Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Fejér Top százasai. Miért ne lehetne Fejér Bor?!

2020. október 04. 11:27 - Silye Sándor

ek_pezsgo_6pack_vol2_kicsi_600x.png

Az Etyeki Kúria Sparkling Sauvignon Blanc pezsgője a 100 között a második legjobb pezsgő

Elkészült, kapható, olvasható az éves Top 100 bor kiadvány. Ebből megtudhatjuk, hogy a szigorú ítészek, a vakon kóstoló szakemberek mely nedűket kitüntették azzal, hogy a legjobb száz magyar bor közé kerülhettek. Ez mindenképpen elismerésre méltó megtiszteltetés, az, hogy ki, hányadik helyen végzett, az csak hab, máz a tortán!

Ráadásul nem csak egy 100 Top bor kiadványt találtunk, hanem mindjárt kettőt, az egyiket a Világgazdaság adta ki top100 Magyar Bor 2020, a másikat a Vinelovers 100 Legjobb Magyar Bor 2020 címmel. Az előbbiben 3, és az utóbbiban is 3 Fejér bort találtunk.

Nézzük, a Fejér borok hol végeztek e két 100-as listán? A helyezések mögött zárójelben a bírálat egy, egy mondatát olvashajá(to)k.

e_boraink-a-tetejen.jpg

A Haraszthy Pincészet (Etyek-budai Borvidék) Sauvignon Blanc 2017-es nedűje szintén top bor 

A Világgazdaság által tesztelt 100 legjobb mezőnyében Fejérből az Etyeki Kúria Pinot Noir 2019 bora (jól iható, szép savakkal és kellemes, fűszeres lecsengéssel) a 29., szintén a Kúria Chardonnay 2018 bora (az illat nem harsány, citrusok, érett zöldalma, fehér szirmú virágok tűnnek elő, telt ízek és gazdag savszerkezet jellemzi) a 35., a Haraszthy Pincészet Sauvignon Blanc 2017 bora az 59. (illatában citromok, ízben mentás fűszerességgel kiegészített citrusos aromák) helyet érdemelte ki a legjobb 100 között. Említést érdemel az 58., a Balatonfüred-Csopak Borvidék Peter’s Syrah 2017 rozéja, mivel annak alkotója Feind Péter, a kiváló borász fehérvári lakos.

e_csobor.jpg

Csóborék "évet ismételtek", hiszen az előző év után ismét bekerültek a Top 100 közé

A Vinelovers kiválóságai között szintén az Etyeki Kúria volt a legelőkelőbb helyen a Spakling Sauvignon Blanc pezsgőjével (üdítő, friss savú, közvetlenül a mustból erjesztett Asti módszerrel készült), amely a 39. lett, nem sokkal maradt el mögötte Csóbor Jenőék Cabernet Franc 2017 barrique vörös bora (a barrigue-olt, bíbor színű, meglepően testes franc megnyerte a zsűrit) a 41.helyen végzett, míg a Paulus Borház Gold Sauvignon Blanc 2019 a 89. legjobb (modern, azonnal felismerhető sauvignon: egres, bodza, vágott fű, csalánosság, tisztán, üdén és intenzíven) lett. De! A Paulus és s Sparkling az 5 legjobb illatos bor, illetve a pezsgők között a második, míg Csóborék franc-ja a vörös borok között a 7. lett.

e_molnarborhazhonlap2.jpg

Molnár Pál és csapata újfent megmutatta, hogy a legjobbak mezőnyében a helyük!

Ez volt, ez van, Fejér ott található tehát Magyarország bortérképén, ráadásul egyre több nedűjével a legjobbak mezőnyében. Ezt számos országos borversenyen bizonyították, és nem először találhatók Fejér borai a Top 100-ban. 

Apropó, Fejér bor! Elképzelhető, hogy más módon is lehetne jelezni e hon borászainak, a finom nedűk kedvelőinek, hogy van FEJÉR BOR! A tokaji aszú, a villányi redY, a Balaton Bor mintájára kellene készíteni egy sajátos Fejér Bor terméket. Egyeztetni kellene: melyik fajta hány százalékkal legyen a vezető bor e házasításban (például 35, 40), emellett még egy kötelező fajtát lehetne előírni a megadott százalékkal (pl. 25-30), illetve több, szintén választható fajtát kellene kijelölni, hogy a megmaradt százalékban melyik típusokból lehetne egyénileg választottan egyet, kettőt hozzáadni a Fejér Bor-hoz. Ki, ki maga adhatná meg terméke nevét, azonban az elkészített borokat egy zsűri vakon tesztelné, és azok, amelyek elérik az adott pontszámot, azok viselhetnék, és jelezhetnék a címkén, hogy ez Fejér bor. Akik az adott évjáratban lemaradtak a megjelölt minőség pontszámtól, azok csak az általuk adott fantázianévvel hozhatnák forgalomba a terméküket, Fejér Bor megjelölés nélkül. Ez tehát egy megfontolandó javaslat. A Vörösmarty Cuvée is egy ehhez hasonló ötlet volt, de megmaradt az L. Simon László pincészet saját kiváló termékének.

Gyerünk hát, a két borvidék, a több Hegyközség egy, egy képviselőjével üljünk le egyeztetni, aztán: Hajrá Fejér bor!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr4516226584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása