackot, pillanatok alatt eltűnt az edzők, a mesterek borra edzett orcájában, egyet pedig megtartottam magunknak a nehezebb időkre. Másnap bementünk Montepulciano csodálatos szépségű főterére, ahol az Európa bajnokság tiszteletére borestet rendeztek. Mit mondjak, nem a nálunk kapható ottani termékeket kóstolhattuk. Egyik ámulatból a másikba zuhantam a szépséges ízvilágok miatt, azt viszont jólesően nyugtáztam, hogy néhány borásznál azt hallottam a bort készítővel történt beszélgetés során a külföldi edzőktől, hogy:

- Balazsz Liksz Hungary, he has very good wine, too!

Na, már megérte elmenni Toszkánába, megérte magammal vinni Balázs borait. Indirekt PR volt ez, de nagyon bejött…!

Tanulság: mindenki fogjon egy kiváló magyar bort, keressen egy külföldit, itassa meg vele, és - a haza bora fényre derül!

Szólj hozzá!

Múlt, jelen, jövő - Mátrai Borvidék, a hely, „Ahol a Nap és a hegy összeér

2021. július 16. 13:23 - Silye Sándor

1matra.jpg

Mátra. Csodás vidék, magas hegyek, gyönyörű kilátás Magyarország legmagasabb csúcsáról, a Kékestetőről. Szédítő onnan látni a síkvidéket, a magasból parányinak tetsző házakat, lám, milyen pici az ember, milyen törpének tetszik 1014 méterről a földön járó. A buja, sűrű erdők kellemes hűst adnak nyáron, télen hó sújtja, hajlítja a fák ágait, a talpak alatt ropog a szilárd fehér anyag, a Kékesről síléceken surrannak alá, suhannak el a télisport szerelmesei. A természet csodáit jó átélni ott bármely évszakban.

És ott van a Mátrai Történelmi Borvidék, az ország 22 borvidéke közül területi nagysága alapján a második legnagyobb, a hegyvidékiek között pedig a legnagyobb a mintegy 7815 hektárnyi nyilvántartott szőlő ültetvényével. A borvidék a Mátra hegység déli lejtőin, Kelet-Nyugat irányban a Tarna és a Zagyva folyók által határolt területen, mintegy 15−20 km széles sávban helyezkedik el. A Mátra-vidék legnagyobb települése Gyöngyös. A köréje települt falvakkal a mögötte magasodó Mátra hegyvonulatával, girbe, görbe vonalával hazánk egyik leglátványosabb, legszebb vidéke.

A területen ősi hagyományai vannak a szőlészeti-borászati tevékenységnek. Bármilyen hihetetlen, de ezen a területen már a Honfoglalás előtt itt élő népek is foglalkoztak szőlőműveléssel, borkészítéssel. Szent István király idején nagy hagyománya volt a szőlőtermesztésnek. Írásos emlékeink a terület szőlővel, borral való kapcsolatát az 1040-es években említik először „1042-ben Saár határában zárdát építettek melyhez szőlőbirtok is tartozik”. Mátraalján a nagyobb arányú szőlőtelepítés a XIII. században indult meg, a XIV. században már jelentős a borkereskedelem is volt. A térség legnagyobb szőlőbirtoka Visontán, a Haller család birtokában volt, 1750-ben mintegy 50-60 holdnyi.

A Kárpátok hegykoszorúja óvja, védi a medencét a zord időktől, a Mátra hegység déli, délnyugati lejtőin sok napsugár érleli a bogyókat, a régi tűzhányók talaja pedig minden jóval ellátja a szőlőket, hogy tüzes, illatos jó bort teremjen. Ez a hely, „Ahol a Nap és a hegy összeér”. Az itt készült fehér borok elsősorban friss, virág és gyümölcs illatukról híresek.  A körzet kiemelkedő bortermelő települései: Abasár, Markaz, Visonta, Nagyréde, Gyöngyöspata, Gyöngyöstarján, Gyöngyössolymos. A szőlőfajták közül a hagyományos Olaszrizlingen, Leánykán és Muscat Ottonelen túl a Szürkebarát, a Sauvignon Blanc és a Chardonnay is kiváló minőségű nedűket ad. A borok jól illeszkednek, simulnak tájjellegű ételeikhez, erősítve egymás ízét, zamatát, finomságát. A Borvidékhez tartozó települések nemcsak a szüreti napok alkalmával nyújtanak turisztikai, idegenforgalmi látványosságot, hanem az év teljes egészében. Az idelátogatók kellemes élmények részeseivé válnak, ha felkeresik a nevezetesebb helyeket, a gyöngyöspatai románkori templomot, a gyöngyöstarjáni Haller pincét, a nagyrédei Öreghegyi Borozót, a Szőlőskert Zrt. szőlészeti múzeumát, az „Aba Sámuel” pincét Abasáron, a kisnánai Kompolthy várat, a Farkasmályi pincesort. A Mátrai Borvidék borai a Gyöngyös Fő terén lévő Mátrai Borok Házában is kóstolhatók.

E vidéken sok kiváló pincészet és borászat hirdeti a szőlő-és borkultúra fontosságát, népszerűsíti e nemes italt e honban és határainkon túl. Ilyen a Babiczki Pince, a Bárdos és Fia Pincészet, a Csernyik Pince, a Benedek Pince, a Dominium Szőlőbirtok, a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Karner Gábor kézműves borászata, Kiss Attila Pincészete, a Losonci Pincészet, a Ludányi Pince, a Sol Montis, avagy „leánykori” nevén Kovács és lánya Borászat, a Molnár és Fia, a Szecskő Pince, a Szőke Mátyás és Zoltán Pincészet, és amiatt, nehogy sértődés essék összefoglalóan mindenki, azaz és még sokan mások…

1kovacs_es_lanya.jpg

Kovács és lánya kiváló boraikkal szereztek maguknak jó nevet itthon és külföldön

A Mátrai Borvidék egyik kiváló műhelye a több, mint 100 éves múltra visszatekintő Dubicz Borászat és Szőlőbirtok. Gyöngyös főterén található a régi fényéből már veszített, de még mindig impozáns palota, amely a borászatuk székhelye. Itt beszélgettünk Dunai Ágnes tulajdonossal (a másik tulajdonos a lánya, Bernadett). Két számot mondtam neki, ő pedig elmondta, mit kell tudni ezekről. Tehát: 1014, 309…

- Az 1014-es szám az egyik termékcsaládunk megnevezése, a termékpiramisunk középső részét jelenti, és a Kékestető csúcsáról kapta a nevét. Válogatott alapanyagokból készült borainkat tesszük minőségi üvegbe, közöttük találhatók barrique hordós érlelésű borok, és főleg exkluzív éttermekbe, szállodákba szállítjuk őket. A másik szám, a 309 méter a borvidéken a tengerszint felett a legmagasabb területen található termőhely, a Sár-hegy mérete, onnan kerülnek ki a dűlőszelektált, superior boraink.

1dubicz.jpg

A Dubicz pince munkásságával, nedűivel Gyöngyöst feltette a borvilág térképére

A Sár-hegy valóságos határhegy a Mátraalja eltérő jellegű nyugati és keleti része között. Délről megközelítve igen impozáns megjelenésű, jellegzetes félkúp alakja miatt magasabbnak tűnik, mint amekkora valójában. Körös-körül meredek lejtőkkel szakad le az alacsonyabb térszintekre. Északra a domború lejtőket kőgörgetegek, kisebb kőfolyások fedik. A hegy fő tömegét andezit, kisebb részét riolittufa és andezittufa alkotja, déli lejtőit vastag negyedkori löszréteg borítja. Ezen az alapkőzeten változatos talajtakaró (csernozjom barna erdőtalaj, erubáz talaj, agyagbemosódásos barna erdőtalaj és ranker) alakult ki. Több borásznak is van itt szőlője.

A Mátrai Borvidék nagysága megkérdőjelezhetetlen. Napjainkban már nem csupán a mérete miatt, hanem az itt készített borok minősége és kiválósága okán is. No és a borászok miatt. Jelzi ezt, hogy Szőke Mátyás 2017-ben az Év Bortermelője kitüntető címet kapta. De sokan vannak még, akiket figyelembe kell venni, mint kiváló, felkészült borkészítőt. A minőségről is beszélt Dunai Ágnes:

- Az elmúlt 7, 8 évben sikerült igen jó szakmai gárdát összekovácsolnunk a pincészetünkben, de ez jellemző másokra is. Idén meglepő volt, vagy talán nem is az, hogy az 1000 vagy 1100 forintos boraink nyertek magas minősítésű nemzetközi borversenyeken aranyérmet. Bátran kijelentem, olyan ízeket sehol nem lehet találni, mint a Kárpát-medencében, igaz ez szőlőre, borra, paradicsomra, paprikára. A Mátrai Borvidék is nagyot lépett előre az évek során. Miért? Mert a rendszerváltás után felnőtt egy második generációs borásztársadalom. Jelenleg 35-40 családi pincészet van a Mátrában. A fiatalok céltudatosan a borász szakmára készültek, egyetemet végeztek, külföldön tanulták a szakmát, vagy annak a marketingjét. Sajnos az utóbbit tekintve még nem jutottunk el arra a szintre, ahova kellene, amikor elmesélhetjük itthon és külföldön azt, hogy a Mátrának mi az értéke, és milyen borokat készítünk itt. Egyre több fesztiválon mutatkozunk be, egyre több fesztivált, találkozót rendezünk itt helyben. Úgy vélem, és talán ez nem túlzás, fiataljaink ott állnak már a világsiker kapujában.

A borvidék ikonikus alakja a már korábban említett Szőke Mátyás. Ő sajnos a közelmúltban eltávozott közülünk, itt hagyta e földi létet, kedves szőlőültevényeit, finom borait. De emléke mellett szelleme is közöttünk marad, mert a családi vonalat követi fia, Zoltán. Az alábbi sorokban Dunai Ágnes emlékezik a nemrég volt társra.

- Matyi bácsival a személyes kapcsolatom akkor kezdődött, amikor nála szerettem meg a borászkodást. Napi öt, hat órát álltunk a pincéjében, és nagyon jó borok mellett nagyon jó előadásokat tartott nekünk. Szenzációs volt az empatikus készsége, aki ismerte, tudja miről beszélek. Nagyon örültem amikor 2017-ben a Magyar Borakadémia az Év bortermelőjévé választotta. Nagyon, nagyon megérdemelte, az első mátrai borászként kapta meg ezt a díjat. Halálával hatalmas veszteség érte a borvidéket, és a hazai borászatot, mert példájával megmutatta az elmúlt évtizedekben, hogy miként lehet hittel, becsülettel, odaadással és óriási felkészültséggel dolgozni, szeretni, művelni a szőlőt, készíteni a bort. Az egész magyar borágazatnak óriási veszteség, hogy meghalt!

1szoke_matyi.jpg

A Mátrai Borvidék emblematikus alakja volt Szőke Mátyás. Emlékét örökké megőrizzük!

És szólaljon meg a jövő is, hallgattassék meg egy fiatal borász, aki nem feltétlenül a megszokott irányt képviseli. Farkasmályon dolgozik az ifjú Orbán Dániel, itt található az általa vezetett Dominium Pincészet, a naturális borok műhelye. Dani szerint:

- A természet feltétlen tisztelete és szeretete vezet bennünket munkánk során. Hiszünk a mátrai borokban, és azok világszínvonalú minőségében, ezért célkitűzésünknek tekintjük ezt a hitet a lehető legtöbb csatornán, minél több embert bevonva terjeszteni. Korábban Budapesten képzeltem a jövőmet, de aztán visszahúzott a szülőföld, és a borok készítésében találtam meg az életcélomat. A naturális borokban hiszek, bár tény, a természetes kategóriának elég sok stílusa van. Mi a termesztéstechnológiát tekintve organikus, vagy ökológiai gazdálkodást folytatunk. Nincs gyomirtószer, rovarölőszer, felszívódó gombaölőszer, míg a borászati technológiában a spontán erjesztés az elsődleges. Tudjuk: mindig van hova fejlődni, törekszünk is erre. Rendre kísérletezünk a szőlőben, a borászati technológiában. Célunk, hogy minél hamarabb olyan kategóriába kerüljünk, ami megnyitja a kaput a nagyobb mennyiséggel végezhető munkára a külföld irányába. Magabiztos vagyok, mert tudom, hogy Magyarországon nagy potenciálja van az ilyen stílusú borkultúrának, az emberek egyre nyitottabbak e szemlélet irányába, és egyre többen keresik azokat a borászokat, akik így dolgoznak. Tény, nem fogok egy millió palack bort készíteni, mert ennyit csak üzemi szinten lehet megtermelni.

1orban_dani.jpg

Orbán Dani irányt mutat a szőlőben. Ismerve, kóstolva borait mondhatjuk: az irány jó

Ilyen a Mátrai Borvidék múltja, közelmúltja és ilyen a jelene. A jövője meg biztató, hiszen boraik minősége reményt ad a mind nagyobb előre lépésre. És Orbán Dani, Bárdos fia, Dunai Detti, Kovács lánya, Molnár fia, Szőke Zoli már ma dolgoznak a jövőért, építik a jövőt.

Szólj hozzá!

IDESÜSS! Nagy napok jönnek július 9-10-én!

2021. július 08. 12:42 - Silye Sándor

agardi_borpart1.jpg

Fáncsi Viki már most, a harmadik előtt jelzi: nyugi, lesz negyedik is!

Hohó, végre újra kóstolhatunk Agárdon a Borparton! Az elmúlt időszak, a pandémia szomorú napjai során csak akkor volt lehetőség a borkóstolásra, ha otthon, egyedül megtette(d) ezt. De hát ki kóstol szívesen magában? Most kinyílt a világ, a fehérvári Borterasz (stb., stb.) után a következő buli Agárdon, a Borparton lesz, mégpedig a III. Agárdi BorPart, az agárdi szabadstrand parkolójának a tó felőli végében. Csodás panorámával ismét várnak mindenkit Fáncsi Viki és borászbarátai!

Nem kevesebb, mint 15 borászat, 1 ifjú titán hamburgeres és egy szuper házi sajtokkal megrakott pult vár mindenkit, aki kóstolni szeretne végre újra szabadon! Lesznek fellépők is, de a „tánctérre" sajnos még kell a védettségi igazolvány, ám a BOROZÁSHOZ NEM!!!

agard_borpart.jpg

Az Etyek-Budai Borvidék Velencei-tavi körzeti Hegyközségének képviseletében házigazdák lesznek: Csóbor Pincészet – Agárd, L. Simon Borászat – Agárd, Nagy Gábor Családi Szőlőbirtok – Pázmánd, Köllő Zsolt Pincészet – Pázmánd, Dancsó Pince – Kápolnásnyék, Csordás & Nagy Pince – Pákozd, Bella Pince – Sukoró, Apró Kertek – Pázmánd, Sobor Pince – Pázmánd.

További borászatok Fejér megyéből: Szabadkai Pincészet – Zámoly, BRIGÁD – Mór, Paulus Molnár Borház – Mór.

Vendégek: Cseri Pincészet – Nyúl, Dominium Pincészet – Gyöngyös, Pósta Borház – Szekszárd, Ozora Wine & Spirit – Ozora.

A két nap koncertjei, pénteki fellépők:

18:00 Mr G. Blues Band

19:30 Kelemen Angelika és Barátai

21:00 DJ Ernő Piaf

Szombat

18:00 Gáspár Szilvi Jazz Band

19:30 Boka Boogie Band.

A két ígéretes nap megnyitója pénteken 16 órakor lesz. A képen a Gáspár Szilvi Jazz Band.

1_gaspar_szilvi_band.jpg

Szólj hozzá!

(Nem)csak bor: szobrászat – értékmegőrzés - mecenatúra a KAP-ban

2021. július 05. 09:32 - Silye Sándor

1kap1.jpg

Jó hír a művészet és a művészi borok kedvelőinek: megnyílt a Káli Art Park (KAP), és immár látogatható minden nap 9 és 19 óra között. Belépés díjtalan, de feltétele a Park szabályainak elfogadása, melyet egy QR kód segítségével bárki könnyedén megtehet.

A Park története 2020-ban kezdődött, amikor a Káli Art Inn tulajdonosa elhatározta a szabadtéri szoborpark kialakítását a szálloda területén. A Park megnyitása egy 10 éves projekt első lépése. A tervek szerint minden elkövetkező évben kiírják a pályázatot. A zsűri által a legjobbnak választott alkotás kapja a Káli Art Díjat és az alkotás ettől kezdve a KAP gyűjtemény része lesz és a helyszínen megtekinthető. Az alkotásokat bemutató park a Káli Art Inn virágoskertjében kapott helyet.

A KAP létrehozásával a köveskáli kulturális programlehetőségek köre tovább bővül. Azon látogató közönség számára kínálnak érdekes programot, akik a településre a gasztronómia, a finom borok miatt, vagy a pihenés céljából érkeznek és hosszabb időt töltenének el itt. A pandémia sajnos a képzőművészetet is hátrányosan érintette (miként az élet valamennyi területét). A múzeumok és a kiállítótermek zárva tartottak, az alkotók kevés megrendeléshez jutottak. A KAP fontos feladatának tekinti a kortárs művészet bemutatását, mert a művészi érzékenység leképezi napjainkat, érzéseinket, és így válik láthatóvá egy-egy műalkotás révén mindaz, amit az alkotó gondol az őt körülvevő világról.

1kap2.jpg

A Park létrehozásának másik célja a képzőművészet ezen ágazatának támogatása, magánmecenatúra keretében. Az első évi pályázati kiírására több mint kéttucat pályamunka érkezett, melyek közül a hattagú zsűri 13 művet választott ki a pályázó szobrászok alkotásai közül, amelyek egy éven át lesznek megtekinthetők a KAP-ban.

- Nagyon örültem a pályázatnak, mert olyan műfajt hoz helyzetbe, a szobrászatot, amire mostanában inkább csak a rossz köztéri példák miatt irányult figyelem. Ez olyan régió, ami már eleve megköveteli a jó műveket, és olyan helyszín, aminek a múltjából és a hagyományaiból organikusan tud következni egy ilyen önerős, mégis nagyvonalú projekt, aminek a vége a kortárs magyar szobrászat sokszínűségét is bemutatni képes szoborkert lesz - emlékezett vissza Topor Tünde a pályázati időszak kezdetére.

A Káli Art Fődíját 2021-ben Cseh Lili Egem című alkotása nyerte el a zsűri egybehangzó szavazata alapján.

A művészet fontos, életünk mindennapját meghatározó valóság. A művészet lélekemelése után hódolni lehet itt a gasztronómia és a finom borok művészetének is.

1kal1.jpg

A környéken az alábbi kiemelkedő borkészítő mesterek „műhelyei” találhatók:

Köveskál: Pálffy Pince, Káli Kövek.

Zánka: Lídia pince.

Szentgyörgyhegy: 2HA, Gilvesy, Papp wines.

Badacsonyörs: Csendes dűlő.

Szólj hozzá!

Fejér, borászat, sikerek, VinAgora

2021. június 28. 16:59 - Silye Sándor

Értékelték a 2021. évi VinAgora Nemzetközi Borversenyen a beérkezett 960 mintát, amely új rekord a verseny történetében. Három napos gondos kóstolás után a nemzetközi bírói testület 7 bajnoki díjat (a kategória győzteseinek), 13 nagy arany-, 169 arany- és 108 ezüstérmet, valamint 23 különdíjat osztott ki a legjobb külföldi borokért, a legjobb magyar fajtaborokért, Prix ​​VINOFED-díjak a legeredményesebb száraz csendes borokért, és adtak díjakat a legsikeresebb termelőknek.

A tavaszi nehézségek és a bizonytalanság ellenére az utolsó pillanatban zöld utat kapott a Borkult Kft., így meg tudta szervezni hazánk legelismertebb borversenyét, a VinAgora Nemzetközi Borversenyt. Az idei év több kihívással is járt: a rendezvényt befogadó helyszín megtalálása, a beutazási nehézségek miatt a zsűri összeállítása, járványügyi szempontból egy biztonságos verseny lebonyolítása, és nem utolsó sorban a rekordszámú borminta fogadása, kezelése, besorolása.

Íme az eredmények, elsőként a különböző főkategóriák legjobb borai, vagyis a Champion érmes tételek: Csendes fehérborok: Kovács Nimród Winery – SKY Furmint Nagy-Eged-hegy 2017; Csendes rosék: Szentpéteri Borpince – Néró Rosé 2020; Csendes vörösborok: Fritz Borház – Szekszárdi Primus Cuvée 2018; Gyöngyözőborok: Gál Szőlőbirtok és Pincészet – Anna Rosa Gyöngyözőbor 2020; Pezsgők: Törley Pezsgőpincészet – Törley Chardonnay Brut; Természetes édes borkülönlegességek: Znovín Znojmo – Tramín červený Výběr z Cibéb 2017; Botritiszes bor: Palkó Borok – Tokaji Aszú 2017.

1knw.png

Kovács Nimród Eger kiválósága továbbra is a legjobbak között

Idén a legjobb magyar fajtaborok az alábbiak lettek: Cabernet franc: Stier Pincészet – Villányi Franc Super Premium 2017; Cabernet sauvignon: Eszterbauer Borászat – Tivald Cabernet Sauvignon 2017; Chardonnay: Nyakas Pince – Budai Selection Chardonnay 2018; Furmint: Kovács Nimród Winery – SKY Furmint Nagy-Eged-hegy 2017; Kékfrankos: Maul Zsolt Prémium Winery – Creator 2018; Merlot: Tringa Borpince – Merlot Reserve 2017; Olaszrizling: Herold Pince – Liebling 2018; Irsai Olivér: Bárdos Pincészet – Irsai Olivér 2020; Pinot noir: Gál Szőlőbirtok és Pincészet – Pinot Noir Rosé 2020; Rajnai rizling: Késa Birtok – Rajnai Rizling 2020; Sauvignon blanc: Thetis Borászat – Sauvignon Blanc 2020; Syrah: Koch Borászat – Villányi Syrah Classicus 2018.

Nagy aranyat nyertek: Betsek Kvarc Tokaji Szamorodni 2017; Balassa Bor Hungary, Tokaj; Brut Sauska Borászat Hungary, Tokaj; Cabernet Sauvignon Sziklabor 2017 Balla Géza Arad- Ménes; Édes Szamorodni 2018 Royal Tokaji Borászat Hungary; Tokaj; Édes Szamorodni 2019 Derczó-Lovas Pince Hungary, Tokaj; Liebling 2018 Herold Pince Hungary, Pannonhalma; St. Andrews Cabernet Sauvignon 2018 Wakefield Taylors Wines Australia, Tannat Viejo 2016; Vinos Finos H. Stagnari Uruguay; Tokaji 6 Puttonyos Aszú 2017 Babits Borászat Hungary, Tokaj; Tokaji Essencia 2017 Derczó-Lovas Pince Hungary, Tokaj; Tokaji Eszencia 2017; Tokaji Eszencia 2017 Tokajicum Borház Hungary, Tokaj; Tokaji Eszencia 1999 Bodnár Pince Hungary, Tokaj; Tündérkönny Tokaji 6 Puttonyos Aszú 2016 Tokaj Wine Trust Hungary, Tokaj. Ez utóbbi kategóriában ismét Tokaj-Hegyalja vált nagy(on) aranyszínűvé, nem véletlenül. De persze fehér borban szerencsére más vidékek is megmutatták magukat. Nem véletlenül…

1molnar_pal.jpg

A kép még tavalyi, de Molnár Pali "idei", és a sikereik ez évben is születtek a VinAgorán (is)

Szerencsére szép Fejér megyei sikerek is születtek. Meglepő, vagy sem, ki tudja, ki, ki döntse el maga. De! Az mindenképpen dicséretes, hogy borászaink összesen 18 érmet hoztak haza, közte 12 arany- és 5 ezüstéremmel. Kiemelkedett a Molnár Paulus Borház Mórról, Móri Borvidék, 7 aranyérem boldog tulajdonosai lettek az Extra száraz 2019, az Arany Ezerjó 2020, az Arany Olaszrizling 2020, az Arany Rajnai Rizling 2020, az Arany Rozé 2020, a Rácz Jenő Grand Cuvée 2019, a Sauvignon Extra Dry 2020 borokkal. „Aranyossá vált” a Hernyák Birtok Extra száraz Etyek-Buda; a Móri Zenit 2020 és Vértes kincse 2020 - mindkét tételt a Geszler családi pincészet "követte" el; Piros 2018 Etyeki Kúria Etyek-Buda; Sauvignon Blanc 2020 Haraszthy Pincészet Etyek- Buda.

Ezüstérmes boraink: Brut 2016 Hernyák Birtok, Etyek, Buda; Generosa Extra Dry Paulus Borház, Mór; György Villa Irsai Olivér Törley 2020, Etyek-Buda; Úttörő Irsai 2020 Haraszthy Pincészet, Etyek-Buda; Fehér 2020 Etyeki Kúria, Etyek-Buda.

Mindez a megyénkben folyó munka, mind magasabb színvonalnak köszönhető!

1geszler.jpg

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása