Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Borbár: bár a bor kultúrája a lényeg, de a minőséggel a központban

2020. április 27. 18:07 - Silye Sándor

1_veressbor_2.jpgCsendélet a Borbár pultján, a Szászi pincészet kóstoló estjén 

Borbár van Székesfehérvár szívében, bár a bor ott és most közösségi együttlétben nem kóstolható. Máshol sem. A járvány jelenleg csupán a magányos, vagy a szűk családi közös borivásnak kedvez. A borászok, kereskedők a házhozszállítással igyekeznek segíteni a nemes nedűk kedvelőin – és persze magukon is. Írásunk főszereplőjét az elmúlt hetekben megismerhették, hiszen ez időben jó néhány felhívását közzétettük, hogy ezzel is informáljuk a város, és a városkörnyéken lakó minőségi borok kedvelőit, hogy miképp juthatnak hozzá a kedvenc boraikhoz. Ismerjék hát meg Veress Tibort, a Borbár tulajdonosát.

- Mennyire menők a borok itt, a város szívében?

- Eléggé. A fiatalok, a középkorosztály és az idősebbek is a minőségi borokat keresik nálunk. Télidőben a testes vörös borok iránti érdeklődés a jellemzőbb, a fehér borok esetében általában a Sauvignon blanc, az olasz- és a rajnai rizling a népszerűbb, míg úgy tűnik, kissé háttérbe szorult a rozé.

- A borkultúra fejlődését jelzi, hogy a vállalkozásod meg tud élni a város szívében. Mert korábban a mindegy mi, csak jó sok legyen, és ártson volt a kereső szó…

- Mi sohasem a mennyiséget tartottuk szem előtt, hanem a minőséget. Immár hetedik éve itt vagyunk és dolgozunk, ez a tény megerősít bennünket abban, hogy a minőség lett az új – hogy téged idézzelek - kereső szó.

- Mennyi termelő hány fajta borát lehet itt megkóstolni?

- Ez változó. Nincs állandó borlapunk, de van kétfajta lista a választásra, ami változóan 60 tételt tartalmaz, azokat a borokat, amelyeket decinkként lehet kóstolni. De mindig vannak aktuális érdekességek, ezeket a táblára kiírva jelezzük. Ez körülbelül harminc tétel, és van 150-180 féle palackunk, amelyeket csak egyben, a teljes palackot megvásárolva lehet elvinni. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a város szívében található a borbár, és velünk szemben van a szakboltunk, ahol legalább 100 pincének több, mint 680 féle tétele található meg. Ha valakinek olyan speciális kívánsága van, ami a borbárban éppen nincs, vesszük a fáradtságot, és átsétálunk a túloldalra, és már hozzuk is a kért palackot.

-Széles a választék, de mégis azt kérdezem: lehet, hogy a kevesebb több lenne…?

- Eléggé széles az érdeklődés köre. Tudjuk irányítani a helyzetet, hogy ne az legyen a kóstolás fő szempontja, hogy melyik palack van megnyitva. Szeretünk széles skálával előrukkolni, kiszolgálni a bort szeretőket.

1_veressbor2_2.jpgVeress Tibor kalapban, poharak, fehér, rozé és vörösborok között

- Ha bejön valaki, és azt mondja, szeretnék bort kóstolni, milyen választ kap?

- Szerencsére már nagyon sokan úgy jönnek be, hogy rám bízzák az ajánlást, vagy azt mondják például, hogy szeretnék ötfajta bort kóstolni, vagy kilencet, és legyen 3 fehér, 3 rozé és 3 vörös. Javaslok egy borsost, alternatívákat adva, és a kedves vendég eldönti, hogy a 13 fajtából melyik kilenc, vagy a 8 fajtából melyik ötöt akarja megkóstolni. De azt is rendre megkérdezem tőlük, vacsoráztak már, vagy sem, és ennek megfelelően tudok bort ajánlani a számukra. Mindezt „normális időben” hétköznap este 5-től 10-ig, pénteken, szombaton 5-től fél tizenkettőig.

- De vannak itt borkóstolók is, ugye?

- Minden májustól, júniusig, utána szeptembertől vannak borkóstoló estjeink havonta két, három, vagy az aktualitástól függően négy alkalommal. Tematikus kóstolót tartunk, amikor egy szőlőfajtából készült bort az ország különböző termelő helyeiről mutatunk be, ezeket összehasonlítjuk, kielemezzük, ha igény van rá pontozzuk is, ezek többnyire vaktesztek. A másik variációban borászt hívunk, és mesél arról, miként készülnek a borai, amelyeket meg is kóstolunk, rendre 10-12 fajtát, amihez falatkákat is adunk.

- Az ár, érték arányra figyeltek, vagy vegye, vigye, aki tudja, aki meg tudja fizetni?

-  Véleményem szerint mindenki megtalálja a neki megfelelő bort a szája íze, illetve a pénztárcája alapján. Vannak prémium boraink, különlegességek, de a mindennapi, ám jó minőségű borokat is kínálunk.

- Mi a fő cél? A borkultúra fejlesztése, vagy az üzlet? Azt a válaszodat, mindkettő, nem fogadom el…

- Ez nekem elsősorban hobbi, ami része a megélhetésünknek. Régebben is foglalkoztam szőlővel, volt pincém, bort is készítettem a saját családomnak. Húsz éve már volt otthon 150, 160 palack borom, a barátok kijöttek hozzám Agárdra kóstolni. De 13, vagy 14 éve léptünk egyet, nyitottunk a lakosság felé. Bár nem ez volt a fő profilunk, de végül ez lett tevékenységünk középpontja.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr1215644702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása