Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Húsvét ételei és italai, avagy ünnepi étel-bor párosítások

2021. március 19. 16:37 - Silye Sándor

husveti_finomsagok.jpgA székesfehérvári Borbár, Veressbor szaküzlet karácsonykor is ajánlott étel-bor párosítást, most is megtették ezt, a tipikus húsvéti ételek mellé illő minőségi borokat javallanak.

Tessenek tanulmányozni, válogatni. Nézzük hát, mi illik a tormás, bárányhúsos, tojásos, füstölt sonkás és medvehagymás ételek mellé.

Az olyan csípős fűszerek, mint a gyömbér, wasabi vagy torma sok bort teljesen ki tud nyírni, ezért nem mindegy, hogy mit választunk melléjük. Kevés bor képes ezeken az ízeken felülemelkedni, viszont egy kerek, olajos, fűszeres tramini nagyon is képes rá, főleg, ha maradékcukrot is tartalmaz. Az ilyen ételekhez a borajánlat a következő: Kreinbacher Tramini, Kolonics Somlói Olaszrizling, Borbély Bács Hegy.
Bárányhúsos fogások: „A húsvéti bárányhoz jól illenek a finom zöldfőzelékek, a vajon párolt
friss zöldborsó, az olajos-ecetes lében megfürdetett zöldsaláták, a fejes, vagy madársaláta, vagy a tepsiben pirított burgonya. A bárányt különféle ünnepi fogások vezethetik be és követhetik. Stílszerű ilyenkor a húsleves májgombóccal és gomba szeletkékkel, előételnek pedig a kaporral ízesített - erdélyi jellegű - töltött káposzta” – írja Magyar Elek a szakácskönyvében. Borválasztáskor sok múlik a köreteken és persze az elkészítési módon is, de amivel biztosra mehetünk a báránynál, az egy elegáns, fineszes pinot noir a jó választás.
Sült bárányhoz – fűszerezéstől függően – akár egy teltebb rozé vagy siller is jó választás. Borajánlat: Pannonhalmi Pinot Noir, St. Andrea „Csak egy szóval” Pinot Noir, Ikon Pinot Noir, Balla Géza Feketeleányka Trapiche Pinot Noir, Dúzsi Kékfrankos Rozé, Pannonhalmi Tricollis Rozé, Sauska Rozé, Kiss Gábor Rozé, Szentpéteri Néró Siller, Tringa Rozé.
Tojásos ételek: a tojáshoz minden formájában a pezsgő ajánlatos, mert a buborékok nagyon jól illeszkednek a tojásos ételekhez, legyen szó töltött tojásról, rántottáról, lágy, vagy tükörtojásról. Ugyanakkor, ha sonkalében főzzük a tojást, és az így nyert füstös ízhez tormát és újhagymát is párosítunk, mindenképp érdemes megpróbálkoznunk egy kellemes sauvignon blanc-nal. Pezsgőajánlat: Kreinbacher Brut Nature, Brut Classic, Prestige Brut, Extra Dry, Hungária Extra Dry, Irsai Oliver, Francois President. Tipp: minél hosszabban érlelt pezsgővel fogyasztjuk, annál nagyobb lesz az élmény. Borajánlat: Paulus Sauvignon Blanc, Bodri Sári Chardonnay, Pannonhalmi Sauvignon Blanc, Paulus Generosa, Bodri Sauvignon Blanc.

1_cso_bor1.jpg
Füstölt sonkás fogások: régebben (de most is előfordul) nagyszombaton minden háznál sonka kerül(t) az asztalokra, amelyet a tradíció szerint sertéscombból készítettek. Az elkészítés módjától függ, milyen bort érdemes választanunk az ünnepi sonka mellé. Ha főtt sonkát tálalunk a húsvéti ebédhez, legyen mellé egy friss, gyümölcsös fehérbor. Az előzetesen pácolt, füstölt és fűszerezett sonkában rengeteg íz található (sós, édes és füstölt), ezért egy alacsonyabb tannintartalmú, magasabb savtartalmú, gyümölcsös vörösbort
válasszanak hozzá, például egy kiváló Pinot Noirt, vagy Kékfrankost esetleg egy szép Kadarkát. Borajánlat: Tringa Kékfrankos, Szeleshát K2 Kékfrankos, Petrény Pinot Noir, Pannonhalmi Pinot Noir, Ruppert Pinot Noir, Cézár Winary Pinot Noir, Balla Géza Kadarka, Prantner Kadarka.
Medvehagymás ételek: legyen az egy isteni pogácsa, vagy quiche, amibe medvehagymát
csempészel, a sikered garantált lesz. Pláne, ha a megfelelő borral párosítod ezt az illatos hagymafélét; szerencsére a szóba kerülő borválaszték igen széles. Mi most olaszrizlinget javaslunk. Ízében és karakterében is remek párosítás a Badacsonyi Olaszrizling. A gyümölcsös ízek dominanciája mellett finom ásványosságban gazdag száraz fehérbor passzol, amely kellemes lezárása lehet majd az ünnepi ebédnek. Ajánljuk még: Szászi Badacsonyi Olaszrizling, Martinus Olaszrizling, Péter pince Thurzó Furmint, Borbély Bács Hegy.
Fonott kalács: ha édes bort iszunk a desszert mellé, alapszabály, hogy mindig a bor legyen édesebb. Hogy a hagyományos fonott kalács mennyire édes, és ízesítjük-e például kakaóval, mazsolával vagy lekvárral, az háztartásonként változik. Egy biztos: ha tokaji aszút, vagy kései
szüretelésű bort nyitunk ki mellé, azzal nem tévedhetünk. Borajánlat: 5 puttonyos Aszú, Máslás, Fordítás, Kései Kabar Péter Pince, Kései Sárgamuskotály Sárga Borház.

1_veressbor2_2.jpg
Csokoládés desszertek: a tejcsokoládéval vagy fehér csokoládéval készült desszertek túl édesek ahhoz, hogy klasszikus desszertborokkal fogyasszuk őket. Azonban, ha nagy testű, hordós fehérbort vagy vörösbort választunk melléjük, a bor teste, savai kiegyensúlyozottá és izgalmasabbá tehetik a párosítást. Borajánlat: Coppola Chardonnay, Juhász Chardonnay battonage, Kristinus Chardonnay, Kreinbacher Furmint, Pannonhalmi Infusió, Sauska Cuvée 7, Ipacs-Szabó Nászút helyett, Takler Regnum, Szt. Andrea Merengő, Ikon Evangelista, Bodri Optimus, Heimann Barbár Kaiken Estate Malbec, Ruppert Villányi Franc.
+1 csokinyúl mellé: A csoki a húsvéti válogatásunkból sem maradhat ki. Persze kizárólag a már nagykorú gyerekekre vonatkozik ez a párosítás, akik végre elővehetik a szekrény mélyén lapuló erősített bort, legyen az egy portói. Szuper lesz a csokinyúllal együtt!
Borajánlat: Pannonhalmi Infusio, Sauska Cuvée 7.

Természetesen az itt leírtak nem „szentírást”, hanem ajánlást jelentenek! A lényeg, ilyen, vagy ezekhez hasonló borokat válasszatok az ilyen és ehhez hasonló kaják mellé!

Jó étvágyat, kellemes húsvéti ünnepet és fenséges ételeket kíván a veressborfehervar.hu és a dekantalo.blog.hu! Ha a borokat megrendelik, a veressfehervar.hu a városban és annak 25 kilométeres körzetében ingyenesen kiszállítja!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr4116470712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása