Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Borkiválóságok a könyvben Fejérből

2018. augusztus 24. 09:06 - Silye Sándor

Elkészült a fehér és rozé borkiválóságokat bemutató legújabb kötet, a Borkiválóságok Könyve, 2016. Mint Krúdy írta: „Lejön a szőlő a hegyekből, és frissít, üdít, gyönyörű ígéreteket tesz. Mutat hosszú, piros őszt, miközben folyton érik, miként az ember”.

Az Országkóstoló mára igazi védjeggyé vált, a Borkiválóságok könyve igazi útmutató a minőségi borok irányába e honban, és külföldön is. Ezért kétnyelvű valamennyi írás. Összesen 722 tétellel neveztek a borászok, közülük 290 kapott Borkiválóság minősítést (277 fehér, 51 rozé), 13-an Borkiválóság TOP címet érdemeltek ki.

Fejér megye kiemelkedően teljesített ismét, hiszen az Etyek-budai és a Móri borvidék 13 borászának 25 fehérbora, illetve rozéja kapott helyet a kötetben.

Íme a kiválóságaink:

Etyek-Budai borvidék:

Szövényi Áron Etyek Fazír, Szinkópa a borkiválóság. Áront a bor vezette Etyekre..

Csóbor pincészet. Jenő, Balázs, Linda a család szőlészei, borászai, míg a többiek a marketinget és a pénzügyeket intézik. Pákozdi Olasz Rizling, Agárdi Kékfrankos rozé, (a Kéfrankos fesztiválon arany minősítést kapott!), Agárdi Chardonnay.

Etyeki Kúria. 2013-ban nagymértékű átalakítást végeztek a pincében, a borok színvonala az egekbe tör. Matolcsy Sára és csapata Chauvignon Blanc 2014, és a Chardonnay 2013 termékkel került a könyvbe.

sara2.jpg

Matolcsy Sára és csapata az Etyeki Kúria hírnevét öregbíti szerte e honban, és a fővárosban és Fejérben

Haraszthy  Pincészet – A tradíció új ízeit jelentik. Az új ízek a 2015-ös Chardonnay és az Öreghegy 2013, az utóbbi házasítás alanyai: Chardonnay, Szürkebarát, Királyleányka, Zenit. E házasítás esetében alighanem csak a hegy öreg, már ami a nevét illeti… A harmadik kiválóságuk a  Pinot Noir rozé 2015-ből.

Kattra Pincészet. Negyed hektáron alakult 1994-ben, ma 7,1 hektáron dolgoznak kiválóan. Ezt a 2015-ös Etyek-budai friss küvé jelzi, amelynek tartalma: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Királyleányka.

Kertész Családi Pincészet.  A szülők sikeres fehérvári üzletemberek, Zoltán és felesége a stressz elől menekült Etyekre, ahol „hazataláltak”, a saját etyeki kisbirtok jelentette az álomból létrejött valóságot. Két boruk is jelzi nem hiába dolgoztak, a 2015-ös Sauvignon Blanc, a 2015-ös Carla nevű Pinot Noir rozéjuk!

L.Simon Borászat. Még a régi nevükön lettek besorolva a Borkiválóságok könyvébe, 3 kiváló termékkel. Ezek a Nagykócsag 2015 (Sauvignon Blanc), a Vörösmarty Cuvée, amellyel a Velencei-tó partja melletti település nagy szülöttje előtt tisztelegnek. A harmadik a 2015-ös Rozsdás Csuk (Kékfrankos, Zweigelt) rozé házasítás.

Rókusfalvy birtok, Etyek. A televíziós szakember a borokkal – a sajátjaival – is jó hírét terjesztette a településnek, mára van már itt minden, mi szem, szájnak ingere. Kiváló gasztronómia, remek borok, kiváló borászok, gourmet ínyencek. Pali és fia, Palkó 2013-as Chardonnay borukkal lettek kiválóak.

Móri borvidék

Csetvei Pincészet. A kedves, bájos Csetvei Krisztina már nem először szerepel a kiválóságok könyvében. Most a Móri Királyleányka jelzi, hogy Krisztina királynő a borászok között.

csetvei_miklos.jpg

Csetvei Kriszta és Miklós Csabi között töltenek a móri mustrán. Kriszta kóstol, Csabi pedig még csak figyel

Geszler Családi Pincészet. Bár Geszlerék nem borászként tervezték életüket, ma már nem tudják elképzelni e nélkül mindennapjaikat. A 2015-ös Móri Ezerjó, az ugyanebben az évben készült Móri Zenit borukkal masíroztak be a könyv lapjai közé.

Kamocsay Jr., azaz ifjabb Kamocsay Ákos élete a bor körül forog. Édesapja is kiváló borász, a fiú is az, saját borászata mellett Somlón is dolgozik, az egyik neves pincészet tanácsadójaként. Az Emma nevű küvéje 2015 (ezerjó, chardonnay), és a Móri Ezerjó Prémium bora jelzi kiváló munkáját.

Miklós Csabi Ákoshoz, Krisztához hasonlóan a borvidék ifjú arca. Csabi 2014-es Rajnai Rizlingje, az amúgy „csabis nevű” Csók a családnak nevet kapta a keresztségben. Csók mindenkinek, aki issza – nem csupán Csabi élénk szavait, hanem – a borait.

Molnár Borház. Molnár Pál Svájcban él és dolgozik, de már lassan többször van Móron, mint ott. A borvidéknek sokat segített annak megmentésében beruházásaival, munkájával. A 2015-ös Ezerjó, a 2015-ös Olaszrizling terméke is köszönetet mond a bort kedvelők nevében neki. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr1214199547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása