Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Napfény, terasz, Chardonnay

2020. június 30. 17:03 - Silye Sándor

 1_sardon_2.jpg

Kóstolóra várva a téren: ragyogón süt  a nap, és hullámzik a...

Chardonnay. Fehér szőlőből készült kiváló bor. Fajtaborként is remek, de házasításban is gazdagítja a kóstolók „mézes heteit”, sőt, a pezsgőknek is az egyik alapbora. Székesfehérváron, a Fekvő katona mellett található Borbárban ezzel a bortípussal találkozhatott az a sok ember, aki leült a teraszon, és végig kóstolta a borsort, és elfogyasztotta hozzá a kiváló sajttálat rukkolával és olíva bogyóval.

1_sardon3_2.jpg

A kutyának jól megy dolga, egyik falatról a másikra

A Chardonnay viszonylag „alacsony karbantartási igényű” szőlő, amely jól alkalmazkodik a különféle éghajlatokhoz, és meglehetősen magas hozamot eredményez világszerte. Ezek a magas hozamok segítik a sok, sok millió palack létrejöttét, gazdagítva a pincéket, az üzleteket - a borivók örömére. Franciaország burgundiai régiója a Chardonnay szülőföldje, de Franciaországban ezt nem Chardonnay néven, hanem például Bourgogne blanc és Chablis-ként lehet megtalálni. A Chardonnay a lenyűgöző ízek széles skáláját kínálja, a tölgyfa hordóban történő érlelés miatt érezhetően vajas, alma, körte, trópusi, citrusfélék és dinnye friss gyümölcsízének köszönhetően tartós élményt eredményez. A hideg éghajlaton - mint például Chablis – vagy a melegebb Kaliforniában a Chardonnay esetében közepes és könnyű test érzékelhető, zöld szilva, alma, körte ízekkel. A még melegebb helyeken, például - Ausztrália, valamint Új-Zéland - ezek az ízek citrusosabbak, őszibarackosabbak és sárgadinnyésebbek lehetnek. A fajta a legjobb formáját meszes, krétás talajon mutatja.

p00625-193945_2.jpg

Jó barátok jóban, rosszban, borban, igazságban

Az este bemutatott Chardonnay sor az alábbi volt: Figula Chardonnay 2018 Balatoni borvidék- Északi oldal; Etyek Kúria Chardonnay 2018 Etyek-budai borvidék; Légli Chardonnay 2018 Balatoni borvidék- déli oldal; Ruppert Chardonnay 2017 Villányi borvidék; St. Andrea Chardonnay 2018 Egri borvidék; Bottega Chardonnay IGT Trevenezie 2018 Olaszország; Chateau De Puligny-Montrachet Chardonnay 2016 Franciaország; Francis Ford Coppola Diamond Chardonnay 2018 Kalifornia.

Kiváló sor, nagyszerű borokkal. Jó volt a Figula-féle, de az Etyek-Kúriáé még jobb, és nem csak a lokálpatriotizmus sugallta érzés miatt. Légli Ottó és a St. Andrea Chardonnay-i kiválónak tetszettek, de amint a házigazda, Veress Tibi megszavaztatta a népekkel, Ruppert Villányi Chardonnay-ja tetszett a leginkább. Valóban illatában, ízében is kiemelkedett a többi közül. Nem akarok senkit a különböző gyümölcsök ízeivel fárasztani, legyen elég annyi, testességben, savaival, selymességével ez tetszett a legjobban. Annak ellenére, hogy finomseprőt nem látott, pedig - legalábbis a számomra – a battonage technológiával készült Chardonnay e fajta csúcsa.

p00625-192032_2.jpg

Veress Tibi szorgosan munkálkodó jó házigazda volt

Ami a külföldet illeti: az olasz és francia Chardonnay jó volt, de nem érte el a hűha! kategóriát. Francis Ford Coppola, a remek filmes szakember prémium pincéjében készült Diamond Chardonnay 2018 kóstolása jó „mozit” jelentett, de ez szerencsére nem film, hanem maga az élet volt!

Nagyszerű estét töltöttünk el ott, a téren. A nap melegített, de nem égetett, az alkonypír keveredett a napsütéssel, Veress Tibi szorgosan jött, ment, töltött, ismertetett, megbeszélt, igazán jó házigazda volt. Tibor szerint a Borbárban nem kiemelkedően keresett fajta volt a Chardonnay – a népszerűsítése miatt is rendezték e kóstolót – de a szemben lévő borboltjukban lényegesen jobban fogy, mint azt kóstolják.

Folyt. köv.! rövidesen, mégpedig prosecco borok és pezsgők kóstolóval. A viszontlátásra

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr115974928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása