Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Néztünk, kóstoltunk, mustráltunk - borok, a szép jövő ígéretével

2020. február 02. 11:11 - Silye Sándor

1moris_mustra2.jpg

Egy asztalnál Geszlerékkel (Józsi jobb 1., Imre 3.), jó volt együtt lenni, enni, inni

Geszler Józsival, Imrével és Tamással kerültem egy asztalhoz, de ezt már megszokhattuk, hiszen a Móri Borvidék kiválóságai közül velük találkozom a legtöbbet, így jól ismerjük már egymást. Persze a többieket is kedvelem, tisztelem, kiváló kapcsolatunk okán, de most a Geszler család asztala „került” az utamba. Jó volt a borkészítőkkel pusmogni a mustrált tételekről, végtére is a borok készítői jobban, másképp tudják értékelni az adott tételeket, mint mondjuk a borról író. A legjobb az volt, hogy nagyrészt mindenben egyetértettünk…

A szokotthoz képest egy hetes késéssel, de a városban megtartották az első bormustrát, amelyet öt hasonló rendezvény követ még.

Mór után jött Csákberény, ami már megvolt, majd következik Söréd, Zámoly, Csókakő és a végén újra Mór jelenti a borvidéken megrendezett mustrák állomáshelyeit. Eme alkalmaknak az a feladata, hogy a jelenlévők „vakon” megkóstolják az éppen bemutatott terméket, majd javító szándékkal mondják el a borosgazdák a véleményüket a saját és más munkájának a termékéről. Leginkább azt, mit kell tenni még azért, hogy a kevésbé jó borból jobb, a jóból meg kiváló nedű legyen. Ezúttal nem kellett sok jó tanácsot adni, egy, két bor volt csak inkább közepesnek, mint jónak nevezhető, de a többség dicsérő szavakat kapott a bírálóktól, néhány pedig a kiváló kategóriát is elérte (főleg a korai szüretelésű, már késznek mondható kereskedelmi forgalomba került termékek, mint az Irsai, a Cserszegi és a rozék), illetve jelezte annak ígéretét, hogy ezt érdemes lesz később megvásárolni, poharakba tölteni. Kilenc gazda 21 készítménye került a poharakba, tanúságát adva annak, hogy a mögöttünk hagyott, 2019-es évjárat jó volt.

1mori_mustra1.jpg

Az udvarhölgy szívélyesen kínált, a társaság pedig szívesen fogadta azt

- A korábbi évjáratokhoz hasonlítva a ma tapasztaltak alapján 2019-et én is jó évjáratnak tartom. Sok függött a termőterülettől, a szőlő egészségi állapotától, de aki megtette azt, amit kellett, az szép gyümölcsöt tudott szüretelni. Jellemzően üde, friss, remek savakkal rendelkező borok lesznek várhatóan ezekből. A borok még nagyon fiatalok, az ezerjóban, a traminiben az érlelési potenciál benne van, az Irsaik, a rozék pedig már készen vannak. A kóstolt nedűk a felső-közép, vagy a felső kategóriát érhetik el minőségükben – összegzett Varga Máté, a Móri Borvidék elnöke.

1mori_mustra.jpg

Varga Máté messziről jött, késve érkezett, de hamar képbe került

A kérdésre, miszerint mikor jön el az idő, amikor Mór megint oly naggyá lehet, mint hajdan, amikor a bécsi udvarba szállították a borokat, a következőt mondta:

- Ezen, ezért dolgozunk. Nagyon szeretnénk, hogy mindig magasabbra jussunk, a boraink színvonala már elérte azt a szintet, hogy akár a hazai, akár az európai piacokra be tudjanak törni. De ehhez a marketing terén is el kell érnünk azt a szintet, amelyek már megvannak a boraink terén.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr8115450806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása